x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O nouă etapă în "Marşul Culturii": aducerea lui Brâncuşi în România

O nouă etapă în "Marşul Culturii": aducerea lui Brâncuşi în România

de Ema-Augusta Banu    |    20 Oct 2010   •   00:00

Poetul Laurian Stănchescu şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptul că fenomenul culturii se estompează pe zi ce trece, printr-un marş de peste 500 de kilometri. Şi a reuşit. În 10 zile, Stănchescu a străbătut "la picior" de unul singur,  aproximativ 500 de km, pe traseul Bucureşti ¬ Sarmizegetusa Regia. Iniţiatorul "Marşului Culturii" spune că  în felul ăsta vrea să atragă atenţia asupra culturii şi literaturii pe care le avem în această ţară. "Consider că stăm de-a lungul timpului, pe o antichitate culturală şi este păcat să ignorăm acest lucru. Aceste marşuri ale mele nu sunt împotriva nimănui, este un marş al României spre ea însăşi. Este un marş de regăsire al fiinţei noastre" a declarat acesta.

Deşi drumul a fost destul de anevoios, poetul declară că a descoperit o Românie absolut extraordinară: "În ideea mea, pieriseră acei oameni care sunt marcaţi de idealuri, de vise, de lucrurile frumoase, trainice, care dau putere şi spirit vieţii unui om". S-a întâlnit în traseul său cu oameni de la sat şi a rămas plăcut surprins de acea deprindere a oamenilor pe care noi îi numim simpli de a înţelege spontan lucrurile şi de a se ridica mereu prin simplitatea gândirii lor peste orice filozofie sau metafizică. S-a întâlnit şi cu feţe bisericeşti, printre care aminteşte pe Arhiepiscopul din Râmnicu Vâlcea, Gherasim, care, la 96 de ani, l-a primit cu multă blândeţe şi înţelegere şi cu care a făcut câţiva paşi în numele culturii prin Palatul Arhiepiscopial. S-a întâlnit cu Oameni. Cu toate acestea, se aştepta la o reacţie mult mai mai vizibilă din partea autorităţilor şi a oamenilor de cultură. "Am făcut apel către toate partidele, ca măcar în ultimul ceas să întindă o mână culturii" a mai adăugat el. N-au făcut-o.  

La o luna după ce acest marş s-a încheiat, poetul speră acum să-şi împlinească un vis mai vechi ¬ strângerea de semnături pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brâncuşi în ţară. Un "demers de bună-cuviinţă" cum îl numeşte artistul care are convingerea că va reuşi să aducă în Gorj osemintele sculptorului, mai ales că aceasta ar fi fost şi dorinţa lui Brâncuşi înainte de moarte. Aşadar la 30 octombrie, ora 9:00 se pleacă spre Poarta Sărutului, unde se va vorbi despre un alt "drum" România-Paris.

×
Subiecte în articol: arte