x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ROMAN - “O pasăre pe sîrmă”

ROMAN - “O pasăre pe sîrmă”

de Maria Sârbu    |    17 Sep 2008   •   00:00
ROMAN - “O pasăre pe sîrmă”

Scriitoarea Ioana Nicolaie îşi lansează vineri, la Cărtureşti, romanul “O pasăre pe sîrmă”. Este al treilea titlu apărut sub semnătura ei în acest an, după “Aventurile lui Arik” şi “Der Norden”, traducerea cărţii  “Nordul” în Germania.



Scriitoarea Ioana Nicolaie îşi lansează vineri, la Cărtureşti, romanul “O pasăre pe sîrmă”. Este al treilea titlu apărut sub semnătura ei în acest an, după “Aventurile lui Arik” şi “Der Norden”, traducerea cărţii  “Nordul” în Germania.

Titlul acestui prim roman al Ioanei Nicolaie, “O pasăre pe sîrmă”, este după un vers de Leonard Cohen: “Like a bird on the wire / Like a drunk in a midnight choir / A have  tried  in my way to be free”. Autoarea se declară mulţumită de condiţiile grafice deosebite ale cărţii, care a văzut lumina tiparului săptămîna trecută, la Editura Polirom. “Este anul meu. Mi-au apărut trei cărţi. Sînt mulţumită”, ne-a spus Ioana Nicolaie, care a fost invitată, pînă la sfîrşitul anului, cu lecturi în străinătate.

PRIMUL ROMAN ADEVĂRAT

Este primul “roman adevărat” pe care l-a scris. Cu trei ani în urmă publica “Cerul din burtă”, a patra sa carte (primele trei de versuri) şi care a fost altceva decît poezia ei de pînă atunci. Volumul apăruse cu numele de roman, dar de fapt este poezie, de aceea nu-l poate numi, pînă la capăt, roman. Ea mărturisea de curînd că poezia a construit-o epic, în sensul în care toate cărţile sale de versuri au o poveste: “Nu sînt poeme alăturate, sînt o construcţie mai amplă, care ţine mai degrabă de stilul prozatorului decît de-al poetului. Dar tehnica a fost a poeziei”. După ce a publicat “Cerul din burtă”, a fost într-un fel de impas. A făcut poezie, a făcut “şi genul acesta hibrid care este între poezie şi roman”. Să se ducă înapoi în poezie sau să se ducă mai departe în roman? Sau în literatura pentru copii?

“A fost un drum bifurcat. Am zis – mă duc în ambele locuri. Am scris întîi cartea «Aventurile lui Arik» (Editura Corint Junior) şi după aceea am scris un roman”, spunea Ioana Nicolaie într-un interviu acordat Jurnalului Naţional. Aplecîndu-se asupra literaturii pentru copii, care este “fascinantă în sine”, autoarea susţine că vom găsi întotdeauna exemple de cărţi care de fapt sînt literatură foarte înaltă, cărţi care au modelat o întreagă cultură.

A “ŢESUT” ROMANUL ÎNDELUNG

Astfel, cel dintîi roman al ei este “O pasăre pe sîrmă”. Are multe personaje şi un puternic “background social”. A “ţesut” îndelung la această carte, vreo zece ani. Personajul central este o femeie, Sabina Seni, venită din provincie în Capitală. O dată cu intrarea la facultate, intră în vîltoarea vieţii, spre a face faţă unei cavalcade de întîmplări pentru care nu are cum să fie pregătită. Trece prin foarte multe situaţii şi prin foarte multe lumi, ale anilor ‘90. A descris o lume de oameni tineri care trebuie să răzbată în viaţă. Motorul principal al întregii cărţi este supravieţuirea.

Autoarea îşi doreşte ca acest roman să fie o lectură plăcută pentru orice cititor, indiferent dacă e critic sau nu.

Depăşind acest prag dintre poezie şi proză, Ioana Nicolaie a ticluit în minte alte cîteva cărţi. Va hotărî mai tîrziu cu ce va merge mai departe – cu o altă carte pentru copii sau cu un alt roman.

Cărţi

Ioana Nicolaie (n. 1974, Sîngeorz-Băi) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1997 şi cursurile de masterat din cadrul aceleiaşi instituţii în 1998. A debutat cu volumul de versuri “Poză retuşată” la Editura Cartea Românească, 2000. Este prezentă în mai multe antologii şi volume colective din ţară şi străinătate. A publicat: “Nordul”, “Credinţa”, “Cerul din burtă”, “Aventurile lui Arik”. A scris textul albumului “Bucureşti, metropolă europeană”. Volumul “Nordul” a apărut în traducere (Der Norden) în Germania, la Editura Pop Verlag.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

×
Subiecte în articol: arte roman