x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Productele de artă ale industriei frumosului”

„Productele de artă ale industriei frumosului”

de Luminita Ciobanu    |    02 Dec 2011   •   21:00
„Productele de artă ale industriei frumosului”

'Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii' este titlul unei expozitii de exceptie deschisa publicului pana la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor la Casa Artelor din Sibiu.

Expozitia evidentiaza cele mai semnificative piese mostenite de Muzeul ASTRA din patrimo­niul secular al Muzeului Asociatiunii, intaiul muzeu istorico-etnografic al romanilor ardeleni. De altfel, Muzeul Asociatiunii a fost cel care a deschis drumul expunerii unor monumente originale de arhitectura populara in aer liber (prin incercarea de reconstituire a unei stane din Poiana Sibiului la 15 august 1905, la inaugurarea muzeului) si prezentarea, pentru intaia data, a instrumentarului de munca, alaturi de 'productele de arta ale industriei frumosului'. Tot in premiera au fost etalate atunci machete ale instalatiilor hidraulice si ale unor gospodarii traditionale, dar si fotografii cu caracter etnografic.

'Rasfoind' astazi paginile acestei expozitii, ne permitem sa reparcurgem, in chip ideal, tinuturi si stiluri diverse, admirand simplitatea si frumusetea acestora, bucurandu-ne ca, iata, piese de mare valoare nu s-au pierdut, ci isi etaleaza stralucirea si astazi, prin grija muzeografilor formidabili care pun suflet si ne aduc maturii peste timp ale simplitatii si ale frumosului, cu toate valentele emotionale ale acestor piese de exceptie.

Sa nu uitam de asemenea ca Muzeul ASTRA a organizat acest eveniment cultural deosebit pentru a marca implinirea a 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Lite­ratura Romana si Cultura Poporului Roman ASTRA, la Sibiu, in 1861.

×
Subiecte în articol: arte