x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Shaina Larrivee, directoarea Fundaţiei Hedda Sterne din New York, la București! Va prezenta o expoziție din cadrul proiectului "Viitorul Memoriei"

Shaina Larrivee, directoarea Fundaţiei Hedda Sterne din New York, la București! Va prezenta o expoziție din cadrul proiectului "Viitorul Memoriei"

17 Ian 2017   •   23:18
Shaina Larrivee, directoarea Fundaţiei Hedda Sterne din New York, la București! Va prezenta o expoziție din cadrul proiectului "Viitorul Memoriei"
Sursa foto: Kevin Noble linkink@rcn.com

Shaina Larrivee va susține la mansarda Casei Filipescu Cesianu o prezentare a lucrărilor celebrei Hedda Sterne într-o expoziție din cadrul proiectului "Viitorul Memoriei”... sâmbătă, 21 ianuarie începând cu ora 16.00.

Expoziția aduce în prim plan semnificația Holocaustului și Porajmosului (Samudaripenului) din România și Republica Moldova


Hedda Sterne (4 august 1910 – 8 aprilie 2011) a fost o artistă prolifică, născută în Bucureşti. Sterne a început educaţia sa formală artistică în Viena în anul 1920 şi a continuat-o la Paris în anii 1930, unde a participat la expoziţii ale suprarealiștilor. În urma emigrării sale în Statele Unite în anul 1941, după pogromul de la Bucureşti şi ameninţarea tot mai mare a războiului în România, ea a devenit un membru activ al şcolii din New York.

Lucrările lui Sterne au fost expuse în peste 40 de expoziții solo, multe la Galeria lui Betty Parsons, şi mai mult de 70 de expoziţii de grup în muzee şi galerii în SUA şi în străinătate. Lucrarile ce vor fi prezentate la Bucuresti reprezinta colaje realizate între anii 1937 şi 1941, înaintea plecării ei din România spre New York.

Expoziţia include imagini ale unor lucrări făcute de artişti de renume internaţional printre care Willy Pragher, Leon Misosniky sau Marcel Iancu, artiști care au trăit sau au fost martori ai pogromului de la Bucureşti și au rămas marcaţi pe viaţă de scenele pe care le-au văzut. Aceste imagini sunt expuse pentru prima oară în România.

„Viitorul Memoriei” va cuprinde peste 40 de evenimente ce se vor desfășura în București, Oradea, Cluj, Iași și Chișinău în perioada ianuarie – iulie 2017, în date ce se suprapun cu cele în care au avut loc pogromuri şi deportări ale populaţiei evreieşti locale.

Program evenimente din cadrul proiectului „Viitorul Memoriei”

Curator: Olga Ștefan

 

·         20 ianuarie / ora 19.00

Vernisaj, conferință de presă si lansarea publică a proiectului - mansarda Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului  Bucuresti, Calea Victoriei 151

***Program de vizitare a expozitiei – 20-27 ianuarie 2017, zilnic între orele 12,00  si 18,00

 

·         21 ianuarie/ ora 16.00

Prezentare şi discuţie cu Shaina Larrivee, directoarea Fundaţiei Hedda Sterne din New York - 

mansarda Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Municipiului  Bucuresti, Calea Victoriei 151

 

·         21 ianuarie/ ora 18.00

Spectacol de teatru București 41 Tur - Retur, regia Alexandru Berceanu

Teatrul Evreiesc de Stat, Str. Iuliu Barasch 15

*** Intrare 30 de lei

·         22 ianuarie/ ora 18.30

Premieră film și discuție cu autorii - film documentar cu şi despre rezidenţii de la Căminul Moses Rosen  - Macaz Bar Teatru Coop, Calea Moșilor 106

 

·         23 ianuarie/ între orele 16.00 si 21.00, proiecţii de filme și discuție cu realizatorii- Cinemateca Română, Sala Union

 

·         24 ianuarie/ între orele 16.00 si 23.00, proiecţii de filme și discuție cu realizatorii -Macaz Bar Teatru Coop.

 

 

Viitorul Memoriei este un proiect organizat de Asociația Quantic co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

Cu excepția piesei de teatru, toate evenimentele sunt cu intrare liberă.
 

Program vizitare expoziție: 20 -27 ianuarie 2017, zilnic între orele 12,00  si 18,00
Prezentarea se va face în limba engleză.
Intrarea publicului este liberă.

Programul complet al evenimentelor: www.thefutureofmemory.ro.


Proiect co-finantat de Administrația Fondului Cultural Național


Parteneri: Macaz, Cinemateca Romană, Căminul Moses Rosen, CSIER, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Tranzit, Cinema Arta, Universitatea de Arte Iași, Vector, Oberliht, Spălătoria, Festival de Film Moldox, Kedem, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Casa Filipescu-Cesianu, Fundația Hedda Sterne, Asociația Culturală MOSKVA, Asociația Culturală ARS NOBILIS, Asociația Centrul Multimedia Studio Act, și Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte, Universitatea din Oradea, Institutul Goethe Bucureşti, Institutul Francez Bucuresti
 

×