x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Românii descoperă Irish Way

Românii descoperă Irish Way

de Catalina Iancu    |    26 Sep 2010   •   00:00
Românii descoperă Irish Way

Câteodată, debutul de carieră începe... "printr-o întâmplare". Aşa ne-a povestit şi Octavia Roman, membră a trupei Irish Way şi în acelaşi timp instructor de dans irlandez.



A început să fie pasionată de stilul consacrat de Michael Flatley oarecum din întâmplare, ea fiind de profesie kinetoterapeut. Pasionată de dans, a văzut un anunţ într-un ziar. S-a dus să vadă despre ce este vorba şi s-a îndrăgostit pe loc de acest gen. S-a înscris la cursuri, a început repetiţiile, a participat la concursuri, iar de aici totul e istorie. Dar câtă muncă e în spatele acestei istorii!...

Primii paşi... de dans i-au fost îndrumaţi de Anne-Marie Cunningham. Fosta membră a trupei Riverdance oferă din 2008 cursuri de dans irlandez "de la mama lui", atât pentru cei ce vor să-l practice ca hobby, cât şi pentru cei interesaţi de perfomanţă în acest domeniu. Cursurile sunt împărţite atât pe grupe de vârstă, cât şi pe niveluri, fiecare cursant poate lucra individual, dar şi cu un grup de dansatori. Echipa A.M.C Dance Bucureşti organizează workshopuri în România, dar Anne-Marie Cunningham Dance Academy are sediul central la Salzburg, în Austria, şi este înregistrată în cadrul An Coimisiún le Rincí Gaelacha (Comisia de Dans Irlandez din Dublin), aceasta fiind cea mai mare organizaţie de acest gen din Europa, influentă în întreaga lume a dansului irlandez. Academia este, de asemenea, înscrisă şi în RTME (Registered Teachers Mainland Europe), organizaţie-ramură a An-Com ce cuprinde profesorii din întreaga Europă Continentală. Pentru că Anne-Marie deţine gradul de TCRG (Teagascóir Choimisiúin le Rinci Gaelacha, versiunea Gaelic pentru Commission Certified Irish Dance Teacher), este posibilă participarea cursanţilor A.M.C. Dance la competiţiile desfăşurate sub egida An-Com.

Astfel, cursanţii români au participat la concursuri internaţionale, iar medaliile pe care le-au obţinut confirmă faptul că atunci când există pasiune apare şi recunoaşterea. Cracovia, Salzburg, Viena sunt doar câteva dintre oraşele "cucerite" de membrii Irish Way, al cărei preşedinte este Dan Popovici. Octavia Roman şi cole­gul ei, Sorin Sighinaş, acum profesori amândoi, au fost iniţiaţi la Salzburg, unde s-au pregătit cu Anne-Marie, iar acum pregătesc la rândul lor elevi (detalii pe www.dansirlandez.ro şi www.irishway.ro).

Sesiunea de cursuri 2010-2011 A.M.C Dance Bucureşti organizează în paralel un curs săptămânal de dansuri de societate de origine celtică (de la ceili-uri irlandeze la dansuri de societate bretone şi scoţiene), la care vor putea participa atât dansatorii din pachetul original de cursuri, cât şi persoane care nu caută să facă din dansul irlandez o ocupaţie sportivă. Echipa A.M.C Dance Bucureşti va fi completată de Guenael Morin, violonist de origine bretonă şi excelent cunoscător al dansurilor de acest gen din regiunea Bretania - Marea Britanie - Irlanda.

Sezonul serilor irlandeze e găzduit de Clubul Ţăra­nului. Marţi, 28 septembrie, ora 20:00 va fi din nou muzică live şi spectacol de dans cu trupa Irish Way, dar şi un workshop pentru cei ce doresc să înveţe primii paşi de dans irlandez, toate acestea cu intrarea liberă.

×
Subiecte în articol: arte