x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sa ne cunoastem scriitorii - Florina Ilis

Sa ne cunoastem scriitorii - Florina Ilis

18 Apr 2007   •   00:00

Se întâmplă destul de rar ca un roman să adune atâtea aprecieri favorabile şi atâtea premii importante cum s-a întâmplat cu multipremiatul volum "Cruciada copiilor" de Florina Ilis. Apărut la Cartea Românească în noua serie de proză, romanul prozatoarei din Cluj a fost o erupţie, fiind declarat, fără rezerve, cartea anului 2005.

Nu lăsaţi la îndemâna copiilor!

Se întâmplă destul de rar ca un roman să adune atâtea aprecieri favorabile şi atâtea premii importante cum s-a întâmplat cu multipremiatul volum "Cruciada copiilor" de Florina Ilis. Apărut la Cartea Românească în noua serie de proză, romanul prozatoarei din Cluj a fost o erupţie, fiind declarat, fără rezerve, cartea anului 2005.

Este mai întâi tema copiilor care se organizează fără adulţi şi eşuează tocmai ca aceştia, din cauză că nu îşi pot controla imaginaţia. Romanul Florinei Ilis este "Împăratul muştelor", mutat în România contemporană într-un tren.

Apare apoi tema eternă a "navei deturnate" sau a "trenului răpit", cunoscută din atâtea filme. Numai că aici teroriştii sunt inocenţi, copii de vârstă şcolară plecaţi în tabără. şi tema comunităţii izolate în care regulile se reinstituie de la capăt.

Meritul Florinei Ilis este sinteza acestor teme şi a altora într-un text de puternică imaginaţie. Autoarea, specialistă în ficţiunea ciberpunk, căruia i-a dedicat un eseu, are darul de a reda credibil fanteziile infantile moderne care duc la declanşarea aventurii absurde a luării în stăpânire a unui tren. Copiii au cruzimea personajelor din jocurile pe computer, dar şi fragilitatea lor.

Copiii comit o faptă rea combinată cu o farsă. Adulţii sunt însă ticăloşi, incapabili. Profesori meschini, autorităţi impotente, mânate de prostie şi politicianism, au tendinţa de a rezolva totul prin forţă.

Copiii ajunşi la putere n-au ce face cu ea şi pierd, lăsând pe teren victime ale lipsei lor de experienţă. Dar, dacă s-ar maturiza, ne întreabă implicit autoarea, şi ar ajunge ca adulţii din jurul lor? "Cruciada copiilor", fenomen aberant petrecut în Franţa în secolul al XIV-lea, când cete de copii au pornit spontan o "cruciadă", e transferată în secolul al XXI-lea în România. Copiii nu ştiu să conducă, iar cei care cred că ştiu nu îi pot opri decât prin violenţă oarbă.

Devenită omul zilei în literatură, Florina Ilis iese din nou la rampă, cu un roman care valorifică experienţa ei japoneză. Florina Ilis pare să fi găsit formula succesului. "Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit" este o carte inteligentă, ingenioasă, abilă literar, construită parcă de un computer care a compilat şi pus laolaltă toţi factorii care duc la ţintă. Avem o poveste de dragoste – un triunghi conjugal, un mediu exotic japonez, cunoscut perfect de autoare, chiar dacă nu ştie totul – perfect credibilă în legătură cu subiectul. Japonia adusă de Ilis combină la fix tradiţia jocurilor savante, a chimonourilor şi a evantaielor, cu tehnologia de vârf, încât uneori frizează SF-ul.

Poetă, dramaturg, dar mai ales romancieră, Florina Ilis este o scriitoare de top, combinând talentul cu informaţia bogată şi cu o impecabilă formaţie intelectuală, un veritabil fenomen al ultimilor ani.
  • Horia Gârbea

    CV
    Florina Ilis s-a născut la 26 august 1968 la Olcea, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Litere şi şcoala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeş-Bolyai. Este doctor în Filologie, conduce Departamentul de Informare la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, e lector asociat la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai (secţia de japoneză). A avut burse şi specializări în străinătate, inclusiv în Japonia, a cărei limbă o cunoaşte. Florina Ilis a publicat volume de poezie, teatru şi eseu, precum şi patru romane. Romanul "Cruciada Copiilor" (2005) i-a adus celebritate şi numeroase premii. Cel mai recent roman, "Cinci nori coloraţi pe cerul de la răsărit", e inspirat de experienţa sa japoneză.

    despre dragoste şi despre scris nu se vorbeşte decât cu metafore pe buze,
    ca şi cum dragostea n-ar fi decât o poveste
    care se trăieşte cu cuvinte,
    ca şi cum scrisul n-ar fi decât o dragoste
    care se umple de sânge
    Florina Ilis

  • Rubrică realizată cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România
  • ×
    Subiecte în articol: arte ilis florin