x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scurt-metrajele vin la putere

Scurt-metrajele vin la putere

02 Iul 2004   •   00:00

Dupa ce au colindat pe la Cannes, Berlin, Venetia sau Locarno si s-au intors victorioase, scurt-metrajele romanesti se intorc acasa. Grupate sub titlul "Scurtcircuit" ele sunt programate acum si in salile de cinema.

SEBASTIAN S. EDUARD

Scurt-metrajele premiate recent la importante festivaluri internationale de film vor putea fi vazute si de romani, o data cu premiera lor la cinematografele bucurestene Studio si Hollywood Multiplex astazi, 2 iulie.

Grupajul distribuit de Independenta Film include scurt-metrajele: "Trafic" - regia Catalin Mitulescu (Palme d’Or la Cannes), "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" - regia Cristi Puiu (Ursul de Aur la Berlin), "Stejarii verzi" - regia Ruxandra Zenide (Marele Premiu pentru scurt-metraj la Festivalul de la Locarno) si "Apartamentul" - regia Constantin Popescu (Marele Premiu la Festivalul filmului de scurt-metraj de la Venetia). Acestora se adauga un scurt-metraj al lui Corneliu Porumboiu, "Visul lui Liviu" distins cu Premiul publicului pentru scurt-metraj la Festivalul International de Film Transilvania. Sub titlul "Scurtcircuit", acest program va circula apoi timp de doua luni in intreaga tara.

APARTAMENTUL. Filmul lui Constantin Popescu urmareste cu meticulozitate o zi obisnuita, banala...

DIMINEATA DEVREME. Un barbat se trezeste si se pregateste pentru o noua zi. Sotia ii pregateste micul dejun, apoi ii face valijoara. Banalitate analizata a unui ritual rutinat…

Din distributie fac parte Nicodim Ungureanu, Laura Ilinca, Dana Nedelcu. Trafic. Catalin Mitulescu revine cu un nou film scurt si cu un nou premiu - Palme d’Or la Cannes. Actorii Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Simina Siminie, Ana Bart, Smaranda Ciceu si Eva Dan dau nastere unui scurt-metraj de 15 minute care l-a impresionat pe insusi Nikita Mihalkov.

Bucuresti, in timpul unei zile din saptamana. O masina, aflata in trafic pe diferite strazi din Bucuresti. Masina e condusa de un tanar om de afaceri, Tudor, foarte preocupat de treburile sale. El resimte totul ca pe o cursa contracronometru. Trebuie sa ajunga la o intalnire importanta. A intarziat.

Obosit de semafoare si de pietonii care aproape "sar" pe capota masinii, la un momentdat abandoneaza masina in trafic. Ceea ce se anunta o zi obisnuita de lucru se transforma intr-o experienta pentru Tudor. El intra intr-un labirint in care se pierde total. Isi gaseste in final refugiul in masina personala. Are un moment de reflectie asupra vietii sale stresante. Porneste masina, intra din nou in "Trafic".

UN CARTUS DE KENT SI UN PACHET DE CAFEA. Dupa "Marfa si banii", Cristi Puiu revine in cinematografe, dar cu un scurt-metraj distins cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin. Din distributie fac parte Victor Rebengiuc, Mimi Branescu si Mihai Bratila.

Autobuzul il lasa pe dl Tomescu in centrul Bucurestiului, in fata restaurantului Graceland. Intra si se asaza la masa la care sta Vlad. Dl Tomescu are in jur de 60 de ani. Vlad l-a invitat in pauza de pranz ca sa-i asculte problemele. Proaspat pensionat, cu doi ani inainte de termen, Dl Tomescu ii cere ajutorul lui Vlad ca sa-i gaseasca un nou serviciu.

VISUL LUI LIVIU. Regizorul Cornel Porumboiu il readuce pe marele ecran pe Dragos Bucur, alaturi de Luiza Cocora, Constantin Dita, Adrian Vancica, intr-un scurt- metraj de 35 de minute realizat pe muzica baietilor de la Parazitii. Liviu, personajul principal, are in fiecare noapte un vis bizar, insa in fiecare dimineata el uita ceea ce a visat. Un sentiment greu de descris il face pe Liviu sa priveasca resemnat la lumea in care traieste. Trezirea la realitate s-ar putea sa coincida cu nasterea copilului sau…

STEJARII VERZI. Ruxandra Zenide spune povestea lui George, un baiat care are grija de sora lui intr-un colt pierdut al Romaniei. Sunt singuri pe lume. Si chiar daca destinul este mai puternic decat ei, viata isi va reintra in drepturi. Din distributie fac parte George Hoffmann, Maria Dinulescu, Valentin Popescu, Julieta Strambeanu, Dorotea Brandin, Roberto Molo.
×
Subiecte în articol: arte