x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Simfonia mărţişoarelor la târgurile de weekend

Simfonia mărţişoarelor la târgurile de weekend

de Maria Belu    |    25 Feb 2011   •   15:18
Simfonia mărţişoarelor la târgurile de weekend

Târgurile şi expoziţiile ce au loc la finalul acestei săptămâni se desfăşoară sub semnul Mărţişorului. Povestea mărţişorului este veche de aproape zece mii de ani. Descoperirile de la Schela Cladovei (judeţul Mehedinţi) au scos la iveală şiraguri de monede, dar şi de pietricele de râu şlefuite, înşirate pe fire de lână. Se pare că femeile trace, cred cercetătorii, purtau la gât monedele sau micuţele pietre de râu colorate în alb şi roşu, ele reprezentând geneza şi renaşterea. Culoarea roşie, ce vine de la sânge, foc şi soare îi este atribuită vieţii, deci femeii, iar culoarea albă, dată de albul norilor şi de limpezirea apelor este specifică înţelepciunii bărbatului. Şnurul mărţişorului, exprimă armonia împletirii ancestrale şi a necurmatului ciclu al naturii. Semnificaţiile mărţişorului sunt multiple, dar cele mai evidente sunt renaşterea naturii, sensibilitatea şi nu în ultimul rând atenţia specială acordată vieţii, deci femeii.

Târg de Mărţişor 

Muzeul Naţional de Geologie al României le-a pregătit o surpriză bucureştenilor pasionaţi de pietre preţioase şi semipreţioase. De la 25 februarie până la 5 martie, între orele 10:00 – 19:00, este deschisă expoziţia “Târgul de Mărţişor” de unde vizitatorii pot alege cadouri de 1 şi 8 Martie. Peste 40 de expozanţi din România, dar şi din Ungaria şi Ucraina le vor oferi cumpărătorilor o gamă largă de bijuterii de excepţie confecţionate din pietre preţioase şi semipreţioase. Vedetele expoziţiei vor fi cuarţul şi coralul cu irizaţii în alb şi roşu. “Anul acesta la târgul organizat la Muzeul Naţional de Geologie al României vor fi cele mai frumoase şi inedite mărţişoare din Bucureşti. De asemenea, vizitatorii vor avea parte şi de multe alte surprize”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Ramona Bălăşcuţă, referent de specialitate marketing.

Preţul unui bilet pentru adulţi este de 8 lei, iar pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari este de 4 lei, în preţul biletelor intrând şi vizitarea muzeului.

Nici copii nu au fost uitaţi! Muzeul Naţional de Geologie organizează pentru cei mici atelierul de creaţie şi distracţie “Primăvara la muzeu”. Pe parcursul a două întâlniri copiii vor învăţa să decupeze, confecţioneze şi să coloreze, din materiale puse la dispoziţie de Muzeul Naţional de Geologie, diferite simboluri ale primăverii precum fluturi, flori, păsări sau buburuze. Programul atelierului se bazează pe filmuleţe, desene animate şi proiecţii video de poveşti dedicate primăverii. Atelierul de creaţie şi distracţie este deschis în zilele de 26 februarie şi 5 martie, de la orele 10:00, 12:00 şi 14:00, accesul făcându-se pe baza înscrierii la numărul de telefon 021.212.89.52, iar preţul unui bilet este de 16 lei de participant.

Cine poartă mărţişoare / Nu mai e pârlit de soare!

De azi până marţi, la Muzeul Ţăranului Român, din Capitală, se desfăşoară Târgul Mărţişorului. Peste 300 de meşteri ţărani, artişti plastici şi studenţi îi aşteaptă pe bucureşteni să târguiască mărţişoare inedite precum mărţişorul tradiţional de Bucovina sau Bistriţa, mărţioare suprarealiste şi de criză, mărţişoare trendy etc. De asemenea, nu lipsesc de la târg nici “mărţişoarele gastronomice” precum prăjiturele de Alexandria şi Baia Mare, turtă dulce, dulceţuri, zacuscă, suc de mere de Mălâncrav, produse apicole etc.

Nici cei mici nu au fost uitaţi! Aceştia vor putea viziona duminică, 27 februarie, începând cu ora 12:30, la Clubul Ţăranului, piesa de tatru de animaţie “Zâna din stejarul cu trei crengi”, spectacol interpretat de trupa de copii a atelierului de teatru din cadrul MŢR. Piesa va fi însoţită de muzică live. Târgul va fi deschis între orele 10:00 şi 18:00.

