x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pamuk Cuceritorul

Pamuk Cuceritorul

de Sebastian S. Eduard    |    17 Oct 2008   •   00:00
Pamuk Cuceritorul

Bine aţi venit la Târgul de Carte de la Frankfurt! Lăsaţi orice speranţă cei care intraţi aici, pentru că nu seamănă cu nici o altă experienţă similară.



• Corespondenţă de la Frankfurt

Bine aţi venit la Târgul de Carte de la Frankfurt! Lăsaţi orice speranţă cei care intraţi aici, pentru că nu seamănă cu nici o altă experienţă similară.
Poate că paralela cu Turnul Babel, unde s-au amestecat toate limbile, ar fi cea mai apropiată de adevăr. Câteva zeci de mii de expozanţi participă zilele acestea la Târgul de Carte de la Frankfurt (ediţia "rotundă" cu numărul 60), cel mai mare din lume. Târgul, în esenţa lui, este un mic oraş.
Opt pavilioane structurate pe două sau trei etaje (fiecare de mărimea magazinului Unirea, dacă este să găsim o asemănare), un centru de conferinţe sub forma unui bloc turn, o piaţă enormă în centru şi chiar autobuze între pavilioane întregesc imaginea celui mai mare centru expoziţional din Europa.

DISCURSURI
Invitatul de onoare din acest an a fost Turcia. Prezenţa lui Orhan Pamuk, câştigător al Nobelului pentru Literatură în 2005, dar şi a preşedintelui turc Abdullah Gul a făcut ca atât lumea literară, cât şi cea politică să fie în gardă. Măsurile de securitate au avut efect, nu s-a întâmplat nimic notabil, însă discursul lui Pamuk a avut amplitudinea unei "bombe". Pamuk a ţinut să profite de discursul său pentru a acuza opresiunea la care sunt supuşi scriitorii turci. Imaginea desenată de Pamuk a fost una apocaliptică, a unui secol de interdicţii şi de cărţi arse, a unui secol în care scriitori au fost aruncaţi în închisoare sau au fost acuzaţi de trădare şi siliţi să plece în exil, a unui secol în care presa a fost în permanenţă denigrată. Cărţile controversatului Orhan Pamuk sunt acum şi în România, apărute la Editura Curtea Veche: "Fortăreaţa albă", "Zăpada", "Viaţa cea nouă" şi, bineînţeles, "Mă numesc Roşu". Ziua de joi a târgului ar putea fi caracterizată drept mai puţin zbuciumată. A fost ziua lui Paolo Coelho. Scriitorul brazilian a venit la Frankfurt pentru a-şi sărbători cele 100 de milioane de cărţi vândute până acum şi care au fost traduse în 60 de limbi. De departe, recordul cel mai mare îi aparţine romanului "Alchimistul", care s-a vândut în aproape 30.000.000 de exemplare.
De altfel, pentru performanţă, "Alchimistul" lui Coelho a intrat cu această ocazie în Cartea Recordurilor.

ROMÂNIA
Standul României de la Frankfurt este unul dintre cele mai mari din ultima perioadă. Are nu mai puţin de 140 de metri pătraţi şi include 28 de edituri la care se mai adaugă câteva reprezentanţe ale unor tipografii. Nu mai puţin de 35.000 de euro a cheltuit Ministerul
Culturii pentru a plăti chiria pentru cele şase zile – sumă care poate fi considerată aproape simbolică, dat fiind valoarea târgului şi oportunităţile de expunere. Printre editurile româneşti prezente aici putem aminti Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Rao, Grupul Editorial Corint, All, Tritonic. Printre cele aproximativ 2.500 de evenimente şi lansări care se desfăşoară în aceste zile există şi câteva româneşti: momente de lectură semnate Horia Gârbea şi Gabriela Adameşteanu sau o masă rotundă pe tema "Literatură şi exil" moderată de jurnalista de la Deutche Welle Rodica Binder, la care participă Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat.


"Târgul de la Frankfurt înseamnă: 7.000 de expozanţi din 101 ţări, 1.000 de scriitori prezenţi, mii de edituri (108 numai din China), peste 200.000 de vizitatori"

×
Subiecte în articol: arte pamuk