x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Seară de vis cu Rage şi LOT

Seară de vis cu Rage şi LOT

de Alex Revenco    |    10 Sep 2007   •   00:00
Seară de vis cu Rage şi LOT
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Sămbătă, peste 2.000 de fani din Capitală şi din ţară au ţinut să fie prezenţi la Arenele Romane pentru Rage (Germania) şi Lake of Tears (Suedia), cu trupa bucureşteană Thunderstorm, in deschidere. Inainte de concert, Larsson şi Brennare de la LOT au acordat cititorilor noştri un interviu in exclusivitate.


  • Versurile melodiilor voastre sunt, in majoritatea lor, fantezii. Intr-un fel asta inseamnă o fugă de realitate? Â
Mikael Larsson: Căteodată, lumea imaginară e mult mai bună decăt realitatea. Acolo, in fantezie, poţi să faci orice, pe cănd, in realitate, doar anumite lucruri.
Daniel Brennare: Imaginaţia este in sine o lume atăt de mare, fără limite.


De-a lungul anilor şi aproape la fiecare album, stilul Lake Of Tears se schimbă mereu. Este asta cheia succesului vostru?
M. Da, cred că e un lucru bun, zic eu, cu căt imbătrăneşti ai o altă perspectivă asupra vieţii. Diferitele experienţe eu zic că trebuie să te schimbe şi tu, la răndul tău, trebuie să schimbi...


Aveţi un album favorit sau ultimul, ca un copil, e cel mai iubit?
M. Nu chiar, e altceva. Am căteva preferate, dar nu unul anume. Cel mai recent album nu e neapărat cel mai bun.
D. Pentru mine e altceva de la o zi la alta. Intr-o zi poţi să urăşti toate melodiile, in alta să le iubeşti. Cănd eşti trist, un anume album e cel mai bun, cănd eşti fericit, cu siguranţă il preferi pe altul. E ca şi atunci cănd te uiţi inapoi şi iţi aminteşti "cănd aveam 15 ani am avut un an bun, cănd aveam 16 ani a fost destul de bine, cănd aveam 17 ani a fost un an prost, la 18 ani am avut un an foarte bun"…


  • Diferenţele de stil sunt evidente intre "Crimsonă", "Neonai" şi "Moons...", de exemplu...
M. Da, pentru că mereu a durat destul de mult ca să scoatem un album. Nu am plănuit noi asta, aşa a fost să fie. Eu cred că e bine, nu trebuie sa te grăbeşti, să faci muzică doar pentru că trebuie. Inspiraţia cănd vine vine.
D. La noi da, dar la alţii merge, să cănte acelaşi lucru, ani şi ani in şir, dacă astfel se simt bine. Muzica trebuie să o simţi, dacă nu, atunci trebuie să incetezi să mai cănţi. Stilul nostru muzical nu este planificat, am mai făcut asta in trecut, am spus "albumul viitor o să fie mai heavy" sau "o să aibă mai mult pian". Şi n-a fost aşa, cănd compuneam şi inregistram, noile piese ajungeau să sune diferit de cum planificasem.


  • Este Pink Floyd trupa voastră preferată şi in acelaşi timp o influenţă majoră? Care este preferatul vostru, David Gilmour sau Roger Waters?
M. Eu cred că da, imi place Pink Floyd foarte mult şi, orice ar fi, eu il prefer pe Gilmour.
D. Da, ne-au influenţat. Waters are abilitatea de a pleca intr-o altă dimensiune, amăndoi pleacă in diferite dimensiuni. Insă Gilmour e constant faţă de Waters, care e mereu neliniştit şi imprevizibil.


  • Ce părere aveţi de noile trupe rock? Ce muzică ascultaţi in maşină, acasă?
M. Mie, personal, nu prea imi pasă, chiar deloc. Ascult orice, orice muzică. Eu cred că, cu căt imbătrăneşti, asculţi mai multă muzică. Cănd eşti mic, asculţi un singur gen de muzică, cu timpul, abordezi mai multe.


  • Sunteţi de acord cu cei care vă cataloghează muzica ca fiind gotică? Acceptaţi această etichetă?
M. E mai uşor să inţelegi muzica dacă o cataloghezi.
D. Da şi nu. Cred că majoritatea trupelor nu sunt interesate de etichete. Asta e mai mult treaba caselor de discuri sau magazinelor de muzică. Oricum, sunt multe alte trupe, de gotic, care nu sună deloc ca noi.


Unii cu Furia, alţii cu Lacul

După ce Thunderstorm (bine aţi revenit!) a incălzit asistenţa, trioul german Rage s-a dezlănţuit intr-un recital heavy metal deosebit de energic, in care s-a evidenţiat chitaristul Victor Smolski (foto stănga). De mai multe ori, entuziasmaţi de solo-urile lui, fanii formaţiei au strigat: Bine, măi, Victore! Seara s-a incheiat paşnic, cu Lake Of Tears, suedezii trecănd cu eleganţă şi dezinvoltură prin rock progresiv, heavy melodic şi psihedelic. Ambele grupuri s-au bucurat de energia pozitivă transmisă de un public cald şi avizat, iar Peter Wagner (foto dreapta) a promis că va reveni in Romănia, anul viitor.

×
Subiecte în articol: arte cănd