x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiile "Jos Pălăria"

Premiile "Jos Pălăria"

10 Mai 2009   •   00:00

Sala Studio a Teatrului de Comedie găzduieşte în această după-amiază ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria", la care au participat 15 trupe de liceeni cu 17 spectacole.

Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria" a fost iniţiat de actorul George Mihăiţă, care mărturiseşte astăzi că a pariat mereu pe adolescenţi. "Am pariat pe o stare şi, mai ales, pe comunicarea pe care o propune această stare. Meseria mea de actor mi-a oferit multe. Cu Festivalul Jos Pălăria am vrut să ofer şi eu o scenă de exprimare adolescenţilor. Adică celor cu care pot face schimb permanent de entuziasm! Vă invit să sărbătorim prin acest festival al sufletelor curate Ziua Adolescentului!", spune George Mihăiţă.

Cele 15 trupe de liceeni, care s-au aflat în concursul încheiat astăzi - de Ziua adolescentului, provin din Alexandria, Bârlad, Botoşani, Bucureşti, Timişoara şi Târgul Jiu. Un număr de 17 spectacole au fost realizate după texte clasice şi contemporane scrise de I.L.Caragiale, A.P.Cehov, Slavomir Mrozek, Mihail Sebastian, Marin Sorescu, Ion Băieşu, Matei Vişniec sau Horia Gârbea.

Premiile „Jos Pălăria" sunt acordate prin tradiţie de Ziua Adolescentului, în cadrul unui eveniment multimedia. Organizatorii anunţă că patru vedete ale Teatrului de Comedie - Emilia Popescu, Tudor Chirilă, Mirela Zeţa şi Mihai Benedeac, vor fi invitaţii de onoare ai Galei „Jos Pălăria" şi vor decerna premiile laureaţiilor acestei ediţii. Gala „Jos Pălăria" va fi, de altfel, unul dintre subiectele ediţiei speciale de astăzi „Duminica în familie" de pe Antena 1. Emisiunea Mihaelei Rădulescu este dedicată sărbătoririi a zece ani de când Legea privind instituirea Zilei Adolescentului a fost votată de Parlamentul României.

Palmaresul "Jos Pălăria 2009"
Premiul special Adolescenţii revine Cerculului de Teatru "Luceafărul" al Clubului Copiilor din sector 5 Bucureşti pentru spectacolul "Chat" după Enda Walsh; Premiul special pentru cel mai bun cuplu comic - trupa de teatru „Dor fără saţiu" a Liceului teoretic „Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti pentru rolurile din "Insula lui Sancho" - adaptare după Cervantes de Ada Milea; Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Alexandru Konyar din trupa „The Hooleelogans" (Timişoara), pentru rolul din spectacolul "În largul mării" după Slavomir Mrozek; Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Cristina Ceauşu din trupa "Okaua" a Liceului Teoretic A. I. Cuza, Bucureşti, pentru rolul din spectacoul "LSD" dupa David Pope; Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal - Cătălin Andrei din trupa „The Hooleelogans" din Timişoara, pentru rolul din spectacolul "În largul mării" după Slavomir Mrozek; Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Miruna Andrea Rosu de la Cercul de Teatru "Luceafărul" al Clubului Copiilor sector 5, Bucureşti pentru rolul din spectacolul "Chat" după Enda Walsh; Premiul pentru cea mai bună regie - Iany Panait Orpheus de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Bucureşti, pentru spectacolul "Leonida XXI" de Horia Gârbea; Premiul "FestCO" - trupa "Atelierul de Teatru" de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Botoşani pentru spectacolul "Şcoala lui Gufi" după Matei Vişniec; Premiul pentru cel mai bun spectacol - trupa „The Hooleelogans" a Colegiului Naţional "C.D. Loga" din Timişoara pentru spectacolul "În largul mării" după Slavomir Mrozek.

Organizat de Clubul UNESCO - Adolescenţii, ArCub şi Primăria sectorului 3 din Bucureşti, Festivalul "Jos Pălăria" s-a desfăşurat între 8 şi 10 mai.

 

×