x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Prima stea la www.radio3net.ro

Prima stea la www.radio3net.ro

25 Feb 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
RECUNOASTERE - Florian Pittis il omagiaza pe Cornel Chiriac Cornel Chiriac este un nume ce merita sa fie pe buzele tuturor. Din 5 martie, el va fi si pe Internet. Lui i se va acorda prima stea virtuala in Galeria Nemuritorilor de catre echipa singurului post de radio de stat pe Internet.
CRISTINA OLOGEANU

LEGENDA. Cornel Chiriac, un nume sinonim cu istoria
Americanii au "Walk of fame", in Mangalia exista "Aleea stelelor". Din 5 martie, pe www. radio3net.ro, se va lansa ceva similar. Asa cum a gandit Florian Pittis proiectul, "Galeria nemuritorilor" va fi locul unde se vor intalni marile personalitati care au contribuit si inca mai contribuie la formarea spiritului liber. "Nu e vorba de o galerie exclusiv a unor nume prestigioase, a celor premiati de academii, premiati la diverse festivaluri si evenimente. Nu se vor regasi doar oameni din muzica, ci din toate domeniile. Vor fi actori, regizori, sportivi", spune Florian Pittis, cel care "s-a inhamat" la aceasta frumoasa nebunie.

RENUME. Si va fi ceva de munca, nu gluma! Asta pentru ca Pittis&Co. intentioneaza sa adauge lunar noi stele. Evenimentul va fi marcat la 4 spre 5 martie, la ora unu noaptea, fix cand se implinesc 30 de ani de la asasinarea marelui om de radio. Pentru oamenii din Radiodifuziunea Romana, numele lui Cornel Chiriac este legat si de prima ar-hiva fonografica de jazz, care se regaseste la Radio Bucuresti. Radioascultorii il tin cu siguranta minte ca realizator al emisiunii "Metronom", difuzata la Radio Bucuresti incepand din 1967 si pana in 1969. Altii si-l amintesc ca fiind cel care a avut un rol determinant in lansarea nationala a grupului Phoenix. Asasinarea lui Cornel Chiriac din noaptea de 4 spre 5 martie 1975, din Schwabing, cartierul artistic al München-ului, este pusa pe seama Elenei Ceausescu.

CV
Cornel Chiriac, jurnalist de origine romana, realizator de emisiuni radio, publicist, s-a nascut la 8 mai 1941, in comuna Uspenka, din Basarabia. A facut liceul in Pitesti. In 1966, a absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti. A fost, totodata, cel mai cunoscut comentator de radio al anilor ’60, in genurile pop, rock, jazz. Se implica in organizarea si mediatizarea Festivalului National de Jazz de la Ploiesti. Initiaza si sustine emisiunea "Metronom" la postul national de radio, in colaborare cu Geo Limbasanu. Dupa fuga lui din tara, isi reia emisiunea la Radio Europa Libera. A decedat la 4 martie 1975, in München, Germania. Ramasitele lui pamantesti au fost reinhumate in Cimitirul "Reinvierea" din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: arte radio