x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Reţeta” fericirii:Eat Pray Love

“Reţeta” fericirii:Eat Pray Love

de Rozana Mihalache    |    15 Noi 2010   •   19:41
“Reţeta” fericirii:Eat Pray Love

Luăm una bucată femeie (blondă, căsătorită, scriitoare) de 40 de ani, o despărţim de soţ, o trecem prin chinurile încercării de autocunoaştere, o frământăm cu patimă scăldată în lacrimi şi o lăsăm la dospit timp de 133 de minute.

Pe măsură ce se dospeşte, ea cunoaşte un bărbat mai tânăr cu care are o scurtă relaţie (James Franco – ce femeie i-ar rezista lui James Franco?), apoi îl părăseşte şi pe el pentru fascinanta Romă în care descoperă plăcerea de a mânca şi de a vorbi italiana, merge mai departe către India, unde, evident, stabileşte o conexiune cu divinitatea, pentru ca la final să ajungă în Bali (unde mai fusese o dată, înainte să divorţeze). Acum e momentul să o băgăm la cuptor şi să o lăsăm să crească, în fericirea/împlinirea găsită. The end. The happy end.

Numele acestei femei este Elizabeth Gilbert, cea care a scris cartea de un imens succes “Eat Pray Love” (recunosc că n-am citit-o) care stă la baza filmului omonim, cu Julia Roberts în rolul principal.

Ca desfăşurare a poveştii, asta implicând şi aşa-numita “călătorie a eroului” plus izul de basm, filmul stă în picioare, iar Roberts e fermecătoare ca întotdeauna, dar nu poţi să nu te întrebi de ce ne este servit ca o lecţie de viaţă, o reţetă magică pe care dacă o respectăm toţi vom cunoaşte desăvârşirea şi pe noi înşine. Sigur că Bridget Jones ar înlocui cartea “Femeile vin de pe Venus şi bărbaţii vin de pe Marte” cu acest film şi sigur că oricine mai ştie să viseze în zilele noastre se imaginează măcar pentru o clipă în pielea lui Elizabeth, care lasă totul în urmă şi priveşte spre un viitor pe care îl credea incert, dar devine măreţ, însă cine îmi garantează mie, spectatorului care îngurgitez experienţa acestei femei, că la sfârşitul drumului totul va fi bine, că voi întâlni un Făt Frumos (de preferinţă chiar Javier Bardem) sau în cazul puţinilor spectatori de gen masculin care calcă în cinema la un asemenea film, că o vor întâlni în sfârşit pe femeia visurilor lor?

Aşadar, din păcate, în afară de coloana sonoră şi plăcerea de a trăi, pe care într-un fel am reuşit să o extrag ca noţiune din “Eat Pray Love”, dar pe care o poţi conştientiza şi dacă priveşti un apus de soare, m-a cam lăsat rece pelicula regizată de Ryan Murphy.

O carte de bucate semnată Jamie Oliver e mai incitantă decât “învăţăturile” care ne sunt aruncate în faţă în acest film şi cu siguranţă e mai satisfăcătoare...

×