Mărţişoare gastronomice la ASAS

Ediţia de săptămâna aceasta a târgului din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice este dedicată, cum altfel, mărţişorului. “Bucureştenii care doresc să ofere persoanelor dragi un mărţişor autentic românesc au de unde alege. De la mărţişoare de diferite forme şi dimensiuni, până la felicitări realizate manual. Şnurul de mărţişor îl veţi găsi şi la preparatele tradiţionale din toate zonele ţării, care vin să vestească primăvara şi să ne dea energie”, spune Daniela Popa, manager Media Link Business, organizatorul târgului. Pe lângă bunătăţile cu care deja s-au obişnuit precum produse din carne de porc de Mangaliţa (carne fără colesterol), cârnaţi de casă, pâine preparată în ţest, dulceţuri, produse apicole ecologice, plăcinte cu urdă şi mărar, cumpărătorii au ocazia să vadă cum se face pâinea în ţest, să se familiarizeze cu termenul de agricultură ecologică şi să înveţe cum se face ciocolata de casă şi halviţa. De asemenea, bucureştenii au ocazia să admire cel mai vechi mărţişor din Bucureşti, medalionul rândunica pe care este inscripţionată data de 1 martie 1899, adus la târg de anticarul Justin Zegrea.

Romexpo Mărţişor

Timp de patru zile, în perioada 24-27 februarie, bucureştenii care doresc să facă daruri de bun gust, pot alege să viziteze Expo Mărţişor de la Romexpo. Evenimentul reuneşte firme ce prezintă branduri cunoscute de obiecte handmade şi vintage, bijuterii, accesorii, cosmetice, confecţii şi încălţăminte. Copii de la grădiniţe din sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei, vor expune mărţişoare create de ei în cadrul proiectului “Tradiţii Populare Româneşti – Mărţişoare, Mărţişoare”.

Organizatorii nu i-au uitat nici pe cei care au ales să se hrănească sănătos. Pentru ei deschizându-şi porţile târgul de produse tradiţionale de unde-şi pot cumpăra bunătăţi preparate după reţete dradiţionale precum cârnaţi şi salamuri, sarmale maramureşene, prăjituri de casă, turtă dulce, băuturi şi siropuri naturale, halviţă, produse apicole etc.

Îndrăgostiţi-vă de Mărţişor!

Mărţişoarele unicat, bijuteriile din aur şi argint, pietrele Svarovski sunt doar câteva din vedetele Târgului Mărţişorului Bucureşti, ediţia a III-a. Evenimentul organizat de Accente noi (24 februarie – 1 martie) la Palatul Copiilor, din Capitală, le oferă bucureşteneilor cadouri inedite precum şi mesaje personalizate adresate persoanelor dragi din viaţa lor, perle de cultură, pietre preţioase precum şi obiecte realizate de meşteri populari şi artişti plastici, la preţuri accesibile. De asemenea, spun organizatorii, la mare căutare vor fi şi mărţişoarele gastronomice precum produse tradiţionale, de ciocolaterie, confiserie, dar şi multe alte delicatese.

Nici cei mici nu au fost uitaţi. Copiii, care-şi vor însoţi părinţii la târg, vor avea posibilitatea să meşterească mărţişoare în lut, pe care le pot decora după plac cu vopsele puse la dispoziţie de Asociaţia Ascendent. În cadrul evenimentului vor fi prezente şi ateliere de creaţie în care copiii de la “Centrul Educaţional Ascendent” şi cei de la “Centrul Domniţa Bălaşa” vor crea şi decora diferite obiecte.

La 1 martie, ora 14:00, participanţii la Tombola Primăverii, pot câştiga mărţişoare cu pietre Svarovski, cosmetice precum şi multe alte cadouri deosebite.

Mărţişoare unicat la Curtea Veche

Începând de sâmbătă (26 februarie) şi până duminică (27 februarie) îşi va deschide porţile unul dintre cele mai la modă evenimente din zilele noastre: Târg de mărţişoare handmade la Curtea Veche. IloveHandmade speră să le aducă iubitorilor stilului, la Palatul Voivodal Curtea Veche, din Capitală, cele mai frumoase şi inspirate mărţişoare create de numeroşi artizani şi tineri artişti. Cumpărătorii vor găsi aici pietre semipreţioase, cercei şi mărgele create din lut, broşe fantezie, gentuţe, rame foto accesorizate, accesorii din mătase şi tul, cosmetice naturale etc.

×