x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sighişoara, un adevărat şantier

Sighişoara, un adevărat şantier

de Ramona Draghici    |    22 Iun 2007   •   00:00
Sighişoara, un adevărat şantier

După surparea in urma inundaţiilor de acum aproape un an a unuia dintre zidurile Cetăţii Sighişoara, procesul de restaurare incă nu a fost incheiat. Deşi banii au venit, cu chiu, cu vai, soarta monumentului aflat in patrimoniul UNESCO rămăne una incertă.

După surparea in urma inundaţiilor de acum aproape un an a unuia dintre zidurile Cetăţii Sighişoara, procesul de restaurare incă nu a fost incheiat. Deşi banii au venit, cu chiu, cu vai, soarta monumentului aflat in patrimoniul UNESCO rămăne una incertă.

Primarul oraşului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, declara, la vremea respectivă, că lucrările de consolidare a zidului Cetăţii Sighişoara "sunt intărziate" din cauza neavizării proiectulului tehnic de către actualul Minister al Lucrărilor Publice in vederea iniţierii unei hotărări de guvern. Aceasta urma să permită demararea respectivelor lucrări. "Proiectul tehnic complet de consolidare şi reabilitare a porţiunii de zid prăbuşit este finalizat. A fost avizat de Consiliul Judeţean şi de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi zace de o lună de zile la domnul Laszlo Borbely. Aşteptăm avizul lor pentru ca apoi să fie promovată hotărărea de guvern prin care vom primi 20 de miliarde de lei vechi pentru refacerea porţiunii din zid care s-a surpat", spunea atunci Ioan Dorin Dăneşan. Primarul preciza că, după ce hotărărea de guvern va fi promovată, vor incepe lucrările. "Aşteptăm hotărărea de guvern, pentru că ne va lua apoi două-trei luni pentru execuţia lucrărilor şi nu vrem să ne prindă iarna cu zidul neconsolidat", afirma edilul.

Atunci... In altă ordine de idei, Laszlo Borbely, fostul ministrul pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului, declara că "nu este necesară nici o hotărăre de guvern". "Proiectul tehnic nu există. Trebuia să se facă acest proiect pentru care a primit bani de la Ministerul Culturii. Domnul primar trebuie să se pună pe treabă şi să facă proiectul fiindcă nu este necesară nici o hotărăre de guvern", spunea Laszlo Borbely. Acesta preciza că "suma dată de Ministerul Culturii a fost de 1,2 miliarde de lei vechi". De asemenea, Virgil Niţulescu, actualul secretar general al MCC şi fost secretar de stat pe probleme de patrimoniu, menţiona că "MCC aşteaptă, la răndu-i, avizarea proiectului pentru a se putea da restul de bani din bugetul MCC, aproximativ 170.000 de lei noi din bugetul propriu".

Acum... Ce spune insă primarul in momentul de faţă, după ce banii au ajuns la destinaţie deşi cu puţin timp inainte de inceperea Festivalului de Artă Medievală, Sighişoara arată ca un adevărat şantier: "Banii, după căte ştiu eu, au venit in intregime. Ministerul Lucrărilor Publice mai avea de dat căteva miliarde la constructor, Consign Sighişoara. Ministerul Culturii nu a contribuit cu bani, nu a avut de unde dar şi-a trimis experţii".

Legenda... La sfărşitul lunii martie 2006, ca urmare a precipitaţiilor, s-a prăbuşit o bucată de 35 de metri din zidul Cetăţii Medievale Sighişoara, ce figurează pe Lista monumentelor istorice şi in patrimoniul UNESCO. Totodată, s-au produs alunecări ale terenului spre casele invecinate pe circa 60 de metri in zona sudică.

Vinovaţii fără... vină

La intrebarea a cui este vina, edilul Sighişoarei a răspuns: "Vina este a tuturor, nu numai a noastră, a localnicilor sau numai a Ministerului Culturii. Zeci de ani nu s-au făcut lucrări de restaurare la Sighişoara. Se dau bani pentru altele, dar pentru un monument UNESCU nu. Suntem sabotaţi, alţii primesc bani, noi nu. Guvernul dă, dar banii se opresc pe drum. Sunt conştient că fiecare işi consideră prioritar proiectul lui. Am incercat să discut cu ministrul Culturii, dar nu am avut trecere. Nici Niţulescu nu a reuşit să ne ajute. Nu avem bani să reconstruim cetatea", ne-a declarat cu tristeţe primarul Dorin Dăneşan (foto).

×
Subiecte în articol: arte sighişoara sighi