x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sacul mosului - Carti de pus sub brad

Sacul mosului - Carti de pus sub brad

de Sebastian S. Eduard    |    22 Dec 2006   •   00:00
Sacul mosului - Carti de pus sub brad

In fiecare an editurile se intrec in oferte pentru a da carti cu tematica de Sarbatori, volume mai deosebite sau carti-obiect. Cartile sunt un cadou pentru toate buzunarele. Poti face cadou una, in mod simbolic, doua, mai multe, o colectie, o biblioteca, mai scumpe, mult mai scumpe… nici nu stii cat de scumpe pot deveni.

Ofertele de sezon din librarii. In fiecare an editurile se intrec in oferte pentru a da carti cu tematica de Sarbatori, volume mai deosebite sau carti-obiect. Cartile sunt un cadou pentru toate buzunarele. Poti face cadou una, in mod simbolic, doua, mai multe, o colectie, o biblioteca, mai scumpe, mult mai scumpe… nici nu stii cat de scumpe pot deveni.

ONU trimite doi consilieri ca sa-l aduca pe Mos Craciun pe drumul cel bun. Copiii lui Tolkien descopera misterioase scrisori venite taman de la Polul Nord, iar "Povestea povestilor" apare in editie trilingva. V-am convins?

Scrisorile. John, Michael, Christopher si Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien, descopera o scrisorica avand un scris tremurat, insotita de niste superbe desene in culori sau, uneori, doar de niste schite. Aceste scrisori veneau chiar de la Mos Craciun. Scrisorile lui Mos Craciun ascundeau minunatele povesti de la Polul Nord: cum au fugit toti renii impanzind intregul Pol Nord, cum Ursul-Polar s-a catarat pe varful Polului ca sa caute gluga mosului, cum s-a sfaramat Luna in patru bucati, stelele desprinzandu-se de la locul lor, Omul-din-Luna cazand in gradina din spatele casei lui Mos Craciun. Sunt povesti superbe, sub forma unor scrisori, trimise de autor copiilor sai intre anii 1920 si 1942, si publicate abia in 2004 sub forma volumului "Scrisori de la Mos Craciun" (Editura Rao). Dintre alte titluri de Craciun mai amintim superbul album "Terra", colectia de sapte volume "Cronicile din Narnia" (C.S. Lewis) si "Istoria frumusetii" (Umberto Eco).

Polirom mizeaza pe mai multe titluri, care pot fi achizitionate cu 30% reducere pe site-ul editurii. Sunt titluri de prestigiu care fac parte din colectiile "Biblioteca Polirom", "Chic" sau "Thriller". Citam numai cateva titluri: "Cartea aleanului" (Leonard Cohen), "Catinlinarele" (Amelie Nothomb), "Cronica pasarii-arc" (Haruki Murakami), "Diavolul se imbraca de la Prada" (Lauren Weisberger), "Frica" (Michael Crichton), "Intoarcearea huliganului" (Norman Manea), "Shalimar clovnul" (Salman Rushdie).

Pentru copii. Litera International vine cu oferte pentru cei mici. "Cartea de aur a celor mai frumoase povesti" este o culegere care contine 11 basme semnate de maestrii-povestitori: Charles Perrault, Fratii Grimm si Hans Christian Andersen. O sa va intalniti cu Barba Albastra, cu Hansel si Gretel, cu Cenusareasa sau pur si simplu cu Ratusca cea urata. "Atlasul marilor descoperiri geografice" reda, in istorii pline de farmec, traseul marilor descoperitori. Este, in acelasi timp, o istorie a aventurii, a curajului, a sfidarii limitelor. De la marea America si Indii pana la spatii inca insuficient explorate, va veti afla in cautarea marii harti a lumii.

Inedit. Ultimele aparitii de la Humanitas se pot inscrie si ele in oferta de Craciun, chiar daca, de aceasta data, cadourile sunt putin mai "targetate". Incepem cu un volum semnat Peter Siani-Davies si care se intituleaza "Revolutia romana din decembrie 1989" si care isi propune "un raport aproape definitiv despre cum a cazut Ceausescu". In fine, o a doua lucrare interesanta o poate constitui "Povestea Povestilor". Volumul lui Ion Creanga, o capodopera a literaturii erotice romanesti, este un regal stilistic si grafic, intr-o editie trilingva romana-franceza-engleza, insotita de desenele pictorului Ioan Iacob.
Á la Bruckner!
Editura Trei ne propune un Mos Craciun mai putin obisnuit. "Pazea, se-ntoarce Mos Craciun!" e ultimul volum semnat de Pascal Bruckner, care se lanseaza in Romania. Un text plin de viata scris de Pascal Bruckner si insotit de desenele lui Herv... Di Rosa, care surprinde prin culoare, caracterul haios si anecdotic al noii povesti despre Mos Craciun: o farsa destinata celor care au incetat de mult sa creada in legenda Mosului si care acum regreta. Dar daca ar exista si un Mos Craciun ezitant, rautacios, neincrezator, care si-ar abandona misiunea? Dupa un calomnios turneu in care Mosul isi pierde mintile si se face de pomina, ajungand pe mana politiei, autoritatile internationale se sesizeaza si sunt puse in situatia de a lua masuri impotriva unei demisii care ar inrautati si mai mult lucrurile. ONU ia in serios aceasta problema si trimite doi consilieri speciali sa-l remotiveze si sa-l repuna in forma pe Mos Craciun pana la sfarsitul unui nou an. Lucrurile se petrec à l’am...ricaine: sedinte de terapie, bodybuilding, odihna si administrarea regulilor de buna cuviinta si... Mos Craciun devine alt om!
×
Subiecte în articol: craciun arte moş crăciun