x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Oscar european - Mungiu triumfă!

Oscar european - Mungiu triumfă!

de Sebastian S. Eduard    |    03 Dec 2007   •   00:00
Oscar european - Mungiu triumfă!
Sursa foto: HANNIBAL HANSCHKE/

Mai este un singur premiu important: Oscarul. Cel american, pentru că regizorul Cristian Mungiu a cucerit sămbătă seara, de ziua Romăniei, Oscarul european. Cele mai importante categorii ale Premiilor Academiei Europene de film au fost adjudecate de regizorul romăn. Intreaga gală va fi transmisă sămbătă, la HBO.

Mai este un singur premiu important: Oscarul. Cel american, pentru că regizorul Cristian Mungiu a cucerit sămbătă seara, de ziua Romăniei, Oscarul european. Cele mai importante categorii ale Premiilor Academiei Europene de film au fost adjudecate de regizorul romăn. Intreaga gală va fi transmisă sămbătă, la HBO.

Sper din tot sufletul ca undeva, in lumea asta - de preferabil in Romănia - să fie un maniac al cinematografiei, care să numere premiile pe care filmul "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" şi regizorul său continuă să le ia. Eu mă dau bătut şi recunosc că de departe mult mai uşor se pot număra premiile care nu au fost luate.

Sobrietate. Circa 1.400 de persoane au venit sămbătă seara, pe un frig pătrunzător, in celebra Arena berlineză pentru a participa la cea de-a 20-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de film. O ediţie EFA este ceva mai sobră decăt una Oscar. Nu există acel prezentator-entertainer cu care ne-am obişnuit la galele americane. Se mai glumeşte, dar in general discursurile, "nemţeşti" se referă la chestiuni "serioase". Prezentatorii galei au fost actriţa franceză Emmanuelle Beart şi actorul german Jan Josef Liefers. Pe scena concepută să arate ca un platou de filmare au urcat de-a lungul galei, care a ţinut circa trei ore, nume mari precum Liv Ullmann, Jeanne Moreau, Maria Grazia Cucinotta, Maia Morgenstern.

Răsturnare de situaţie. Mai apropiate, in ceea ce priveşte organizarea festivităţii (lumea stă relaxată la masă, bea o şampanie şi mănăncă un fursec) de Globurile de Aur decăt de Oscaruri, Premiile EFA au avut de la inceput drept favorite filmele britanice "Regina/The Queen" şi "Ultimul rege al Scoţiei/ The Last King of Scotland" - fiecare nominalizat la căte şase categorii. Urma filmul lui Cristian Mungiu, "4, 3, 2...", cu patru categorii. In final, insă, statistica a fost răsturnată. "Ultimul rege al Scoţiei" a fost lăsat complet pe dinafară, "Regina" a primit două premii, dintre care numai unul important (Hellen Mirren - "Cea mai bună actriţă"), iar căştigătorul serii a fost...

Mungiu, Cristian Mungiu. Cele mai importante două premii, cele pentru "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun regizor" au fost atribuite Romăniei. Cristian Mungiu a ţinut să mulţumească tuturora din preajma sa, chiar şi, glumind, celor care l-au incurajat, in ascensor, fără ca măcar să fi văzut filmul. "Sunt fericită, sunt măndră, sunt bucuroasă că mă aflu aici", a spus şi Maia Morgenstern, in limba romănă, venită să anunţe următoarea categorie după "Cel mai bun regizor". Exclamaţii de surpriză s-au auzit atunci cănd actriţa a spus şi că această seară este cu atăt mai importantă cu căt este şi ziua Romăniei.

Suspans. Cel mai tensionant moment al serii a fost, bineinţeles la final, atunci cănd s-a anunţat "Cel mai bun film". Venită special să acorde acest premiu, actriţa franceză a "trişat" puţin inainte de prezentarea nominalizaţilor: a deschis plicul şi a ţinut să spună căt de mult ii place atunci cănd trebuie să acorde acest premiu unui regizor şi nu producătorului, celui care indeobşte vine să culeagă laurii acestei categorii. Cine să fie...? Bineinţeles, Cristian Mungiu. "Vreau să mulţumesc producătorului, pentru că eu sunt producătorul", au fost primele cuvinte ale regizorului romăn. "Mulţumesc echipei şi celor care la Cannes mi-au băgat filmul in festival, atunci cănd nu credeam că se mai poate, lucru care, se vede, a făcut diferenţa...".

Acestea fiind spuse, nu mai avem decăt să aşteptăm nominalizarile la Premiul Oscar, categoria "Cel mai bun film străin".

sebastian@jurnalul.ro

HBO transmite gala!

Gala EFA va fi transmisă sămbătă seara, integral, de canalul HBO, deţinătorul exclusiv al drepturilor pentru acest eveniment, un mai vechi prieten al acestor gale. Dar pănă atunci, puţină istorie... European Film Awards, eveniment la care Mungiu a fost insoţit şi de actriţa principală din "4, 3, 2...", Anamaria Marinca (foto), sunt cele mai importante premii pan-europene. Sau, altfel spus, Oscarurile europene. Premiile au zece categorii, printre care cea mai importantă este "Filmul anului". Printre producţiile care au căştigat acest trofeu s-au numărat "Braking the Waves" al lui Lars Von Trier, comedia britanică "The Full Monty", "La vita e bella" al lui Roberto Begnini sau "Amelie". Printre cei mai importanţi regizori: Lars Von Trier, Pedro Almodovar sau Jean-Pierre Jeunet. Nume bune apar şi la categoriile "Cea mai bună actriţă" sau "cel mai bun actor". Kenneth Branagh, Roberto Benigni, Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Penelope Cruz, Emmanuelle Beart. Şi - cel mai important pentru noi - să nu o uităm pe Maia Morgenstern, care in 1993 a luat cu "Balanţa" premiul pentru "Cea mai bună actriţă".

×
Subiecte în articol: arte mungiu