x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sarmizegetusa şi monumente din Roma Antică pot fi vizitate virtual, la prima expoziţie 3D din ţară, de la Muzeul de Istorie Cluj

Sarmizegetusa şi monumente din Roma Antică pot fi vizitate virtual, la prima expoziţie 3D din ţară, de la Muzeul de Istorie Cluj

07 Apr 2016   •   13:04
Sarmizegetusa şi monumente din Roma Antică pot fi vizitate virtual, la prima expoziţie 3D din ţară, de la Muzeul de Istorie Cluj
Sursa foto: Foto: Oana Pavelescu

Cetatea Sarmizegetusa şi monumente din Roma Antică pot fi vizitate virtual, la prima expoziţie 3D din ţară, de la Muzeul Naţional de Istorie din Cluj-Napoca. Vizitatorii trebuie să se aşeze în faţa unui ecran, iar cu ajutorul unui soft pot ridica obiecte, se pot plimba în interiorul obiectivelor, între timp primind informaţii despre diverse obiecte.

Expoziţia este o premieră naţională şi le permite vizitatorilor să facă tururi virtuale ale unor obiective cartografiate în format 3D - Forul lui Augustus, Forul Păcii din Roma, Templul Mare din Sarmizegetusa -, dar pot participa şi la o simulare interactivă a cercetărilor de la Sarmizegetusa Regia şi de la sediul guvernatorului financiar al Daciei.

”Încă din 2013 am început colaborările internaţionale şi una dintre primele a fost cu Institutul de Tehnologii Aplicate din Roma, care au posibilitatea de a face astfel de reconstituiri. Proiectul presupune ca întreg situl să fie «ridicat» virtual şi să poată fi vizitat în acest fel. Am vrut să venim în slujba publicului tânăr, pentru că vizitatorii noştri sunt studenţi şi copii, iar ei înţeleg altfel dacă au în mână o tabletă sau un calcultator. Este un mijloc de a învăţa să iubim istoria. Este o premieră naţională pentru România”, a declarat Carmen Ciongradi, director al Muzeului Naţional de Istorie a Tranislivaniei din Cluj-Napoca.

Vizitatorii trebuie să se aşeze în faţa unui ecran, un soft recunoaşte mişcările, iar în acest fel turiştii pot ridica obiecte, se poate plimba în interiorul obiectivului, în timp ce programul oferă informaţii despre diverse obiecte. 

”Este o colaborare importantă pentru noi. Expoziţia de aici este rodul unui proiect european derulat de noi între 2011 şi 2014, fiind o primă reţea virtuală a muzeelor, dezvoltată de 40 de parteneri. Am vrut să facem o relevare 3D de detaliu şi reconstrucţii fidele, aşa cum arătau aceste clădiri în Roma Antica. Nu ne dăm cu presupusul, ci avem date precise şi reconstrucţii care folosesc informaţie arheologică”, spune Emanuel Demetrescu, reprezentant al Institutului pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma.

Expoziţia oferă şi posibilitatea vizitării obiectivelor folosind o aplicaţie mobilă, care vin în completarea tururilor virtuale în format 3D.

”Tehnologia a avansat într-o viteză foarte mare şi credem că noi, ca muzeu, trebuie să ne adaptăm modul de comunicare cu publicul. Cu toţii avem un telefon smart în mână şi credem că este cazul să avem şi o expoziţie smart pentru că modul în care se pate interacţiona cu obiectele dau o imagine mai clară asupra antichităţii şi arhitecturii din acea vreme. Vrem să creem o bibliotecă de obiecte de la Sarmizegetusa pentru că dintr-o vitrină este greu să vezi un artefact. Aici se poate face o vizită pe sit în timpul cercetărilor pentruu a vedea săpăturile făcute de noi. Nu veţi putea lua în mână unelte, dar veţi putea vedea ce am făcut şi facem noi acolo”, a explicat muzeograful Cristian Dima.  

Un bilet la această expoziţie, care va fi deschisă până în 30 septembrie, costă 3 lei.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: sarmisegetusa regia