x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O statuie de ceară a lui Hitler în genunchi, vândută la licitație cu 17, 189 $

O statuie de ceară a lui Hitler în genunchi, vândută la licitație cu 17, 189 $

09 Mai 2016   •   14:15
O statuie de ceară a lui Hitler în genunchi, vândută la licitație cu 17, 189 $

O sculptură impresionantă a lui Maurizio Cattelan, care îl înfăţişează pe Hitler rugându-se, a fost adjudecată cu 17,189 milioane de dolari duminică seară, la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, record mondial pentru artistul italian de 55 de ani. Statuia de ceară şi răşină, realizată în 2001 şi intitulată "El", era estimată între 10 şi 15 milioane de dolari, transmite luni AFP.

Văzută din spate, pare silueta unui băiat îngenuncheat, dar din faţă se distinge figura cu privire intensă şi mustăcioara uşor de identificat: a lui Hitler. Autorul sculpturii, cunoscut pentru stilul său provocator, a recunoscut că a vrut "să o distrugă de multe ori şi tot de atâtea ori şi-a schimbat opinia".

Precedentul record pentru o creaţie a lui Cattelan era de 7,9 milioane de dolari, încasaţi pentru o operă fără nume în mai 2010.

Statuia lui Hitler, expusă în cadrul unei retrospective Cattelan la Muzeul Guggenheim din New York în 2012, a fost cea mai importantă piesă din cadrul unei licitaţii tematice intitulate "Bound to fail" (Destinat eşecului), care a cuprins 39 de opere de artă modernă şi contemporană. A fost o licitaţie "dificilă", a recunoscut după licitaţie Loic Gouzer, vicepreşedinte al secţiunii "Perioada de după război şi artă contemporană" a casei Christie's, care a inaugurat licitaţiile de primăvară de la New York. Dar până la urmă "totul s-a petrecut bine", a adăugat el, apreciind că acest lucru arată forţa pieţei de artă.

"Artiştii aproape că nu au abordat subiectul Hitler", spre deosebire de cinema, a spus Gouzer înaintea licitaţiei. Potrivit lui, sculptura, "extrem de puternică, extrem de tulburătoare", ar fi fost greu de vândut în urmă cu câţiva ani.

O altă piesă importantă a licitaţiei de duminică seară, "One Ball Total Equilibrium Tank", a americanului Jeff Koons, estimată la 12 milioane de euro, a fost cumpărată cu 15,285 milioane de dolari. Întregul lot era evaluat la 59,4 milioane de dolari, toate lucrările fiind vândute (mai puţin una) cu 78,123 de milioane de dolari.

Licitaţiile de artă - impresionism, artă modernă şi contemporană - durează la New York până în 12 mai. În cadrul lor circa 1.500 de lucrări ar urma să îşi schimbe proprietarul, pentru o sumă totală care depăşeşte un miliard de dolari, încheie AFP. AGERPRES

×
Subiecte în articol: statuie de ceara a lui hitler