x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Şeicaru: "În oraşul cu floare de tei"

Şeicaru: "În oraşul cu floare de tei"

de Catalina Iancu    |    02 Apr 2009   •   00:00
Şeicaru: "În oraşul cu floare de tei"

Vasile Şeicaru vă invită "În oraşul cu floare de tei". Este vorba despre un nou album de autor, care va fi lansat joi, 9 aprilie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti - "The Silver Church Club".



Jurnalul Naţional: "Iei de-aici, pui aici" şi urmează să lansezi un nou album.

Vasile Şeicaru: Da, iau de-acolo, pun... dincolo! Un fel de-a spune! Lansez la 9 aprilie cel de-al 10-lea album de autor!

Ce aduci nou în folkul românesc?  


Aduc poate un suflu nou, fără să mă depărtez prea mult de stilul meu. Aduc piese noi, nu remixuri, poate cu nuanţe personale nu prea evidente, dar perceptibile pentru cine ar vrea să afle. "În oraşul cu floare de tei" este muzica Şeicaru, adusă celor care mi-o cer de câţiva ani. O dată cu muzica, aduc şi nota de atitudine evidentă. Semnez şi muzica şi versurile.

Cine este îngerul pereche? Mai precis, cui îi dedici acest album?

Fiecare dintre noi are un înger pereche, numai că nu ştie sau nu vrea să-l vadă. Eu dedic acest album soţiei mele, Gabriela, cea care mi-a spus pentru prima oară Vale! Şi nu numai Vale, ci şi Valecuţ, ăla mic de pus... "pe pian, în baie"... să te uiţi la el când ţi-e drag! Când ne-am cunoscut, eu îmi ţineam buletinul de identitate în permanenţă la mine, sub centura de la blugi (ca, dacă mă legitimează cineva, Miliţia, de exemplu, să-l pot prezenta). Le spuneam prietenilor că eu sunt "Valecuţ de Galaţi", dar Gabi mi-a spus râzând că eu nu sunt decât... "Valecuţ de... buletin!".

"Nu am vreo ură-n privire/ Şi-ţi dau de ştire..." este un refren care a început să fie cunoscut, deoarece se regăseşte deja în recitalurile tale. Ce ne dai de ştire despre acest nou album?

Doar că e unul la care lucrez de trei ani, că am colaborat cu oameni foarte buni: Raul Cusak - clape (Vama), Nicu Patoi - chitară (Bănică jr, Platonic band), Sorin "Pupe" Tănase (Viţa de Vie), cântece înregistrate în studioul VDV (Viţa de Vie). Consider că e cel mai... rotund album de până acum. E o părere, bineînţeles, subiectivă, poate prea subiectivă, vom vedea.  

Care sunt amintirile din "Oraşul cu floare de tei?"

Sunt amintiri trăite intens atunci, păstrate intacte acum în mintea mea. În fond, amintiri despre noi, aproape copii, de 22 şi 26 de ani, tineri profesori (el de educaţie fizică, ea de germană-engleză).

De ce nu vrei la Paris sau Rio, aşa cum spui în textele pe care chiar tu le-ai scris?

Pentru că eu n-am cerut prea mult de la viaţa asta... dar ea mi-a dat, şi de acest lucru nu au parte prea mulţi. Uneori vreau şi la Paris şi la Rio, dar nu de tot.

Ai scris textele tuturor melodiilor. Ce te inspiră?

Doar amintirile mele! Când îmi amintesc, mintea mea mai alunecă, mai rătăceşte pe cărări nesigure sau necunoscute şi nu prea mai ştiu pe unde sunt... dar mă trezesc repede... nu e vorba atunci decât despre o uşoară oboseală a mâinii care ţine felinarul.

Cât de prolific a fost Vasile Şeicaru până astăzi? De câţi ani cânţi şi câte albume ai lansat?

Nouă albume, zece cu acesta! Nu-mi dau seama dacă e mult sau puţin! Nu ţin să am albume multe sau în care să încapă piese multe! Nu prea sunt mulţumit de calitatea unor produse apărute în timp, dar ştiu că aşa trebuia să fie atunci muzica mea, aceea era starea mea, ştiu că trebuia să fiu mai atent, dar acum oricum e prea târziu! În mare, cântecele mele au fost oarecum premonitorii. Dacă nu crezi, ascultă albumul "Best Of"... Nici eu nu înţeleg de ce! Oricum, ştiu că voi afla cândva. Aici pe pământ, atunci, n-am înţeles!

Nu se poate vorbi despre folkul românesc fără a rosti numele Vasile Şeicaru. Cât de greu a fost să-ţi menţii numele acolo unde este?

E ca şi povestea cu bătrânul care se ocupă cu bioenergia şi, când cineva l-a întrebat cum face, el a răspuns: "Dom'le, eu pot doar să fac, da' nu pot pentru ca să esplic!". Ştiu că odată, demult, mi-am dorit să fiu într-un loc anume, lângă nişte oameni care mi-au plăcut pentru ce au făcut. Am încercat s-o fac şi eu bine. Nu ştiu cât am reuşit... poate că am devenit şi eu credibil în timp.

Unde îşi va deschide porţile "Oraşul cu floare de tei"?


Vă invit la Casa de Cultură a Studenţilor, "Gr. Preoteasa", la 9 aprilie, la "Silver Church Club", la ora 18:00. Voi cânta şi câteva cântece live. Vă voi primi cu emoţie şi cu prietenie.

"Trăiesc departe de scandaluri şi prostii. Nu am cerinţe prea mari de la viaţă, nici necesităţi aşa de mari, nu mi-am dorit niciodată acumulări materiale nesimţite şi ştiu că de aceea am primit atât de mult. Despre ce mi s-a luat, nu discut"
Vasile Şeicaru - folkist

×
Subiecte în articol: arte ştiu seicaru