x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Realitatea Realitatii

Realitatea Realitatii

de Cristina Ologeanu    |    28 Iul 2005   •   00:00
Realitatea Realitatii

De cand a fost vanduta de fondatorul ei, Silviu Prigoana, Realitatea TV a devenit subiect de scandal. Mai nou, se spune ca Sorin Ovidiu Vantu ar fi omul din umbra al postului. Acesta prefera tacerea.

De cand a fost vanduta de fondatorul ei, Silviu Prigoana, Realitatea TV a devenit subiectul multor scandaluri. Cel mai fierbinte are in vizor identitatea adevaratului sau patron.

Sa ai o televiziune este ca si cum ai avea o mina de aur. Dar, in acelasi timp, o televiziune iti da si batai de cap. La aceasta concluzie a ajuns si "parintele" postului Realitatea TV, Silviu Prigoana, care a ajuns chiar la proces cu propriul "copil". In 2001 se lansa primul post romanesc de televizine axat exclusiv pe stiri. La doi ani de la lansare, Prigoana a vandut pachetul majoritar de actiuni - 55% unei firme elvetiene: Bluelink Comunicazioni.

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE. La acel moment, Prigoana mai pastrase ceva in maneca. Dar, conform declaratiilor sale, s-au acumulat niste datorii la Societatea Realitatea Media si i s-a spus ca grupul respectiv nu face investitii si ca exista niste debite mari fata de terti. "Si, daca nu vreau sa fiu si eu parte platitoare, mai bine dau cele 45% de actiuni pe care le mai aveam. Asa ca am cesionat catre o persoana fizica romana. Lucov Stefan Bogdan. Dupa care citesc in presa ca am vandut catre Petrom Services. Eu nu am vandut nimic catre Petrom, ci catre o persoana pe care am vazut-o o singura data: la notariat, cand s-a facut cesiunea. El m-a contactat. I-am cesionat procentele pe gratis, doar pentru a scapa de datorii. Prin cesionarea celor 45%, grupul Rosal Media a facut o economie de 4 milioane de dolari. Cesiunea s-a facut pe licenta si statut". Dar, pentru ca un copil nu poate fi dat uitarii, Prigoana a continuat sa ajute Realitatea. Dan Andronic, la vremea aceea administrator al Realitatii, i-a cerut sprijin, in sensul ca nu mai avea bani pentru salarii. Prigoana a acceptat sa plateasca aceste salarii restante, dar urma sa isi primeasca banii inapoi. Pentru ca acest lucru nu s-a petrecut la termenul din contract, Prigoana a dat Realitatea in judecata pentru a-si recupera banii. Intre timp, pe la Realitatea s-au tot schimbat sefii.

UNDE E VANTU? Tot mai multe voci sustin ca, de fapt, in spatele firmei elvetiene se ascunde Sorin Ovidiu Vantu. De ce acesta tine mortis sa nu-i fie legat numele de Realitatea TV? Pot fi doua motive. Primul este acela ca, daca intr-adevar s-ar sti ca el este patronul Realitatii, acest post ar avea foarte mult de pierdut la capitolele imagine si credibilitate, avand in vedere ca, in acest moment, Vantu nu este tocmai o persoana "cuminte". Al doilea motiv: ilegalitatea. Conform legii 504/2002, este interzis ca o persoana sa detina mai mult de 51% din actiuni la o societate de radio sau televiziune si in acelasi timp un pachet mai mare de 20% din actiunile unei alte televiziuni ori post de radio. "Din punct de vedere legal, Vantu poate fi proprietarul unui trust media. Dar vreau sa fie clar: eu nu cred in Liviu Luca, nu cred in sindicatele Petrom. Daca vreti sa aflati daca intr-adevar Vantu este patronul Realitatii, cel mai bine il intrebati pe Cornel Nistorescu daca actiunile sale de la Radio Total au fost vandute unor ciprioti sau chiar lui Vantu. Daca intr-adevar Vantu este in spatele Realitatii si se ascunde, e clar ca ceva nu este in regula", afirma Ralu Filip. Presupunerile lui Filip sunt sustinute si de un zvon ajuns la urechile sale: cipriotii sunt, de fapt, oamenii de la o firma de brokeraj pentru Gelsor. Aceasta fiind firma lui Vantu. Contactat, singurul lucru pe care Sorin Ovidiu Vantu l-a avut de spus a fost: "Mai cautati, mai verificati". Atat si nimic mai mult. Nici Liviu Luca nu s-a dovedit mai cooperant, acesta preferand sa ne inchida telefonul in nas atunci cand l-am rugat sa ne lamureasca in privinta adevaratului sef al Realitatii TV.

OPINIE


"Din punct de vedere legal, Vantu poate fi proprietarul unui trust media. Dar vreau sa fie clar: eu nu cred in Liviu Luca, nu cred in sindicatele Petrom"
Ralu Filip
presedintele CNA

IN ACTE UNA, IN REALITATE ALTA?
La solicitarea Consiliului National al Audiovizualului, toti radiodifuzorii au fost obligati sa faca publice numele actionarilor sai. Astfel, la Realitatea TV lucrurile au fost prezentate astfel: Bluelink Comunicazioni SA (Elvetia) - 55%, Petrom Service SA - 35% si Global Video Media SRL - 10%. Actionarii fondatori ai Bluelink Comunicazioni SA sunt Dario Colombo si Anna Croci. Actionarii Global Video Media SRL: Radoway Limited (Cipru) - 65% si Petrom Service SA - 35%. Insa s-a dovedit ca, de fapt, firma din Elvetia nu este altceva decat o companie care isi pune numele la bataie, identitatea adevaratilor proprietari fiind necunoscuta. "Situatia actionariatului de la Realitatea TV nu este neclara si nici ilegala. De fapt nu stim cine se ascunde in spatele firmei Bluelink Comunicazioni SA. Si afara se practica acest lucru. Sunt o serie de investitori care nu vor sa fie recunoscuti si atunci folosesc serviciile unor firme de tip off shore", ne-a declarat Ralu Filip, presedintele CNA.
×
Subiecte în articol: arte prigoana văntu realitatea realitatii