x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Românii amână “digitalizarea tv”

Românii amână “digitalizarea tv”

de Adrian Vaduva    |    11 Mar 2008   •   00:00
Românii amână “digitalizarea tv”
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Din 2012, România ar trebui să treacă la semnal tv digital. Şi chiar dacă se ştie de multă vreme acest lucru, cei îndreptăţiţi să rezolve problema n-au făcut nimic în această direcţie. Potrivit lui Radu Teodorel, membru al CNA, România va renunţa la semnalul analogic abia în 2015.

Din 2012, România ar trebui să treacă la semnal tv digital. Şi chiar dacă se ştie de multă vreme acest lucru, cei îndreptăţiţi să rezolve problema n-au făcut nimic în această direcţie. Potrivit lui Radu Teodorel, membru al CNA, România va renunţa la semnalul analogic abia în 2015.

 

Potrivit unei directive eu­ropene, România trebuie să renunţe treptat la semnalul analogic folosit în prezent de televiziunile de la noi, urmând ca în 2012 cel mai târziu să avem doar televiziuni digitale. Deşi se ştie de multă vreme acest lucru, până în prezent, cei îndreptăţiţi să pună în aplicare directiva, adică Guvernul şi  Ministerul Comuni­caţiilor, n-au făcu mare lucru. Şi dacă ne gândim că 2008 este an electoral, înseamnă că abia din 2009 se vor face primii paşi în acest sens. De altfel, Radu Teodorel, delegatul CNA privind implementarea televiziunii digitale în România, este convins că abia în 2015 vom avea televiziunea digitală totală în ţara noastră. Dacă la nivel de Capitală majoritatea televiziunilor sunt pregătite pentru a face pasul cel mare, la nivel naţional cel mai optimist termen este tot anul 2015. “În cel mai fericit caz, la sfârşitul acestui an va fi aleasă societatea care să se ocupe de această problemă. Probabil că în vara lui 2009 va fi gata strategia de digitalizare. Deci ar mai rămâne trei ani în care România ar trebui să facă trecerea. Vreau să vă spun că acest lucru este imposibil”, a explicat reprezentantul CNA paşii necesari pentru trecerea la televiziunea digi­tală. Teodorel este convins că cel mai probabil în 2012 televiziunile vor începe să emită atât digital, cât şi analogic, urmând ca în 2015 să se facă switch-off-ul, adică să avem doar televiziuni digitale. Deci, ca de obicei, autorităţile promit fără a se face cel mai mic studiu de fezabilitate pentru a se vedea dacă într-adevăr ne putem lua un angajament ferm într-o anumită chestiune, pentru ca apoi să cerem derogări pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. 

 

CONCURENŢĂ. Potrivit lui Laurenţiu Stan, Tehnichal Mana­ger Antena 1, bătaia cea mare va fi pe reţele (televiziunile importante precum Antena 1 sau Pro TV vor dori să-şi creeze propriile reţele): “Lupta va fi pe aceste pachete DVB-T, cine o să le opereze, iar aici există foarte multe interese. Jucătorul care va opera la nivel naţional această reţea o să fie supertare. Eu, ca post privat, m-aş simţi foarte confortabil să-mi fac propria reţea ca şi până acum. Adică pe licenţele deja existente în teritoriu, pe diferite canale, să le transform în DVB-T. Eu chiar am propus ca anul viitor să dezvoltăm o platformă digitală pe Bucureşti”. Pentru ca o televiziune să emită di­gital într-un oraş precum capitala României este nevoie de echipamente în valoare de 450.000 de euro. O sumă destul de importantă. Iar pentru nivel naţional investiţia în echipamente s-ar situa la câteva mi­lioane bune. 

 

AVANTAJE. Este adevărat că semnalul digital înseamnă o mulţime de avantaje. “Primul mare avantaj al televiziunii digitale este că pe un emiţător pot să iasă patru sau chiar mai multe programe, spre deosebire de televiziunea analogică (pe un emiţător se transmite un singur program). Acest lucru înseamnă eliberarea frecvenţelor actuale alocate transmisiei tv. Ca să nu mai vorbim despre calitatea imaginii şi a sunetului asemănătoare celui de pe un DVD”, spune delegatul CNA privind implementarea televiziunii digitale în România. 

 

DEZAVANTAJ. Un lucru la fel de important este scăderea costurilor de difuzare a programelor de 5%-8%. De asemenea, trebuie spus că semnalul digital poate fi re­cepţionat şi într-un autoturism. La prima vedere par numeroase avantaje. Însă marele dezavantaj este că peste 80% din aparatele tv existente în acest moment în casele românilor nu pot recepţiona semnalul digital. Aşadar, vor avea ne­voie de un adaptor, iar acesta nu este deloc ieftin, cel mai bun preţ fiind de 29 de euro, adică puţin peste 100 de lei. În cazul în care nu se cumpără acest adaptor, actualul receptor tv devine o simplă cutie bună de aşezat mileul.

 

Opinie

“În cel mai fericit caz, la sfârşitul anului va fi aleasă societatea care să se ocupe de această problemă. Probabil că în vara lui 2009 va fi gata strategia de digitalizare. Deci ar mai rămâne trei ani în care România ar trebui să facă trecerea. Vreau să vă spun că acest lucru este imposibil”

Radu Teodorel, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului

  

Interese

“Lupta va fi pe pachetele DVB-T, cine o să le opereze, iar aici există foarte multe interese. Jucătorul care va opera la nivel naţional această reţea o să fie supertare. Eu, ca post privat, m-aş simţi foarte confortabil să-mi fac propria reţea ca şi până acum. Adică pe licenţele deja existente în teritoriu, pe diferite canale, să le transform în DVB-T”

Laurenţiu Stan, Tehnichal Manager Antena 1

 

adrian.vaduva@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte romania lucru