x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiile USR - Scriitori si debutanti

Premiile USR - Scriitori si debutanti

de Mihaela Suciu    |    03 Noi 2005   •   00:00
Premiile USR - Scriitori si debutanti

Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pentru cele mai bune carti pe 2004 se vor acorda pe 11 noiembrie la Casa Vernescu. Printre nominalizati se afla nume sonore precum Mircea Cartarescu, Horia Roman-Patapievici sau Octavian Paler.

La jumatatea lunii noiembrie, USR acorda premiile pentru cei mai buni scriitori pe 2004. Noua sectiuni literare vor beneficia de onoarea atribuita de Uniune - proza, poezie, dramaturgie si teatrologie, literatura pentru copii si tineret, istorie, teorie si critica literara, eseuri, jurnale, memorii si publicistica, traduceri din literatura universala in limba romana, antologii, dictionare, editii critice si debut.

CANDIDATI. Printre cei nominalizati la premii de catre juriul USR se numara nume sonore precum Mircea Cartarescu cu "De ce iubim femeile", Horia Roman-Patapievici cu "Ochii Beatricei" si Octavian Paler cu "Autoportret intr-o oglinda sparta". Dintre cei 45 de candidati, Gabriel Chifu, cu "Visul copilului care paseste pe zapada fara sa lase urme", a decis sa se retraga din competitie. Scriitorul a considerat ca exista o incompatibilitate intre nominalizarea sa si statutul sau de secretar al Uniunii.

RASPLATA. Premiile USR rasplatesc cele mai bune carti care apar intr-un an calendaristic. Criteriile de selectie au ca obiectiv valoarea literara si importanta pentru literatura romana. Potrivit regulamentului in vigoare al Uniunii, premiile pot fi acordate membrilor USR si autorilor aflati la debut, dar si reprezentatilor minoritatilor. Juriul, format din 12 membri, care au fost alesi prin vot secret de Consiliul Director USR, este cel care hotaraste nominalizatii si castigatorii. Chiar in ziua festivitatii, cu doar cateva ore inainte, juriul va decide premiantii pentru fiecare sectiune. In aceeasi zi, Consiliul Director al USR va desemna castigatorii Premiului National pentru Literatura si Premiului Opera Omnia. Valoarea in bani se stabileste de Comitetul Director, pe baza fondurilor colectate din sponsorizari. Pentru acest an se preconizeaza o suma in jur de 15 milioane de lei pentru fiecare premiu si 60 milioane de lei, respectiv 40 milioane de lei pentru Premiul National pentru Literatura si Premiul Opera Omnia.

MIRCEA MARTIN MIZEAZA PE:
  • Proza - Gheorghe Craciun, "Pupa Russa" (Humanitas) - "o carte innoitoare"
  • Poezie - Constanta Buzea, "Netraitele" (Ed. Vinea) - "un volum ce incoroneaza o cariera lirica exceptionala"
  • Istorie, teorie si critica literara - Adriana Babeti, "Dandysmul" (Polirom) - "o sinteza unica la noi pe tema aleasa"
  • Traduceri din literatura universala in limba romana - Sorin Marculescu, "Miguel de Cervantes: Don Quijote, I-II" (Paralela 45) - "unicitatea traducerii"
  • Debut - Ionut Chiva, "69" (Polirom) - "supune toate tendintele la proba talentului, care este autentic"
  • ALEX STEFANESCU MIZEAZA PE:
  • Proza - Dan Lungu, "Raiul gainilor. Fals roman de zvonuri si mistere" (Polirom) - "are prospetime, nu scrie pentru critici"
  • Poezie - Ioan Es. Pop si Lucian Vasilescu, "Confort 2 imbunatatit" (USR) - "au umor si talent, exaltare si gratie"
  • Dramaturgie si teatrologie - Daniel Banulescu, "Cine a castigat razboiul mondial al religiilor" (MLR) - "are un graunte de nebunie"
  • Literatura pentru copii si tineret - "Rivalii lui Harry Potter" (USR) - "o carte inteligenta, exploateaza ingenios faima lui Harry Potter"
  • Istorie, teorie si critica literara - Ion Simut, "Reabilitarea fictiunii" (ICR) - "il pretuiesc pe autor si cartea e foarte buna"
  • Eseuri, Jurnale, Memorii, Publicistica - Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, "O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H-R Patapievici" (Polirom) - "reconstituie lumea comunista in care au trait"
  • Traduceri din literatura universala in limba romana - Emanoil Marcu, "Milan Kundera: Lentoarea" (Humanitas) - "o traducere extraordinara"
  • Antologii, Dictionare, Editii critice - Al. Condeescu, "Nichita Stanescu, Opera magna" (MLR) - "redescopera un alt Nichita Stanescu"
  • Debut - Bogdan Perdivara, "O suta de kilometri de pivnita" (Vinea) - "este un scriitor de care vom mai auzi" si Ioana Bradea, "Bagau" (Ed. Est) - "desi foloseste multe cuvinte licentioase, povestea are o logica"
  • ×
    Subiecte în articol: arte literatură