x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sf. Gheorghe e in sarbatoare

Sf. Gheorghe e in sarbatoare

20 Aug 2004   •   00:00

Festivalul de Film Independent Anonimul promite, dupa primele zile de proiectii, sa nu ramana anonim. Toate "datele problemei" tind sa faca din el un festival de care se va mai auzi. De bine.

CLAUDIA DABOVEANU

Sa nu fiti invidiosi pe mine ca ma aflu in Delta, la Sf. Gheorghe. Pentru mine, e prima oara. Unii s-au nascut aici si, probabil, nu realizeaza ce binecuvantare e sa te nasti pe un astfel de pamant cu energii benefice. Invidiosi puteti fi din alte motive. Prima editie a Festivalului Independent de Film Anonimul reuneste, pe langa productii cinematografice de exceptie, mari nume ale culturii romanesti si mondiale. Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Mircea Dinescu, Moritz de Hadeln (fost presedinte al festivalurilor de film de la Venetia si Berlin)... Nu stii pe cine sa admiri mai intai, imediata lor apropiere te copleseste. Ce senzatie ati incerca daca Victor Rebengiuc s-ar prezenta langa dumneavoastra in trei ipostaze? Acum 40 de ani, in "Padurea spanzuratilor", capodopera lui Liviu Ciulei, in scurtmetrajul lui Cristi Puiu "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" si live, calatorind, stand la masa de alaturi si vecin de fotoliu, la vizionarile de filme...

DESCHDERE. Seara de deschidere a dat tuturor motive sa creada ca nici un efort pentru crearea acestui festival n-a fost in zadar. Pana si curcubeul a iesit deasupra satului cinema, asa cum l-au denumit organizatorii, desi ploua la kilometri intregi distanta. Stropii de ploaie au dat ceva emotii tuturor, dar au incetat sa mai cada cam in acelasi timp cand s-a oprit si vantul, lucru extrem de rar prin zona, dupa cum spun localnicii. Actorul Marcel Iures, presedintele festivalului, a tinut un speach scurt, in care si-a exprimat emotia si bucuria de a fi parte dintr-o manifestare artistica desfasurata intr-un loc mirific.

INVITAT DE ONOARE. A urmat mai apoi un mic discurs rostit in franceza, engleza si romana de invitatul de onoare, Moritz de Hadeln. Surprizele serii au fost un indelung aplaudat cor de lipovence si proiectiile pe trei ecrane improvizate ale unor secvente din cateva pelicule de referinta: "Luminile orasului", "Citizen Kane" si "Padurea spanzuratilor", acest din urma film fiind proiectat in cadrul deschiderii oficiale a Festivalului Anonimul.

×
Subiecte în articol: arte