x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sondaj - Manelistii, idolii copiilor

Sondaj - Manelistii, idolii copiilor

de Cristina Ologeanu    |    15 Dec 2005   •   00:00
Sondaj - Manelistii, idolii copiilor

Doua studii efectuate pentru CNA despre modelele si efectul programelor tv asupra copiilor au scos la lumina lucruri mai putin placute. Copiii se uita la tv mai mult seara si, pentru ca nu au termeni de comparatie, si-au ales ca modele de viata tot ce vad pe sticla: manelisti.

Eminescu, Piersic, Zavoranu si Guta


Ieri, Consiliul National al Audiovizualului a facut publice rezultatele studiilor: "Cercetare privind analiza comportamentului de consum pe programe audiovizuale al elevilor intre 7 si 10 ani" si "Modele culturale ale elevilor cu varste intre 7 si 18 ani". Concluziile nu sunt deloc imbucuratoare.

In perioada 17-24 noiembrie, Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS - SA a efectuat pentru CNA doua studii de piata printre cei mici pentru a vedea, printre altele, cat timp si cand se uita acestia la televizor, ce efecte are acest lucru asupra lor, dar si ce modele, ce idoli au copiii. Elevii chestionati au fost impartiti pe trei esantioane cu diferite grupe de varsta. Un esantion proiectat de 1.100 de subiecti, cuprinzand elevii cu varste intre 7 si 10 ani, un altul de 500 de subiecti, cuprinzand elevi cu varste intre 11 si 14 ani, iar cel de-al treilea grup, de 500 de subiecti, cuprinde elevi cu varste intre 15 si 18 ani. Acestia au fost selectati aleatoriu, studiul cuprinzand 130 de localitati (incluzand sectoarele Capitalei).

EMISIUNI. Conform studiului, copiii din mediul rural se uita mai mult la emisiunile din timpul zilei, spre deosebire de cei din mediul urban, care se uita la programele de dupa ora 22:00. Printre programele preferate de catre cei mici (7-10 ani) se numara desenele animate (25%) si telenovelele (9%). Emisiunile de desene animate sunt pe primul loc si pentru elevii din grupa 11-14 ani, dar in proportie de 13%. Elevii din grupa de 15-18 ani se orienteaza spre mai multe tipuri de emisiuni, fara ca vreuna dintre acestea sa domine. Copiii din cele trei categorii au specificat aceleasi motive pentru care se uita la televizor: pentru distractie/ placere, abia apoi pentru a se informa/ pentru a invata ceva nou. Atunci cand au fost pusi sa mentioneze ce ar face daca nu ar avea televizor, copiii au pus cititul si invatatul pe un loc secund. Intr-o proportie ingrijorator de mare, copiii din categoriile 11-14 si 15-18 ani au ales optiunea "nu stiu/ nu raspund".

IDOLI. Primele persoane la care se raporteaza copiii sunt membrii familiei, pe primul loc situandu-se mama. Andreea Marin, Teo Trandafir, Mircea Radu, Dan Negru, Andreea Esca, Oana Zavoranu se numara printre vedetele de televiziune preferate de catre cei mici. Dintre cantareti, primele doua locuri ale topurilor intocmite de copii sunt ocupate de Nicolae Guta si Adi de Vito (Minune). De altfel, din 23 de cantareti mentionati de catre copii, cei mai multi sunt manelisti, restul fiind reprezentantii noului val de muzica. In ceea ce-i priveste pe preferatii copiilor din randul oamenilor de cultura, situatia este cat se poate de grava, intrucat sunt foarte putini dintre acestia care au intrunit peste 1%. Cei mentionati de copii sunt Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri (cei pe care au fost nevoiti sa ii studieze in scoala). Acestora li se adauga Florin Piersic, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Adela Popescu, Alexandru Papadopol, Oana Zavoranu - cei pe care ii vad la televizor.

CONCLUZII. Presedintele CNA, Ralu Filip, s-a aratat ingrijorat de rezultatele acestor studii. "Cred ca avem un motiv foarte clar sa ne ingrijoram si sa punem aceasta problema a influentei programelor tv asupra copiilor in alti termeni, care sa cuprinda Ministerul Invatamantului, scoala, familia, societatea civila." Ceea ce il ingrijoreaza foarte tare pe Ralu Filip este faptul ca, din cauza modelelor oferite de televiziune, cei mici nu au adevarate modele in viata. "Modelele culturale mentionate de ei sunt cele pe care le cunosc cu ajutorul programei scolare." Presedintele CNA are o singura explicatie pentru faptul ca manelistii predomina topul preferintelor copiilor in ceea ce priveste cantaretii: "Asta vad si asculta ei in programele audiovizuale. Aceste studii sunt, in primul rand, o radiografie a influentei televiziunii asupra publicului chestionat. In al doilea rand, subliniaza faptul ca presa audiovizuala are o influenta asupra publicului, intrucat criteriile mentionate sunt cele impuse de presa. Este limpede faptul ca televiziunea este cel mai influent factor".

IN PRIMETIME
Intre cele trei categorii de elevi apar diferente semnificative in ceea ce priveste intervalul orar in care ei se posteaza in fata televizorului. Astfel, in timpul saptamanii, in proportie de 45,5%, copiii cu varste intre 15 si 18 ani urmaresc programele din prime time (19:00-22:00). Si cei din categoria 11-14 ani urmaresc mai mult emisiunile programate in acest interval orar, dar in procent de 39,6%. In schimb, cei mai mici (7-10 ani) se uita la televizor mai mult intre orele 13:00 si 17:00 (38%). Facandu-se o departajare pe sexe, s-a constatat ca, spre deosebire de fete, baietii prefera sa se uite la programele de dupa 19:00, dar mai ales dupa 22:00.

VIOLENTA CEA DE TOATE ZILELE
La capitolul violenta, toti copiii au cazut de comun acord. Este prea multa! 43%-44% dintre reprezentantii fiecarei grupe de varsta considera ca in filme este prea multa violenta. Si programele de stiri au fost considerate prea "violente". In schimb, in desenele animate violenta este perceputa diferit de cea din filme, fiind considerata "prea putina" mai mult de elevii din categoria 11-14 ani (50%), pe cand cei de 15-18 ani considera ca acest tip de violenta este prea multa (16%). Iar cei din grupul de varsta de 7-10 ani (13%) si cei de 11-14 ani considera ca este "prea multa" intr-o proportie mai mica (10%). Din pacate insa, aceasta isi lasa amprenta asupra celor mici. Cei mai multi au recunoscut ca sunt influentati de scenele de violenta pe care le vad la tv. Ba chiar 10%-13% dintre elevi au spus ca unul dintre efecte este acela de a-i face sa se simta mai curajosi si mai indrazneti. In numar mare, baietii sustin ca violenta de la televizor ii amuza sau ii lasa indiferenti, pe cand fetele declara, in numar foarte mare, ca violenta televizuala le ingrozeste si le da un sentiment de nesiguranta.
×
Subiecte în articol: arte copiii violenta