x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Piersic, ultimul haiduc în viaţă

Piersic, ultimul haiduc în viaţă

27 Ian 2011   •   13:59
Piersic, ultimul haiduc în viaţă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Festivităţile aniversării vârstei de 75 de ani ale lui Florin Piersic au început miercuri seara cu emoţii la Cinematograful Republica, redenumit după numele actorului. În jurul orei 18:00, idolul clujenilor şi-a făcut apariţia pe un superb armăsar maroniu.

Acomodarea cu bidiviul care l-a adus în faţa publicului la manifestare a fost mai dificilă. Actorul s-a ales cu mai multe copite peste încălţăminte. Pentru a trece în siguranţă prin faţa fanilor, circulaţia rutieră a fost întreruptă şi calul a fost condus de căpăstru de doi îngrijitori de la herghelie. Piersic a făcut cu greu faţă asaltului suporterilor, pentru a descoperi firma cinematografului. A fost sărutat din toate părţile, iar un fan mai tupeist i-a întins telefonul, pentru a-i saluta rudele. "Florin, salută-l şi pe fratele meu", l-a rugat un clujean. "Te salut frate", i-a spus Piersic şi i-a restituit telefonul.

După ce a renunţat la costumul de piele şi pălăria care l-au consacrat în rolul lui Mărgelatu, Piersic şi-a făcut apariţia în sala renovată a cinematografului. Amfitrionul manifestării a fost regizorul Tudor Giurgiu, cel care a realizat un colaj cu imagini din viaţa actorului şi din filmele cunoscute în care a jucat. Deşi a fost prezentată ca cea mai modernă instalaţie de proiecţie din ţară, vizionarea a început cu un rateu, fiind nevoie de câteva zeci de secunde pentru derularea imaginilor cu campania pentru salvarea cinematografului.

Primarul Sorin Apostu a dezvăluit că presat de data inaugurării, a fost nevoit să facă uz de trafic de influenţă, pentru a aduce scaunele chinezeşti din port. "Am renovat sala în doar 35 de zile. Aşteptăm să apară interceptările telefonice", a spus Apostu.

Marius Iuraşcu, directorul RADEF, a precizat că modelul cinematografului modernizat de la Cluj va fi preluat la Craiova, unde va fi rebotezat Amza Pelea şi la Bucureşti, unde Patria va purta denumirea Toma Caragiu. Iuraşcu a mai spus că modernizarea sălilor de cinematograf va continua, iar pentru a face concurenţă sălilor multiplex, vor fi practicate tarife reduse, iar studenţii vor avea reduceri.

Într-un discurs în stilul său caracteristic, Piersic a monopolizat microfonul timp de aproape o oră. După ce a epuizat poantele cunoscute, a început să-şi prezinte rudele şi prietenii din sală, de la soţia Ana, Oana Boc, soţia premieruui Boc, umoristul Cornel Udrea etc. A recunoscut cu umor şi o doză de nostalgie că nu mai are agilitatea din trecut, după ce a urmărit cu ochii înlăcrimaţi secvenţele din filmele turnate în tinereţe. "M-a călcat calul. Avea copitele cât frigiderul. Da' să ştiţi că pe vremuri aveam caii mei preferaţi şi nu acceptam să fiu dublat. În tinereţe eram zmeu şi eram călare pe cal şi pe situaţie".

Piersic a mulţumit celor implicaţi în desfăşurarea festivităţii. Actorul a adresat mulţumiri primarului Sorin Apostu, despre care a spus că dacă ar ajunge preşdinte, l-ar desemna premier. Florin Piersic şi-a sărbătorit ziua de naştere la Cluj pe scenă, cu piesa "Străini în noapte", de această dată cu noua parteneră Medeea Marinescu.

×
Subiecte în articol: florin piersic