x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale RETROSPECTIVĂ MUZICALĂ 2008 / Anul Leonard Cohen

RETROSPECTIVĂ MUZICALĂ 2008 / Anul Leonard Cohen

de Alex Revenco    |    05 Ian 2009   •   00:00

Multe dintre concertele anului recent încheiat ne-au impresionat, însă eleganţa Prinţului Leonard a fost deasupra tuturor.



În muzică, cel mai greu este să faci clasamente, mai ales când e vorba despre genuri atât de diferite. Dacă am convenit că Leonard Cohen ne-a oferit "concertul anului", să vedem care au fost cele mai importante momente muzicale din 2008, spectacolele fiind împărţite în două mari categorii: în săli sau cluburi şi în aer liber. Şi cu această ocazie trebuie spus că nu doar marile celebrităţi sunt capabile de show-uri de neuitat, ci şi nume mai puţin cunoscute publicului larg.

INDOOR

Primul concert important al anului trecut a avut loc în Studio Martin, unde la început de ianuarie grupul Marduk (Suedia) a susţinut un excelent show de "metale grele şi foarte grele", inclus în The Vanitas Balkans Tour. Au urmat britanicii de la Paradise Lost, împreună cu timişorenii de la Negură Bunget, un alt concert "greu", în pavilionul 22 de la Romexpo. Fanii lui Demis Roussos au umplut Sala Palatului pentru a-şi vedea idolul, la fel cum au reuşit şi cunoscătorii, cu Sala Radio, unde au evoluat "regii muzicii de cameră", Kronos Quartet. După show-ul de rock progresiv Royal Hunt, din Fabrica, clubul Fire a găzduit două concerte de excepţie: în mai, Monozid – post punk (Germania) şi în iulie, La Plebe, binecunoscutul grup punk din San Francisco, revenit în ţara noastră. Americanii au declarat că la noi se simt foarte bine, pe motiv că "România are multe în comun cu Mexic (ţara lor de origine): corupţie, rasism, naţionalism". La Polivalentă, Goldfrapp, Vive la Fęte şi alte grupuri au reuşit o seară interesantă, sub egida Beck’sperience. Faimosul chitarist Paul Gilbert (ex-Racer X, ex-Mr Big) şi-a demonstrat virtuozitatea la Becker Brau Live, excelenta trupă punk Asleep in the Park (Australia) a efectuat un miniturneu în România, cu trei concerte în Bucureşti şi unul la Braşov, toate spectacolele fiind deosebit de dinamice, cei patru (doi băieţi şi două fete) având prestaţii live absolut remarcabile. La sfârşit de octombrie, Sala Palatului a găzduit Bucharest Masters of Jazz Festival, cea mai tare manifestare de gen realizată vreodată în România, unde toţi participanţii au la activ multiple premii Grammy. Al Jarreau, Monty Alexander Trio, Count Basie Orchestra, Erik Truffaz Quintet, Dianne Reeves şi supergrupul Five Peace Band (alcătuit din Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta, Kenny Garrett) au umplut de fiecare dată Sala Palatului, ceea ce demonstrează că fanii jazz-ului sunt numeroşi... atunci când afişul este atractiv. Ultimul concert al festivalului a avut loc la început de noiembrie, când Nigel Kennedy ne-a vrăjit cu vioara sa. Tot în luna noiembrie au fost la Bucureşti Ace of Base, la Pollivalentă Jean Michel Jarre a venit cu "Oxygčne", Nouvelle Vague şi Koop, De Phazz, Tricky, Gotan Project. Poate cel mai bun concert al lunii s-a desfăşurat în Hard Rock Cafe, unde New Model Army a oferit un spectacol extraordinar. Dar cel mai tare concert de club desfăşurat vreodată în România a fost în decembrie, când legendarii Markie Ramone & Blitzkrieg au cântat Ramones cu o determinare ieşită din comun, în timp ce entuziasmul publicului a atins cote rar întâlnite. Iar la 28 decembrie, cu ocazia aniversării clubului Suburbia (doi ani de la înfiinţare), grupul americano-olandez Jaya the Cat a oferit un recital fabulos.

