x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scandal la Radio - Toghina nu accepta compromisuri

Scandal la Radio - Toghina nu accepta compromisuri

de Cristina Ologeanu    |    18 Feb 2006   •   00:00
Scandal la Radio - Toghina nu accepta compromisuri

Presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Maria Toghina, se confrunta cu o serie de proteste din partea unor angajati, ca urmare a schimbarilor facute. Toghina sustine ca protestatarii actioneaza pe baza unor interese de grup.

In octombrie 2005, Maria Toghina afirma ca vrea sa faca o serie de schimbari in interiorul SRR, reducand numarul posturilor de conducere de la 131 la 80. La 15 februarie, Toghina a anuntat noul management al SRR. Unii angajati, membri ai Initiativei Profesionale Radio Romania (IPRR), au intrat in greva japoneza, acuzand-o pe Maria Toghina, printre altele, de faptul ca toate concursurile de titularizare nu au fost corecte. Pentru a ne lamuri ce se intampla acum in SRR, am stat de vorba cu Maria Toghina, presedintele director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Jurnalul National: Reorganizarea SRR este completa, acum ca au fost instituiti noii manageri?
Mai sunt concursuri de dat pentru aproximativ 12 posturi. Dar nu mai este o graba, ele pot intra intr-o normalitate, si nu in turul de forta demarat in octombrie anul trecut, o data cu anuntarea concursurilor de ocupare a posturilor manageriale. Ne-am propus doar pentru partea editoriala sa avem cat mai curand definitivate posturile scoase la concurs, pentru a acorda stabilitate managerilor pe domeniile importante de activitate: pe parte de productie editoriala, pe parte de productie emisiuni de radio.

Bogdan Radulescu si Cerasela Radulescu sunt cei care au afirmat ca au descoperit foarte multe nereguli in cele intreprinse de dvs. Credeti ca au vreun motiv anume sa va arate cu degetul?
Amandoi sunt jurnalisti la Radio Romania si ei sunt cei care vorbesc in numele Initiativei Profesionale Radio Romania. Eu i-am chemat in ziua de 16 februarie la mine cu dovezi cu care sa-si sustina toate acele acuzatii. Dar nu au venit cu nici un fel de dovada in sprijinul afirmatiilor lor. Cerasela Radulescu s-a inscris la concursul pentru postul de redactor-sef adjunct la redactia Informatii, dar a picat la examen. Daca nu a obtinut acest post, asta nu inseamna ca nu poate ramane in continuare redactor la Radio Romania.

Strategie

Ati mai fost acuzata ca la concursurile de titularizare s-ar fi tinut cont de "pilele" candidatilor.
Din punctul meu de vedere, asta este dovada fanteziei depline a unor persoane care nu au nici o legatura cu realitatea, care nu vor sa vada realitatea. Am garantat personal pentru corectitudinea acestor concursuri si de aceea au fost adusi experti din afara institutiei care au facut parte din comisie. Acestia, la randul lor, pot garanta corectitudinea concursurilor. Exista si probe audio si video. Culmea este ca am fost acuzata si de alte lucruri. Persoane apropiate mi-au spus ca sunt inconstienta ca fac concursuri pe bune si nu imi "aranjez" niste oameni ai mei pe care sa pot conta. Eu le-am spus ca vreau sa ma bazez pe profesionisti.

Care credeti ca sunt motivele pentru care sunteti atacata?
Nu cred ca eu personal sunt atacata. Cred ca institutia este atacata pe nedrept. Incerc sa aflu si eu de ce se intampla acest lucru, in conditiile in care multe atacuri vin din interior din partea unor oameni care au semnate niste contracte de munca si care isi intretin familiile in baza salariilor pe care le primesc de la aceasta institutie. Nu cred ca reprezint o amenintare pentru nimeni. Imi propun sa reprezint pentru toata lumea conducatorul acestei institutii. Un conducator corect, onest, de buna-credinta, predispus la dialog, un conducator care nu accepta compromisuri si care face ceea ce trebuie facut, tinand cont de lege. In cele opt luni de cand sunt la conducerea acestei institutii, nimeni nu a intrat pe usa biroului meu cu interese personale, pentru ca nu aceasta este calea catre mine. Regretul multora din aceasta institutie este acela ca nu mai pot actiona ca inainte, pe baza unor interese de grup, a unor interese comune, pe baza unor clanuri. S-au vazut pusi in situatia de a fi venit la conducere un om care niciodata nu a mers cu ei la bautura, niciodata nu a glumit cu ei, care niciodata nu s-a compromis, care niciodata nu a facut porcarii. Un om caruia nu i-au gasit nici un punct slab. Nu ma cramponez de aceasta pozitie, dar cred ca, atata vreme cat mai am acest mandat, trebuie sa-l exercit cu buna-credinta, sa respect legea in ceea ce fac.

