x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Primul film al lui Mălăele, în Franţa

Primul film al lui Mălăele, în Franţa

de Maria Sârbu    |    16 Feb 2009   •   00:00
Primul film al lui Mălăele, în Franţa

Lungmetrajul "Nunta mută" regizat de Horaţiu Mălăele, o coproducţie Româ­nia-Franţa-Luxemburg, intră pe marile ecrane din Hexagon la 18 februarie.



Avanpremiera franceză a filmului va avea loc mâine, 17 februarie, la Cinematograful Saint-Andrè des Arts din Paris (începând cu ora 20:30, ora locală), în prezenţa realizatorilor, ur­mând să participe personalităţi din do­meniu, printre care şi Costa Gavras. Peli­cula "Nunta mută" este lansată în Franţa exact la trei luni de la premiera româ­nească. Produs de Castel Film, Agat Films & Cie Et Samsa Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, lungmetrajul de debut al lui Horaţiu Mălăele este vândut la ora actuală în 13 ţări, printre care Germania, Polonia, Austria, Austra­lia, Coreea, Israel, Taiwan. Distribuitorul în plan in­ternaţional este Bac Films. Pe­licula va in­tra concomitent în mai multe cinemato­grafe din Franţa, căci sunt pre­gătite 40 de copii.

O BUNĂ MEDIATIZARE
Filmul beneficiază de o bună mediatizare, având titlul în franceză "Au diable Staline, vive les mariés!". Sunt afişe pre­tu­tindeni în Paris. Cu prilejul premierei în Franţa, regizorul Horaţiu Mălăele a acordat un interviu jurnalistului francez Aurélien Ferenczi, în care creatorul ro­mân vorbeşte despre ideea filmului, despre "influenţele cinemato­gra­fice" asu­pra sa, despre actorii din rolurile principale Meda Victor şi Alexandru Potocean, "care vor face gloria cinemato­grafiei de mâine", despre acţiunea filmului, care este "o istorie adevărată petrecută în spa­ţiul blocului est-european, când uma­ni­tatea se afla într-o curioasă şi inexplicabilă somnolenţă". Întrebat de cro­ni­car dacă "poate fi luat acest lucru ca o meta­foră a Romaniei reduse la tăcere", Hora­ţiu Mălăele răspunde: "Nu. Pentru că Ro­mânia nu a fost niciodată redusă la tăce­re. României i s-a luat dreptul legitim de a vorbi cu voce tare. A făcut-o însă şoptind de două ori mai mult. Cu mult chin, dar şi cu mult umor. Paradoxal, cu cât ţara a fost mai chinuită, cu atât a fost mai mare starea umorist-masochistă a acestei naţii". Aurélien Ferenczi a fost curios să afle de la "debutantul" Horaţiu Mălăele ce efect are pentru cinematograful româ-nesc succesul internaţional al filmelor lui Cristian Mungiu ("4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile") şi Cristi Puiu ("Moartea domnului Lăzărescu") şi, în general, ,,noul val" de cineaşti. "Cred că cei doi stegari români ai noului val sunt consecinţa unei istorii cinematografice puternice şi totodată invizibile din cauza unor ideologii canceroase şi a tumultului politic mondial. Filmul meu, făcând parte, probabil, din următorul val, este imprevizibil ca ziua de mâine şi va avea destinul pe care îl merită", spune Horaţiu Mălăele.

PREMII, NOMINALIZĂRI
Realizat pe un scenariu scris de Adrian Lustig şi Horaţiu Mălăele, filmul "Nunta mută", a cărui acţiune are loc în 1953, reu­neşte şi alţi actori printre care Va­len­tin Teodosiu, Alexandru Bindea, Tamara Bu­ciuceanu, Victor Rebengiuc, Dan Condu­rache, Tudorel Filimon, Mihai Constantin, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu. La recenta ceremonie de decernare a Premiilor UCIN pe anul 2008, lung­metrajul a primit trei distincţii: Premiul Opera Pri­ma – Horaţiu Mălăele; Premiul pentru imagi­ne – Vivi Drăgan Vasile şi Premiul pentru co­loa­na sonoră – Ti­be­riu Borcoman şi Alexandru An­drieş. Pentru Premiile Gopo, ediţia 2009, premii care se vor acorda la data de 2 martie, acest film a fost nominalizat la opt categorii, printre care: Cel mai bun scenariu; Cel mai bun actor în rol principal; Cea mai bună ac­triţă în rol principal; Cea mai bună imagine.

×
Subiecte în articol: arte mălăele Horatiu Malaele