x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Povești cu arme salvate de la topit

Povești cu arme salvate de la topit

14 Iun 2017   •   01:44
Povești cu arme salvate de la topit

Povestea armelor care vor îmbogăți patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț a început în anul 2015, când conducerea IPJ Neamț a inițiat demersuri pentru sărbătorirea Zilei Poliției Române, prin organizarea unei expoziții proprii. În acest scop, inclusiv pentru a purta corespondența cu instituțiile de cultură, a fost desemnat ofițerul specializat în domeniul patrimoniului cultural național.

Întrucât la muzeu nu se aflau suficiente bunuri din care s-ar fi putut încropi măcar o uniformă de poliție, comisarul Vitalie Josanu a primit drept de acces în depozitele IPJ Neamț, pentru a identifica bunuri ieșite din uz, care puteau fi predate la muzeu. Așa au ajuns să fie verificate echipamente de miliție și, ulterior, de poliție, grade militare și tot felul de obiecte de inventar, care urmau să fie casate.

În acest context, au fost evaluate și camerele de corpuri delicte, inclusiv cea în care erau depozitate armele, ultima având un regim strict și accesul limitat, din motive lesne de înțeles. Așa au fost ”scoase la lumină” arme și pistoale de epocă, altfel sortite distrugerii, prin topire. (...)

Camera de corpuri delicte din cadul Poliției Județene era deja neîncăpătoare, iar armele adunate de-a lungul anilor ar fi urmat să ajungă la topitorie. Dintre sute de pistoale și puști de vânătoare, comisarul Vitalie Josanu a ales câteva vechi, de valoare, pe care era păcat să le transforme focul în metal topit. Parte din ele fuseseră găsite de polițiștii de la Serviciu de Arme, Explozivi și Substanțe Toxice, iar altele au fost ridicate în timpul unor percheziții făcute de ofițerii de investigații criminale. Două arme – care, cu siguranță, sunt valoroase – au fost recuperate, cu brevete cu tot, de la un bărbat din Roman. Omul a cumpărat o casă, s-a hotărât s-o demoleze să construiască altceva și a avut surpriza să găsească două pistoale în pod, într-o cutie. Pe brevete sunt scrise numele ofițerilor cărora le-au aparținut și mențiunea că unul dintre ei a luptat ”împotriva bolșevicilor”.

Citește mai mult AICI

×