x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sinteza - Efervescenta in presa scrisa

Sinteza - Efervescenta in presa scrisa

de Ramona Draghici    |    20 Dec 2006   •   00:00

Spre deosebire de anii precedenti, 2006 a fost unul dintre cei mai "incarcati" in ceea ce priveste "transhumanta" din zona media.

2006, un an al "cutremurelor" Spre deosebire de anii precedenti, 2006 a fost unul dintre cei mai "incarcati" in ceea ce priveste "transhumanta" din zona media.

"Miscarile de trupe" au fost declansate in forta chiar de la inceputul lui 2006, concret, din luna ianuarie, o data cu transformarea cotidianului Averea in tabloid. In primele zile ale lui februarie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a facut publica achizitionarea grupului Realitatea Media. Apoi, in aprilie, trustul Intact a anuntat, la randu-i, preluarea agentiei de presa Amos News de la Octavian Andronic. Luna mai a adus noi schimbari de impact: Publimedia, compania de publishing a MediaPro (condusa de Adrian Sarbu) si-a insusit pachetul majoritar al cotidianului Gandul. Astfel, Publimedia detine 68%, C. T. Popescu - 14%, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu, cate 6%. La finele lunii, Sorin Ovidiu Vantu a iesit, din nou, la rampa si a anuntat ca a cumparat grupul Catavencu. Debutul lui iunie a inregistrat investitii in functii, dar si demisii. Astfel, Emil Hurezeanu a devenit noul director editorial al Romaniei libere, iar Gabriel G. Stanescu a fost demis de la conducerea ziarului Gardianul. Pe fondul acestor "framantari", in finalul lui iunie aveau sa fie date publicitatii primele informatii conform carora omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a aratat interesat de preluarea majoritatii actiunilor de la Adevarul, detinute la acea vreme de Anna-Maria Tinu. Tranzactia propriu-zisa s-a incheiat ulterior. Debutul lui iulie il are in prim-plan pe acelasi S.O. Vantu, care scoate pe piata agentia de stiri NewsIn.

DEMISII SI DEMITERI. Lucrurile pareau sa se mai "domoleasca" in vara - probabil din pricina vacantei, insa toamna in presa scrisa chiar s-au numarat... bobocii. In septembrie, Octavian Andronic a fost dat afara de la conducerea Cronicii romane si inlocuit cu Horia Alexandrescu. Luna octombrie a adus, si ea, vesti proaste pentru boss-ul Mediapro. In doar cateva zile, nume importante din echipa responsabila de marketing-ul companiei au decis sa paraseasca trustul: Mihnea Vasiliu - director general, Sorel Radu - director de vanzari, Mirela Dragnea - director financiar si Dragos Stanca - director general Publimedia. In acelasi timp, Sarbu a decis inchiderea revistei "Apropo". Si in concernul elvetian Ringier avea sa se produca un adevarat cutremur, odata cu plecarea lui Razvan Corneteanu din pozitia de director executiv al diviziei Publicatii Bulevard si Sportive, in cea de director general al Adevarului. De asemenea, Aurelian Amuraritei, fostul director executiv de la Adevarul, a ales pozitia de publisher al diviziei Quality din trustul Catavencu.

Mijlocul lui octombrie este cel care surprinde cea mai spectaculoasa miscare din presa scrisa de pe parcursul intregului an. Adrian Halpert, pe atunci redactorul-sef al Libertatii, impreuna cu o mare parte a echipei editoriale si tehnice, decide sa paraseasca Ringier si bate palma cu Patriciu. Intr-un ritm alert, in care "ploua" cu demisii de la o ora la alta, se asista la rasturnari de situatie. Managerii de la Ringier au facut contra-oferte financiare, multi dintre angajatii Libertatii ramanand in functii. Perioada coincide cu schimbarea de format a tabloidului.

NOIEMBRIE, DE FOC. Luna noiembrie a fost una dintre cele mai "active", "efervescente", in permutarile din presa scrisa. Inca din primele zile, a fost lansat zvonul, ulterior confirmat, potrivit caruia Corina Dragotescu va renunta la managementul editorial al ziarului Adevarul, in favoarea unui talk-show tv. La jumatatea lunii, Dragotescu si Patriciu, actionarul majoritar de la Adevarul, si-au anuntat, oficial, incetarea colaborarii, jurnalista optand pentru Realitatea TV. La data de 17 noiembrie, Dinu Patriciu si Razvan Corneteanu, noul director general al trustului Adevarul, au anuntat, in cadrul unei sedinte cu salariatii, noua componenta a boardului: Adrian Halpert, director editorial pentru Averea si Adevarul, Laurentiu Ciocazanu, redactor-sef, Ovidiu Nahoi si Mirel Curea, redactori-sefi adjuncti - Adevarul. Ciocazanu si Nahoi au fost doua dintre achizitiile pe care bosii cotidianului le-au "suflat" Evenimentului zilei. In aceeasi perioada, Emil Hurezeanu ne-a confirmat, printr-o declaratie, prezenta lui Dan Cristian Turturica, fostul redactor-sef al saptamanalului Prezent, in echipa redactionala de la Romania libera. La scurt timp, Razvan Mitroi si Eugen Chelemen au parasit, de asemenea, "ograda" lui Patriciu, Mitroi, "in concediu de odihna, Chelemen - Realitatea TV. Sfarsitul lunii nu a linistit nici pe departe apele, ci, dimpotriva, o alta lovitura de gratie a zguduit presa scrisa: anuntul demisiei lui C. T. Popescu de la conducerea Clubului Roman de Presa (CRP). Dupa cateva zile, Robert Turcescu si-a facut publica intentia de a candida la sefia institutiei.

DECEMBRIE, ULTIMUL VAL. Nici cea din urma luna a lui 2006 nu a fost "scutita" de noi "miscari de trupe" in presa scrisa. Jumatatea lui decembrie a surprins una dintre cele mai "acerbe" permutari: Cornel Ivanciuc a parasit Academia Catavencu, optand pentru Ziua.

Data de 16 decembrie a fost una "cu ghinion" si pentru Atac, aceasta fiind ultima zi in care ziarul a aparut pe piata. Ultima dintre permutari ii are "protagonisti" pe managerii de la Ringier. Thomas Landolt va parasi Ringier Romania si va pleca la Zürich, in locul sau urmand sa vina Alexander Theobald.

CEL MAI "PROASPAT"BOSS DE MEDIA
Dupa adjudecarea Adevarului, in jurul datei de 18 octombrie, controversatul om de afaceri Dinu Patriciu (foto) a finalizat negocierile cu Radu Budeanu, fostul director de la Averea, in vederea preluarii ziarului. Prin tranzactiile incheiate, Patriciu a devenit astfel unul dintre cei mai noi patroni de presa.

×
Subiecte în articol: arte presa patriciu director adevar scrisa