x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Soluţii pentru un sediu decent

Soluţii pentru un sediu decent

de Ramona Draghici    |    22 Iul 2008   •   00:00
Soluţii pentru un sediu decent

UAP  ●  După evacuare, bunurile au rămas sub sigiliu
Rămaşi fără sediu, în urma unei hotărîri de executare silită, membrii Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) se zbat să-şi poată recupera măcar bunurile rămase sub sigiliu în vechea clădire.



UAP  ●  După evacuare, bunurile au rămas sub sigiliu
Rămaşi fără sediu, în urma unei hotărîri de executare silită, membrii Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) se zbat să-şi poată recupera măcar bunurile rămase sub sigiliu în vechea clădire.

După ce Uniunea Artiştilor Plastici a fost silită să evacueze sediul din Strada Nicolae Iorga – "graţie" semnăturii fostului primar general al Capitalei, Adriean Videanu, care a aprobat retrocedarea imobilului – artiştii trec zilele acestea prin "foc şi pară" în încercarea disperată de a găsi un spaţiu pentru a-şi depozita măcar bunurile aflate încă sub sigiliu. Deşi problema retrocedării Uniunii nu datează de ieri, de azi, pînă cînd plasticienii nu au fost azvîrliţi pe caldarîm, în numele justiţiei, nimeni, se pare, nu a fost impresionat de soarta Uniunii. Însă, probabil după modelul "după război, mulţi viteji se arată", acum toată lumea se zbate să-i ajute pe artişti. Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Apărării Naţionale îşi dau mînă cu mînă pentru a găsi un sediu pentru UAP. "Facem tot ceea ce este posibil pentru a putea rezolva problema spaţiului Uniunii Artiştilor Plastici", ne-a declarat secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, precizînd: "Chiar în acest moment facem o altă solicitare către Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), pentru a obţine un sediu mai mare. De asemenea, zilele acestea, cînd va reveni în ţară, domnul ministru Adrian Iorgulescu va avea o discuţie cu ministrul Theodor Meleşcanu, pentru că există un spaţiu în Bucureşti al Ministerului Apărării, pe care se pare că acesta nu-l mai foloseşte şi care ar putea fi cedat UAP. Nu ştiu dacă Primăria Generală poate sau nu cumpăra vechiul sediu, asta stă numai în mîna domnului Oprescu", ne-a mai spus Virgil Niţulescu. Nu ştim cît de mult e treaba primarului Oprescu să repare cariile făcute de predecesorul Videanu, dar ştim că MCC, ca autoritate supremă într-ale Culturii şi Cultelor, are o datorie cel puţin morală să-i ajute pe artiştii plastici.

"JUSTIŢIA NU ŞI-A FĂCUT DATORIA". "Zilele trecute am avut o întîlnire cu cîţiva domni de la Direcţia Cultură din Primărie şi cu unul dintre consilierii domnului primar general, Sorin Oprescu, care au fost extrem de amabili şi care ne-au pus la dispoziţie, cel puţin pentru moment, cîteva camere pe Lipscani. Din păcate, Uniunea Artiştilor Plastici trece prin această situaţie gravă pentru că justiţia română nu şi-a făcut nici de data aceasta datoria. Judecătorul nu a respectat procedurile, nu a respectat metodologia, trecîndu-se direct la aplicarea executării silite, deşi noi am cerut legal o păsuire", ne-a declarat artistul plastic Marilena Preda.

×
Subiecte în articol: arte