x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Soljenitin (1918-2008) - S-a stins constiinta Mamei Rusia

Soljenitin (1918-2008) - S-a stins constiinta Mamei Rusia

de Adrian Vaduva    |    05 Aug 2008   •   00:00
Soljenitin (1918-2008) - S-a stins constiinta Mamei Rusia

Aleksandr Soljenitin, "una dintre cele mai mari constiinte ale Rusiei secolului al XX-lea", dupa cum l-a caracterizat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a trecut in nefiinta in noaptea de duminica spre luni. Potrivit fiului sau, Stepan, moartea a survenit "in urma unei insuficiente cardiace acute".



Aleksandr Soljeniţîn, "una dintre cele mai mari conştiinţe ale Rusiei secolului al XX-lea", după cum l-a caracterizat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a trecut în nefiinţă în noaptea de duminică spre luni. Potrivit fiului său, Stepan, moartea a survenit "în urma unei insuficienţe cardiace acute".

Slăbit de boală, scriitorul îşi făcea tot mai rar apariţia în public, iar imaginile televizate îl arătau adesea primind oaspeţi la casa sa din Troiţe-Lîkovo, la nord-vest de Moscova, într-un scaun cu rotile. Soljeniţîn va fi înmormîntat mîine în cimitirul Mănăstirii Donskoi din Moscova, relatează AFP.
Laureat al Premiului Nobel, autor al unor romane precum "O zi din viaţa lui Ivan Denisovici" sau "Primul cerc", el a dezvăluit lumii realităţile sistemului concentraţionar sovietic.

AMINTIRI DIN LAGĂR. "Arhipelagul Gulag", carte scrisă de Aleksandr Soljeniţîn în clandestinitate, între 1958 şi 1967, a marcat în momentul apariţiei o lume întreagă şi a contribuit la zdruncinarea din temelii a Uniunii Sovietice în anii ’70, precum şi a ideologiei comuniste. Scriitorul cunoaşte Gulagul la 27 de ani, din cauza cîtorva scrisori în care îl critica pe Stalin. Soljeniţîn este condamnat la opt ani de lagăr, "o sentinţă uşoară pentru acea vreme", în aceeaşi situaţie fiind alte 2,3 milioane de sovietici arestaţi şi deportaţi între sfîrşitul anului 1944 şi 1953.

Din anii petrecuţi în lagărul din Kazahstan, Soljeniţîn se va inspira pentru a scrie "O zi din viaţa lui Ivan Denisovici", prima mărturie despre universul carceral stalinist, apărută în URSS. Publicat la 11 noiembrie 1962, cu acordul Kremlinului, textul serveşte intenţiilor de "destalinizare" ale lui Hruşciov. După ce este exclus din Uniunea Scriitorilor, în 1969, Soljeniţîn începe lucrul la "Arhipelagul Gulag", studiu monumental despre lagărele staliniste şi incredibil eseu de investigaţie literară.

Fostul lider sovietic Gorbaciov i-a adus un omagiu scriitorului, văzînd în el "un om cu un destin unic", care a fost unul dintre primii care au denunţat "cu voce tare caracterul inuman al regimului stalinist". "Aleksandr Soljeniţîn a trecut prin încercări dificile, la fel ca milioane de cetăţeni ai ţării", a declarat părintele perestroicii, citat de Interfax.

La rîndul său, premierul Vladimir Putin a calificat luni dispariţia scriitorului drept o "mare pierdere pentru întreaga Rusie". "Sîntem mîndri că l-am avut compatriot şi contemporan. Ne vom aminti de el ca de o personalitate puternică, curajoasă, de o mare demnitate", a declarat şeful guvernului într-un comunicat, salutînd angajamentul lui în favoarea "idealurilor libertăţii, justiţiei şi umanismului".

×
Subiecte în articol: arte soljenitin soljeni