x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O "Luna Amara" intre stele pribege

O "Luna Amara" intre stele pribege

de Raluca Grintescu    |    05 Aug 2005   •   00:00
O "Luna Amara" intre stele pribege

"Si doare, si doare si doare sa ma ingrop intre voi/Cenusi de gri dorian spalate de ploi/Am oasele rupte in somn violet/Sunt o luna amara ce se stinge incet". Fara nici o alta prezentare: Luna Amara.

Numele trupei clujene nu este unul aleatoriu, el merge pe un principiu foarte clar: "Luna e singura ce lumineaza bezna in care romanii merg cu spatele iar senzatia pe care o ai cand ii vezi este una amara". Versuri agere iesite din sablonul uzat reprezinta ingredientul care defineste stilul Luna Amara.

Jurnalul National: Desigur, toata lumea se intreaba: de ce v-ati schimbat numele Tanagra Noise? Ce reprezinta Luna Amara? Care este mesajul pe care vreti sa il transmiteti?
Luna Amara: Schimbarea de nume a avut loc la sugestia managerului nostru Richard Constantinidi, "Tanagra Noise" - un nume ceva mai mistic - fiind o titulatura mai greu de retinut si de inteles. Luna Amara este o adunatura de cinci oameni care au fost si mai sunt suficient de nebuni incat sa faca muzica care le place, este mai aproape de realitate. In ceea ce priveste mesajul pe care il transmitem este unul foarte simplu: "crezi in tine si in ceea ce faci!".

Bucurestiul ne-a descoperit

Ati navalit dintr-o data in muzica romaneasca, un stil nou, o aparitie "fresh". De unde ati aparut?
Sorin a aparut dintr-o trupa pe nume "Elefunk", o trupa mica, cu o existenta scurta dar spumoasa. Formatia canta din 1999 la Cluj si in Ardeal. Bucurestiul ne-a descoperit in 2003. Urmeaza sa facem primul pas in restul lumii (la Budapesta in august) si urmeaza sa vedem cat de departe putem sa ajungem. Nu ne-am propus sa "spargem" piata cu vreun hit sau ceva de genul asta. Pur si simplu am facut ceea ce ne place: am cantat.

Intotdeauna cand "se naste" o trupa noua se cauta similaritati cu alte trupe, din tara sau din afara. Voi ce muzica ascultati, ce va inspira?
Fiecare din noi 5 este pe "felia lui", cum se spune, desi sunt trupe care ne plac tuturor. Este un lucru foarte bun, dar care, in acelasi timp, poate da nastere unor divergente pe plan muzical. Norocul nostru e ca nu suntem chiar atat de diferiti. Nu are sens sa dau nume de trupe pe care le ascultam. Apropo de inspiratie, ascultam atat trupe noi cat si vechi.

Ati trecut de la un stil dulce la unul amar. Cum se justifica aceasta schimbare?
Nu consideram ca stilul nostru a fost vreodata "dulce", asa ca nu vad ce am putea raspunde.

Spuneti-ne cate ceva despre urmatorul album...
Acest album va fi mai bun decat "Asfalt". Cel mai probabil se va intitula "Loc Lipsa", dupa numele uneia din piesele incluse pe el. Suntem foarte curiosi cum va fi primit de catre public. Cat despre stil,va fi mai dur si putin mai greu de digerat, ca sa zic asa. Suntem foarte mandri de piesele incluse pe el.

Sunteti atat de diferiti. Sa fie acesta ingredientul succesului?
Cred ca secretul "succesului" nostru este ca am aparut ca o trupa care spune lucrurilor pe nume, o trupa cu o atitudine si care a devenit oarecum o voce pentru cei care simteau la fel ca noi.

Care sunt cuvintele care descriu cel mai bine spiritul trupei?
Suflet, ura, dragoste, nerv, ritm, culori, prietenie, sinceritate, spirit deschis...

Pasi normali intr-o industrie sanatoasa

Ati reusit performanta de a canta in deschidere trupelor Iris, Cargo, Vama Veche, Nightlosers, Zdob si Zdub, Timpuri Noi, Vita de Vie, Directia 5...
Nu au fost performante, ci oportunitati de a ne face auziti de catre un public mult mai numeros (uneori). Am cantat recent in deschidere pentru Apocalyptica (Finlanda) si vom canta pentru Paradise Lost (S.U.A.). Deja sunt altii care vor sa cante in deschiderea noastra. Sunt pasi normali intr-o industrie sanatoasa. Nu este normal ca aceleasi formatii sa fie premiate doi ani la rand la premiile MTV. Asta este dovada unei industrii demodate.

Cum v-ati pregatit pentru concertul de la Szighet Festival?
Repetam destul de mult si incercam sa vedem cam ce ar mai fi de "reparat". Suntem foarte nerabdatori sa cantam la Sziget. E o onoare faptul ca am fost invitati acolo. Vom avea 70 de minute la dispozitie, asa ca am pregatit piese care simtim ca vor avea un impact asupra publicului. Daca publicul va reactiona, inseamna ca am reusit.

Care sunt urmatoarele faze ale Lunii?
In afara de Sziget, care este de departe cel mai important eveniment din vara asta pentru Luna Amara, mai avem programate concerte la Iasi, Vama Veche (Stufstock), FanFest (Rosia Montana) si in alte locatii. Albumul "Loc Lipsa", clipul "Rosu aprins" si multe alte concerte in tarile invecinate.
×
Subiecte în articol: culture club luna luna amară amar