x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Reality-show cu agenti KGB

Reality-show cu agenti KGB

18 Aug 2004   •   00:00

Seria de documentare, bazate pe fapte reale, "Cops" a debutat la "Fox TV" in martie 1989. A ajuns acum la al 16-lea sezon, iar la sfarsitul anului este programat cel de-al 17-lea.

ADRIANA PADURARU

In anul 1989, producatorii de la Fox TV s-au gandit sa realizeze un reality-show care sa aiba ca personaje principale politistii din Statele Unite. "Cops" a adoptat stilul "cine verit...", nu are un narator si prezinta, in fiecare sambata, de la ora 20:00, timp de 30 de minute, imaginile filmate in timpul diverselor operatiuni ale politistilor. Desi a ajuns la cel de-al 16-lea sezon, programul continua sa fie in topul show-urilor TV care se bucura de foarte multa popularitate. Ceea ce i-a determinat pe realizatori sa programeze urmatorul sezon pentru sfarsitul acestui an. "Cops" a fost nominalizat de patru ori la Premiile Emmy si este cel mai longeviv "program prime-time". In anul 1993, show-ul a castigat un premiu la "American Television Award", categoria "Best Reality-show".

KGB. Imaginile prezentate au fost diverse: de la eliberarea ostaticilor sau urmariri spectaculoase, la razii sau dispute conjugale. Au fost "vizitate" peste 150 de orase americane, dar s-a filmat si in Hong Kong, Londra, America Centrala si de Sud, Moscova si Leningrad (St. Petersburg). "Cops" mai are o "bila alba": a fost primul show TV care a avut permisiunea de a urmari agentii KGB pe timpul Uniunii Sovietice.

CONFLICTE. Dupa ce au primit o invitatie de a realiza documentare si cu politistii din Cincinnati, reprezentantii primariei au interzis echipei de la "Cops" sa continue urmarirea oamenilor legii, dupa numai doua zile de la inceperea filmarilor in oras, care erau programate sa dureze opt saptamani. Motivul invocat de autoritati a fost faptul ca acest documentar ar putea pune intr-o lumina proasta imaginea metropolei. Acesta a fost primul refuz cu care s-au confruntat realizatorii reality-show-ului in cei 15 ani de activitate. Nu numai producatorii au fost nemultumiti, ci si politistii, care au spus ca, desi nu le place ca ziaristii sa alerge dupa ei prin oras, echipa de la "Cops" este cu totul altceva. "Colegii nostri din California au ras de noi cand au auzit ca cei de la Fox nu au voie sa ne filmeze. Pe multi dintre colegii mei care au participat la diverse actiuni i-am auzit spunand, la finalul acestora: "Ce pacat ca n-au fost cei de la Cops sa vada ce am facut!"", a declarat Eric Nelson, ofiter in Politia Cincinnati.

ALTA INVITATIE. Lucrurile par a se fi lamurit. Cotidianul "The Cincinnati Enquirer" citeaza o declaratie a sefului Politiei metropolei, potrivit careia acesta le va face o noua invitatie producatorilor de a veni in oras. Ramane de vazut daca urmatorul sezon al reality-show-ului "Cops", programat pentru sfarsitul anului, ii va avea ca protagonisti pe politistii din Cincinnati.

×
Subiecte în articol: arte cops