x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sala Rapsodia între MCC, Teatrul Na]ional şi Dan Puric

Sala Rapsodia între MCC, Teatrul Na]ional şi Dan Puric

05 Feb 2008   •   00:00

14:52 •  Ministerul Culturii [i Cultelor (MCC) vrea s` preia Sala Rapsodia din Bucureşti de la Cartel Alfa, pentru a o da în folosin]` Teatrului Na]ional Bucureşti, în perioada în care acesta va intra în reabilitare, fapt care îl nemul]umeşte Dan Puric, care se teme c` va pierde, în acest fel, sediul Companiei Passe Partout.



Ministerul Culturii [i Cultelor (MCC) vrea s` preia Sala Rapsodia din Bucureşti de la Cartel Alfa, pentru a o da în folosin]` Teatrului Na]ional Bucureşti, în perioada în care acesta va intra în reabilitare, fapt care îl nemul]umeşte Dan Puric, care se teme c` va pierde, în acest fel, sediul Companiei Passe Partout.


Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anun]at, înc` din luna decembrie, c` a demarat negocieri cu Confedera]ia Sindical` "Cartel Alfa" pentru a prelua Sala Rapsodia, situat` în Centrul Vechi al Bucureştiului, pe strada Lipscani, nr. 53. Transferul viza şi Teatrul Na]ional Bucureşti (TNB), al c`rui sediu va intra în reabilit`ri în acest an şi nu va mai avea suficiente spa]ii pentru a-şi derula activitatea. Ion Caramitru, directorul Teatrului Na]ional Bucureşti (TNB), a declarat pentru Mediafax c` i-ar "folosi" Sala Rapsodia, atunci când vor începe lucr`rile de restructurare şi modernizare a cl`dirii Na]ionalului bucureştean. Potrivit lui Caramitru, în momentul de fa]`, în Rapsodia îşi desf`şoar` activitatea Centrul Cultural European, o structur` a UNITER, al c`rui director este Vlad R`descu.În plus, în râvnita cl`dire au spectacole şi îşi desf`şoar` o parte din activitate Teatrul de revist` "Constantin T`nase", al c`rui sediu din Calea Victoriei 33-35 este în repara]ii de aproximativ cinci ani, şi Compania Passe Partout, condus` de Dan Puric. Dac` Teatrul de revist` "Constantin T`nase" urmeaz` s` se mute, în aceast` prim`var`, în noul sediu, Compania Passe Partout se teme c` ar putea r`mâne f`r` sediu. Dan Puric spune c` nu a fost anun]at nici de Ministerul Culturii şi Cultelor şi nici de Teatrul Na]ional Bucureşti despre mutarea unor spectacole în Sala Rapsodia, pe timpul lucr`rilor de restructurare a cl`dirii TNB.

Mai mult, aceste planuri i-ar afecta propriul proiect, de realizare, la Rapsodia, a unui nou centru cultural şi artistic "Centrul Interna]ional de Art`" (CIA). "Am reuşit s` strâng nişte fonduri, nu suficiente, înc` mai caut, şi o s` încep restaurarea cl`dirii pentru a deschide CIA din aceast` toamn`", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Puric.El a precizat c` are un contract cu Cartel Alfa, încheiat în urm` cu jum`tate de an, prin care i s-a dat spa]iul în folosin]`, pe o perioad` de opt ani. "Mi se pare normal s` treac` peste contractul meu, pentru c` sunt obişnui]i s` intre cu buldozerul. Este o dovad` de impolite]e şi mârl`nie. Atâta timp cât ştiau c` sunt acolo, puteau s` ]in` cont de mine. Las` trei genera]ii de actori tineri f`r` un loc în care s` joace. Ministerul Culturii şi Cultelor ar fi trebui s`-mi dea fonduri, nu s` m` scoat` şi din ultimul loc pe care l-am primit pentru a juca (...) Dac` vine Teatrul Na]ional peste mine, este un abuz politic şi un act de nesim]iere personal`, fa]` de munca şi personalitatea mea", a spus artistul.

Pe de alt` parte, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, spune c` deocamdat` transferul este blocat de lipsa unei s`li pe care Cartel Alfa ar trebui s` o primeasc` în schimbul Rapsodia. "Facem eforturi s` prelu`m Sala Rapsodia, îns` transferul se face între Cartel Alfa şi Secretariatul General al Guvernului, prin RAAPPS. Deocamdat`, nu s-a ajuns la o în]elegere privind transferul, iar Ministerul Culturii şi Cultelor nu are o sal` pe care s` o dea la schimb", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, precizând c`, deocamdat`, Dan Puric nu este afectat de un eventual transfer al S`lii Rapsodia la MCC.

"El are un contract cu Cartel Alfa, r`mâne valabil. Ce se va întâmpla în perspectiv`, o s` vedem", a mai spus Iorgulescu. Compania Passe Partout doreşte s` fac` din Sala Rapsodia un centru cultural în care s` se desf`şoare spectacole de teatru, dans, musical, oper`, arte plastice, colocvii şi conferin]e. În cadrul institu]iei ar urma s` func]ionze şi o bibliotec`, o videotec`, o fonotec` şi o arhiv` de specialitate, dar şi ateliere de perfec]ionare în dans, canto, şi un centru de studiu, conservare şi promovare a culturii româneşti.

Compania Passe Partout, format` din actori amatori şi profesionişti tineri, a fost înfiin]at` de Dan Puric în 1999. Pân` în prezent, trupa a produs spectacolele "Pantomimia", "Toujours l'amour", "Vis", "Costumele", "Hic sunt leones", "Made in Romania", "F`-m`, mam`, cu noroc şi arunc`-m` în foc!" şi "Don Quijote", care se joac` pe scena Teatrului Na]ional Bucureşti.

×