x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Oraş mic - cultură mare

Oraş mic - cultură mare

de Roxana Ioana Ancuta    |    16 Iul 2008   •   00:00
Oraş mic - cultură mare

"Dictatorii Rîsului" este una dintre cele mai importante manifestări culturale de profil din sud-estul Europei. De şapte ani încoace, concursul de fotografie şi caricatură adună la Călăraşi (oraşul organizator al evenimentului) lucrările celor mai buni caricaturişti ai lumii.

"Dictatorii Rîsului" este una dintre cele mai importante manifestări culturale de profil din sud-estul Europei. De şapte ani încoace, concursul de fotografie şi caricatură adună la Călăraşi (oraşul organizator al evenimentului) lucrările celor mai buni caricaturişti ai lumii.


Succesul pe care "Dictatorii rîsului" l-a avut de-a lungul ediţiilor sale l-a introdus în circuitul mondial al festivalurilor de caricatură, fiind cotat cu  4 stele. O dată cu ediţia din acest an, care va avea loc în luna octombrie, a devenit Festivalul Mondial de Umor de la Călăraşi, cu 7 secţiuni , unele dintre ele fiind acum introduse. La secţiunea caricatură, tema ediţiei din 2008 este "Dictatura fotbalului", organizatorii propunîndu-şi o expoziţie itinerantă în Africa de Sud, gazda campionatului de fotbal din 2010. De asemenea, preşedintele executiv al evenimentului, Sorin Danciu, a declarat că în acest sens că pentru acest proiect a cerut şi acordul unei colaborări cu Federaţia Română de Fotbal.

Peste 1.000 de participanţi îşi vor prezenta lucrările în 2008 la "Dictatorii Rîsului", concurenţi de pe cinci continente, din aproape 60 de ţări: România, Norvegia, Polonia, Germania, Anglia, Ungaria, Franţa, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia, Turcia, Iran, Thailanda, China, Rusia, Egipt, Israel şi multe alte state ale lumii.


BĂNICĂ JR PREMIAZĂ. Celelalte secţiuni ale concursului sînt: caricatură portret, în care vor fi imortalizate figurile celebre pe plan mondial, secţiune dotată cu Trofeul Internaţional "Ştefan Bănică", premiu pe care-l va înmîna chiar fiul regretatului actor, Ştefan Bănică Jr; colaj, funny foto – instantanee umoristice, obiecte de tot rîsul – obiect realizat, inventat, descoperit şi care provoacă hazul; umor digital – orice formă de umor, pe computer. Numărul lucrărilor care pot fi trimise este nelimitat. Marele premiu este în valoare de 3.000 USD, celelalte premii ale tuturor secţiunilor fiind cotate între 200 şi 500 USD. Din membrii juriului fac parte scriitorul Sorin Danciu şi caricaturistul Cristian Topan, directorul fondator al acestui festival.

"Dictatorii rîsului" a debutat în 2001 cu "Dictatori şi Dictaturi", ediţie ce s-a ţinut în hala abandonată a combinatului SIDERCA din Călăraşi în interiorul căreia crescuseră copacii, a urmat "Dictatorii terorismului", în 2002, al cărui cîştigător a fost un caricaturist rus, premiul primindu-l cu trei zile înaintea atentatului terorist dintr-un teatru moscovit, de asemenea s-au mai organizat "Dictatorii sexului", "Dictatorii libertăţii" şi "Dictatorii riscului", toate ediţiile bucurîndu-se de succes şi de expoziţii itinerante în mai multe capitale ale lumii.

Anul acesta, în cadrul evenimentului "Dictatorii fotbalului" se vor organiza manifestări culturale şi la Bucureşti, în afara vernisajului de la Teatrul Naţional: spectacol de umor stradal, cu actori ai Teatrului Masca şi artişti internaţionali.

 

×
Subiecte în articol: arte dictatorii