Fara cenzura

Exista sau nu cenzura si imixtiune politica in programele SRR?
Nu exista. Este pentru prima oara cand aud de acest lucru in cele opt luni de cand sunt la conducerea acestei institutii. Am fost uimita sa aflu acest lucru.

In noua echipa manageriala sunt sau nu persoane cercetate de DNA, asa cum au afirmat cei care au declansat greva japoneza in SRR?
Nu stiu care sunt aceste persoane. Asteptam rezultatele cercetarilor DNA cu maximum interes si speram sa le primim cat mai repede. Dar pana atunci functioneaza prezumtia de nevinovatie. Dar daca DNA va confirma ca sunt oameni care au incalcat legea, atunci ei nu vor mai face parte din aceasta echipa manageriala. Nu avem ce discuta. N-am sa fac greseala sa plec de la prezumtia de vinovatie. DNA are toate atributele sa cerceteze. I s-au pus la dispozitie toate documentele necesare. Astept ca DNA sa se pronunte.

Se va mari taxa radio?
Bine, astfel de speculatii s-ar putea face oricand si de catre oricine. Momentan, noi nu avem in vedere marirea acestei taxe.

Vedete

Ati declarat ca doriti sa intineriti Radioul Public. Cum veti face acest lucru?
Deja am intinerit echipa manageriala, a carei medie de varsta este de 35 de ani. Nu i-am ales doar pentru ca sunt tineri, ci pentru ca sunt si foarte buni profesionisti. E un deziderat sa intinerim radioul. El are nevoie de voci tinere, pentru ca este o institutie dinamica.

Veti "importa" vedete?
Este un lucru de luat in calcul. Dar, in aceeasi masura, vrem sa cream si propriile vedete. Nu ne propunem cu orice pret sa aducem vedete din afara. Noi ne propunem sa pastram notorietatea vedetelor noastre. Daca vom descoperi ca undeva avem un gol si identificam pe cineva pe piata care sa acopere acel gol, atunci vom incerca sa-l aducem la noi.

PROFESIONISTI
"Persoane apropiate mi-au spus ca sunt inconstienta ca fac concursuri pe bune si nu imi «aranjez» niste oameni ai mei pe care sa pot conta. Eu le-am spus ca vreau sa ma bazez pe profesionisti"

ANCHETA
"Dar daca DNA va confirma ca sunt oameni care au incalcat legea, atunci ei nu vor mai face parte din aceasta echipa manageriala. Nu avem ce discuta"

ACUZATII FARA DOVEZI
La conferinta de presa de miercuri, 15 februarie, Maria Toghina le-a cerut celor care au acuzat-o de ilegalitati ca in 24 de ore sa-i aduca dovezile care sa ateste validitatea acuzatiilor. In acest sens, ea le-a trimis o scrisoare oficiala Ceraselei Radulescu si lui Bogdan Radulescu. Pana la expirarea termenului, cei doi nu au prezentat nici un act care sa le sustina afirmatiile. Drept urmare, Maria Toghina a dispus efectuarea unei cercetari administrative. In acelasi timp, Toghina a reusit sa rezolve si situatia celor doi jurnalisti de la Radio Iasi, care au intrat in greva foamei. In urma discutiilor, Valeriu Stefan si Adrian Grajdeanu au declarat ca renunta la greva foamei pentru urmatoarele zece zile, timp in care o comisie va analiza situatia studioului regional.
×
Subiecte în articol: arte radio toghina