x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premii pentru comedie

Premii pentru comedie

de Maria Sârbu    |    15 Mai 2009   •   00:00
Premii pentru comedie
Sursa foto: /Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a găsit o variantă "de criză" de a organiza miercuri seara ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului Comediei Româneşti "festCO". Talentata actriţă Mihaela Teleoacă a "jucat" un rol formidabil de amfitrioană a evenimentului.



În prima parte a serii, publicul a fost înveselit de Horaţiu Mălăele. În stilul său inconfundabil, artistul, adorat de public, a susţinut recitalul "Sunt un orb", aducând în scenă, într-o manieră proprie, poezia unor mari poeţi, printre care George Topârceanu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Grigore Vieru sau Adrian Păunescu. Apoi a intrat în scenă Mihaela Teleoacă, în capot şi în papuci, în calitate de "femeie de serviciu". Într-un căruţ destinat cumpărăturilor ducea... premiile. Scotea diplomele din căruţ, buchisind numele laureaţilor de pe nişte bileţele. A avut şi ajutoare - actori din teatru şi membri ai juriului.

CEL MAI BUN SPECTACOL

Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu sunt marii câştigători ai "festCO", cu minunatul lor spectacol "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec (traducerea aparţinând lui Virgil Tănase). Ar fi pentru prima dată când în cadrul unui festival naţional se premiază o producţie independentă şi care este găzduită de Teatrul Metropolis. Celor doi - protagoniştii creaţiei - li s-a înmânat Premiul pentru cel mai bun spectacol. Primind distincţia, Oana Pellea a făcut o mărturisire emoţionantă: "Pe această scenă, acum 29 de ani, am debutat. Undeva în sală era tata. Şi acum, undeva în sală, este tata". Tatăl ei... Amza Pellea.

Premiul de excelenţă a fost acordat unui "veşnic june-prim", Iurie Darie, care din motive obiective a lipsit de la ceremonie. Cea mai bună regie a fost considerată cea a lui Radu Afrim, pentru "Mansardă la Paris" de Matei Vişniec (o producţie propusă de Centre Culturel Kulturfabrik (Luxemburg). Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (ex-aeqvo) a revenit unui excepţional interpret, mereu nominalizat şi mai puţin premiat, Constantin Cojocaru, pentru rolul Cioran din "Mansardă la Paris", şi unui minunat tânăr artist, talentat şi responsabil, Marius Manole, pentru rolurile din "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu (Teatrul de Comedie). Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal - aşa cum a meritat - l-a luat Dorina Chiriac, pentru rolul Ioana din acelaşi spectacol "Ioana şi focul", care a mai adus un premiu, pentru cel mai bun actor în rol secundar, lui Aurelian Bărbieru. Toate aceste cinci premii răsplătesc creaţii realizate pe texte de Matei Vişniec. Şi doar Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Ileana Ploscaru - a fost acordat pentru rolul Chiriachiţa din "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, regia Cristian Şofron (Teatrul de Stat din Constanţa). De asemenea, au fost înmânate şi premiile Concursului de comedie românească: Premiul I - Valeriu Butulescu, pentru "Insula femeilor"; Premiul al II-lea - Olga Delia Mateescu, pentru "Canapeaua"; Premiul al III-lea - Radu Macrinici, pentru "Matineu la Barbarosa".

×
Subiecte în articol: arte premiul