x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Regina Maria revine la Marea Neagră

Regina Maria revine la Marea Neagră

de Carmen Anghel    |    17 Iul 2014   •   15:27
Regina Maria revine la Marea Neagră
Sursa foto: Foto: arhiva Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni itinerează în perioada 19 iulie - 10 august 2014, la Casa de Cultură Mangalia, expoziţia de fotografie şi carte “Regina Maria - istorie şi destin”, prilejuită de cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Estival de Carte “Carte la nisip”, desfăşurată anul acesta “sub semnul reginei Maria”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc la 19 iulie, ora 19:00, la Casa de Cultură Mangalia.

Expoziţia “Regina Maria - istorie şi destin” cuprinde fotografii reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldaţii şi regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărăşeşti din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea naţională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Mai sunt imagini cu reşedinţa de la Bucureşti, Palatul Cotroceni - evoluţia lui din punct de vedere arhitectonic şi al decoraţiei interioare, principesa, apoi regina Maria în ambianţa Art-Nouveau a dormitorului său, a salonului de aur, a marelui salon de recepţie, a dormitorului în stil englezesc amenajat în cursul anului 1929, în pridvorul Bisericii Cotroceni.

“Casa de vis” a reginei maria, palatul de la Balcic, prezenţa reginei pe terasele şi aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris sunt alte subiecte ilustrate de fotografiile cuprinse în expoziţie.

Alături de acestea, pe simeză se regăsesc şi fotografii ilustrând momente din viaţa reginei Maria: copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânăra principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare româneşti şi încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Şi pentru că este un târg de carte, vor fi prezentate publicului cărţi care poartă autograful reginei Maria sau cele cu dedicaţii ale autorilor către regină, alături de cărţile care poartă semnătura suveranei României: “Patru anotimpuri din viaţa unui om”, “Poveşti”, “Povestea vieţii mele”, “De la inima mea la a lor” şi altele.

Pentru vara aceasta, regina Maria s-a întors la malul Mării Negre.

×