x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Om Bolnav in Pestera Bolii

Om Bolnav in Pestera Bolii

de Roxana Ioana Ancuta    |    08 Aug 2008   •   00:00
Om Bolnav in Pestera Bolii

LA PETROSANI  ●  Un fel de festival-aspirina al societatii  
Festivalul "Om Bolnav", organizat de caricaturistul Ion Barbu, va deschide "usa" Pesterii Bolii  (caci acolo va avea loc) la 29 august si o va inchide la 31 august. Este o manifestare  culturala internationala dedicata Danei Deac. 



LA PETROŞANI  ●  Un fel de festival-aspirină al societăţii  
Festivalul "Om Bolnav", organizat de caricaturistul Ion Barbu, va deschide "uşa" Peşterii Bolii  (căci acolo va avea loc) la 29 august şi o va închide la 31 august. Este o manifestare  culturală internaţională dedicată Danei Deac.  

Sick Man Festival în Valea Jiului. Prima ediţie a unui festival care se vrea a atrage atenţia asupra bolii în care se scufundă societatea românească, dar care, totodată, celebrează tăria de caracter şi voinţa celor care înving boala. "Asistăm tot mai des la dizertaţii şi lamentaţii cum că România este o ţară bolnavă, dar nu facem nimic. Nici un piramidon, o aspirină, onitroglicerină ori stricnină. Nimic din toate astea nu-i oferim", spune Ion Barbu, organizatorul acestui eveniment cultural. "Vom vedea ţara asta abandonată la colţ de stradă cu perfuzia atîrnată de gard şi cu ambulanţa fugind mîncînd asfaltul. Starea asta trebuia curmată odată!" Acesta a fost motivul pentru care Ion Barbu, caricaturist şi om de presă, în calitatea sa triplă de "manager, worker & union leader" a "Industriilor Caricaturii", a înaintat Primăriei şi Consiliului Local Petroşani proiectul Festiva­lului Om Bolnav. "Festivalul îi este dedicat Danei Deac, pe a cărei prezenţă nu ştim dacă putem conta, dar sîntem siguri că muzica noastră îi va ajunge la urechi. Odată ajunsă acolo, pînă la deplina ei vindecare, ştim că mai este doar un pas."  

Peştera Bolii, locul în care va avea loc festivalul, este un monument al naturii situat la 6 km de Petroşani, la ieşirea din Petroşani pe DN 66 care face legătura între Valea Jiului şi Ţara HaŢegului. Arc peste timp, cum spune caricaturistul, festiva­lul reînnoadă tradiţiile anilor 20 din secolul trecut, perioadă cînd peştera era loc de muzică şi dans pentru locuitorii Petroşaniului. "În acelaşi timp, «omul bolnav» duce mai departe tradiţia «omului rău». Pentru cei care habar n-au, şi nu din vina lor, am organizat în «Petrilaterul» din curtea personală şase ediţii de festival «OM RĂU?» pentru oamenii de bine din Petrila. Autorităţile locale au înţeles să nu sprijine initiaţiva mea, pe conside­rentul că în Petrila trăiesc doar oameni buni. Cînd resursele mele umane şi materiale au ajuns la baza sacului, am organizat un Parastas literar & artistic al festivalului. Şi, ca orice îngropare care se respectă, am chemat să cînte în deschidere Prohodul, Fanfara din Vulcan." Primele acorduri din Marşul Funebru au scos la fe­restre oamenii din blocul vecin care, printre oftaturi, mai slobozeau un "a murit domnu’ Barbu, săracu’!". "Dar, revenind la peştera  noastră, ce pot să zic: Omul Rău a murit, Trăiască Omul Bolnav! O vorbă preistorică spune că «Peştera Bolii a fost descoperită de mai multe ori înaintea omului de Neanderthal, dar evenimentul a fost muşama­lizat de fiecare dată!». Vă invit la festival să dăm, acum, totul pe faţă."  

Din programul festivalului: picturi murale cu "Vînătoare de intelectuali"; amprentarea lui Elvis Romano şi a tuturor artiştilor pentru "The Walk of Shame"; alegeri libere în colegiul uninominal Peştera Bolii pentru postul de primar al Comunei primitive şi... mu­zica artiştilor Alexandrina Hristov & Friends, Nightlosers, Nucu Pandrea, Elvis Romano, Ion Zubaşcu, Fusion Music, Einuiea, Maria Răducanu & Pure Music, DJ Vasile & Taraful de la Mîrşa, Maxim Belciug & Alex Sturza, X-Plod, Marcela Chifu & Călin Lupu, Ilie Stepan & Horea Crişovan & Dietrich "Dixie" Krauser, Dinu Olăraşu, Ţapinarii, Fără Zahăr, Mambo Siria, Unsharp Mask şi Augustin Frăţilă.  Omul Bolnav în Peştera Bolii se vindecă!

×
Subiecte în articol: arte bolii bolnav