x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale RomâniaFilm - Trei directori şi... toţi trei

RomâniaFilm - Trei directori şi... toţi trei

de Ramona Draghici    |    19 Apr 2007   •   00:00
RomâniaFilm - Trei directori şi... toţi trei

Aglomeraţie cam mare la conducerea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RADEF RomâniaFilm. În acest moment, cel puţin la nivel teoretic, de "soarta" Regiei răspund trei directori generali.

Mihail Ţintea, "cel mai general dintre directorii generali" ai RADEF RomâniaFilm, se află din prima lună a anului în curs în concediu medical. În locul său, Ţintea l-a delegat, prin decizia cu numărul 28, semnată la data de 28 ianuarie 2007, pe directorul adjunct al Regiei, Constantin Vaeni. În "ecuaţie" a apărut, la rându-i, numitul Ion Moraru, membru în Consiliul de Administraţie al Regiei, desemnat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) să preia atribuţiile de director general al RomâniaFilm în lipsa lui Ţintea. Astfel că numirea lui Ion Moraru a fost făcută sub semnătura Elenei Încrosnatu, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie de la RADEF RomâniaFilm, şi cu acordul Direcţiei Generale Creaţie Contemporană, Diversitate Culturală (din MCC) al cărei director este Demeter Andras, de asemenea membru al Consiliului de Administraţie de la RADEF RomâniaFilm – potrivit Ordinului numărul 2138, din 14 martie 2007, semnat de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor.

Click pt a mari imaginea
CONTRADICTIE. Ion Moraru afirma despre decizia lui Mihail Tintea ca „mai mult incurca lucrurile decAt ajuta“

"ILEGALITATE". Aşadar, pe lângă învălmăşeala de semnături de directori generali ai Regiei, asistăm la o situaţie pe cât de încâlcită, pe atât de ilară, dat fiind că ambii "înlocuitori" ai lui Ţintea îşi susţin, fiecare, poziţia. Pe de o parte, Constantin Vaeni este de părere că ceea ce se întâmplă acum cu conducerea RomâniaFilm este "un abuzz". "Potrivit legii, numirea directorului general al Regiei RomâniaFilm nu poate fi făcută decât după organizarea unui concurs de ocupare a funcţiei respective, printr-un ordin de numire a celui declarat câştigător al concursului, ordin dat de ministrul Culturii şi Cultelor, acesta fiind ministerul de resort sub a cărui autoritate funcţionează în prezent RADEF RomâniaFilm", declară Vaeni printr-o notă trimisă ministrului Iorgulescu şi înregistrată la MCC la data de 11 aprilie a.c., cu numărul 2342. Până la ora închiderii ediţiei, semnatarul nu a primit nici un răspuns. "Contractul de angajare al lui Ion Moraru nu este semnat de către angajatorul de drept, ci de către un reprezentant al Consiliului de Administraţie, împuternicit, contrar legii, de către acest Consiliu; situaţia este cu atât mai inadmisibilă cu cât reprezentantul desemnat să semneze în calitate de angajator este, în planul organigramei Regiei, şeful (şefa) serviciului de contabilitate, ceea ce induce următorul nonsens: un subaltern al directorului general semnează angajarea acestuia, a superiorului său pe linie ierarhică de serviciu", precizează Constantin Vaeni.

CONTROVERSĂ. De cealaltă parte, Ion Moraru susţine că la Ministerul Culturii şi Cultelor există un ordin semnat de mnistrul Iorgulescu, care îl mandatează să conducă RADEF RomâniaFilm până la revenirea din concediu a lui Mihail Ţintea. "Numirea mea în funcţia de director general s-a făcut pe baza unui ordin care există la MCC şi care este pe o perioadă determinată. S-a făcut un contract pe termen limitat, pentru că directorul general Ţintea se află în suspendare pentru incapacitate temporară de muncă. Vaeni are e o chestie (decizia semnată de Ţintea – n.n.) interpretată de jurişti, care mai mult încurcă lucrurile decât ajută", ne-a declarat Moraru.

×
Subiecte în articol: arte ţintea regiei ion