OUTDOOR
Pentru circa 4.000 de nostalgici, germanii de la Alphaville au deschis la Arenele Romane seria concertelor în aer liber, continuată pe Stadionul Cotroceni, unde de cinci ori mai mulţi spectatori au venit s-o urmărească "în carne şi oase" pe diva muzicii pop Kylie Minogue. Pe stadionul de atletism din Complexul "Iolanda Balaş", britanicele Sugababes au avut un show apreciat de fanii formaţiei, după care a început B’estfest 2008. Aproape 60.000 de spectatori au venit pentru Alanis Morissette, Cypress Hill, UNKLE, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Manu Chao şi Nelly Furtado, în timp ce la B’estfest Aftershock, rockerii au venit mai ales pentru Judas Priest, dar şi Primal Fear şi Ross The Boss s-au bucurat de atenţia publicului.

Chiar dacă au cântat pe "scena Manu Chao", Def Leppard şi Whitesnake au evoluat în afara festivalului, oferind un show apreciat în special de nostalgici. După concertul "de pe 23 August", desfăşurat în faţa a 12.000 de spectatori, celebrul grup Metallica a revenit în România în iulie şi a strâns peste 20.000 de fani pe Cotroceni, iar fanii au cântat două ore alături de idolii lor, în ciuda unei ploi nesuferite.

Trei zile mai târziu, 17.000 de spectatori au venit la concertul Lenny Kravitz şi n-au avut nici un motiv de regret. La început de august, 11.000 de "cunoscători" au fost prezenţi pe stadionul de atletism din Complexul Sportiv "Iolanda Balaş", la show-ul Massive Attack. Două zile mai târziu, Iron Maiden a strigat adunarea pe Cotroceni şi 22.000 de rockeri au răspuns "Prezent!". Tot în septembrie, aproape 5.000 de amatori de hip- hop au venit la Arene pentru Snoop Dogg, legendă a genului. La 21 septembrie pe Stadionul naţional de rugby Arcul de Triumf, Leonard Cohen a susţinut Concertul Anului 2008 în ovaţiile celor prezenţi. Printre ultimele concerte în aer liber din 2008 (pe bilete!) a fost cel susţinut de rockeriţa Gianna Nannini, la Arene: un show deosebit de reuşit.

Cine vine în 2009

Noul an începe cu show-ul legendarului grup Napalm Death la 12 ianuarie, în Becker Brau Live Music. Luni 26, în Fabrica are loc concertul extraordinar Dead Ceauşescu’s, prilejuit de ziua de naştere a lui "nea Nicu". Urmează: Havana Lounge, Sala Palatului (7 februarie), Sepultura, Polivalentă (7), Kreator, Becker Brau (9), Sting, Sala Palatului – sold out (10), Punk Rock Underfest, cu No Use For A Name, cap de afiş, Fabrica (13), Dark Fest cu Diary of Dreams – cap de afiş, Fabrica (14), Rasmus, Hard Rock Cafe (16), Vonda Shepard, Sala Palatului (18), James Blunt, Romaero (21). În luna martie, Boban & Marko Markovic Orchestra au concert la Sala Palatului (4) şi Soulfly, la Polivalentă (16). La 26 aprilie, Nazareth cântă la Arene, iar la 16 mai, Depeche Mode la Parcul Izvor. În iulie, la B’estfest se cunosc deja trei headlineri: Motorhed şi Iggy Pop & The Stooges, plus Manowar – la Aftershock.

Cine nu vine: AC/DC

În ciuda interesului – trei diferiţi organizatori de spectacole, o "petiţie" cu mii de semnături iniţiată de Morrison  şi o "alarmă falsă", pe un post de radio particular – AC/DC nu va veni în România nici la primăvară (concerte indoor), nici la vară (outdoor). Motivul pentru care acest concert, atât de aşteptat, nu poate avea loc este foarte simplu: nu avem unde! După cum se ştie, spre deosebire de alte capitale europene, Bucureştiul nu are nici sală (12-15.000 de locuri), nici stadion (50-60.000 de locuri) pentru concerte de o asemenea amploare. "Black Ice World Tour 2008-2010" a început la 28 octombrie, în Statele Unite, prima etapă a turneului (indoor) urmând a lua sfârşit la 31 ianuarie. Apoi, la 18 februarie la Oslo începe prima etapă (indoor) a turneului european, iar la 13 mai la Leipzig, a doua etapă a turneului european, pe stadioane, ce se încheie la 30 iunie, la Glasgow.

×
Subiecte în articol: arte sala palatului palatului concert