x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Shrek şi Harry Potter, la Bucureşti

Shrek şi Harry Potter, la Bucureşti

de Roxana Jianu    |    14 Ian 2012   •   21:00

Ce l-ati intreba pe Harry Potter daca l-ati vedea in carne si oase? Ori pe Shakespeare? Ei bine, le puteti pune intrebari, insa fara a primi un raspuns de la acestia. Pana la inceputul lunii februarie, bucurestenii se pot considera norocosi. Si asta pentru ca 37 de figurine din ceara in marime naturala ce provin de la Muzeul Figurinelor de Ceara din Sankt Petersburg sunt expuse la Muzeul National de Geologie.

Expozitia 'Mit, Fictiune si Realitate' ii aduce la un loc pe Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Shrek, Afrodita, Minotaurul si pe multi, multi altii. La in­trarea in sala care gazduia figurinele de ceara statea mandru Harry Potter. O domnisoara usor pierduta i se adreseaza: 'Bai baiatule, facem si noi o poza asa, ca vedetele?!?', apoi o grabeste pe insotitoarea sa sa o prinda in cadru alaturi de cunoscutul personaj. Il paraseste repede, fara sa citeasca randurile de langa el, de unde ar fi aflat, daca nu stia deja, ca volumele 'Harry Potter' formeaza o serie foarte populara in intreaga lume. Ele apartin genului fantastic (trateaza o lume a vrajitorilor) si au fost scrise de autoarea britanica J. K. Rowling, aceasta devenind cea mai bogata scriitoare din istorie!

Langa Potter sta zambitor Shrek, capcaunul din filmul de animatie realizat in 2001. Trecem de animalutul verde si dam de pictorul, sculptorul, inventatorul si arhitectul Leonardo Da Vinci. El a incarnat spiritul universalist al Renasterii. In stanga sa o gasim pe Gioconda sau Mona Lisa. Aceasta este o pictura celebra a lui Leonardo Da Vinci, realizata in anii 1503-1506, reprezentand o femeie cu expresie ganditoare si un suras abia schitat, fiind considerata cea mai cunoscuta opera din istoria picturii. De la expozitie nu putea lipsi dramaturgul si poetul englez William Shakespeare.

Printre exponate se regasesc Masha si Dasha, cele mai longevive gemene cu trupurile unite. Nascute la Moscova, la 4 ianuarie 1950, cosmarul micutelor a inceput de la nastere, cand au fost luate de langa mama lor, careia i s-a spus ca gemenele au murit. Timp de 20 de ani au fost tinute in institutii de ingrijire din Rusia, unde li s-au facut diferite teste. De exemplu, una dintre gemene era asezata in apa inghetata, in timp ce medicii monitorizau temperatura corpului celeilalte. Cativa ani mai tarziu,

Dasha a inceput sa bea foarte mult, motiv pentru care primea batai de la sora sa geamana. La 17 aprilie 2003, Dasha a murit in urma unui stop cardiac, la fel si Masha, care a refuzat sa traiasca separata de sora sa. In Cartea Recordurilor au mai intrat si Paul Manson, drept 'cel mai gras om din lume' 'ajutat' de cele 450 de kilograme ale sale, cei mai scunzi gemeni, dar si omul cu cele mai mari membre.
In urmatoarea camera stateau pentru a fi admirati Aristotel, unul dintre cei mai importanti filosofi ai Greciei Antice, Socrate, dar si Afrodita. Sfinxul, o fiinta monstruoasa cu chip de femeie, Geryon, un monstru cu trei capete si trei trupuri unite, sau Hercule, vestitul erou grec, sunt cateva dintre figurinele de ceara care va dau intalnire.

Daca imita foarte bine sau deloc aceste figurine personajele respective, ramane sa descoperiti dumneavoastra la Muzeul National de Geologie pana la 8 februarie 2012.

×
Subiecte în articol: arte