x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spectacol de nuntă la... Palat!

Spectacol de nuntă la... Palat!

de Dana Andronie    |    16 Mai 2013   •   16:19
Spectacol de nuntă la... Palat!

Florentina Satmari organizează la Sala Palatului, pe 23 mai, un spectacol de nuntă tradiţională, din dorinţa de reînvia interesul publicului pentru reperele autentice, într-o perioadă bântuită de prea multe subproduse culturale.

Se vor prezenta cele mai frumoase momente de nuntă tradiţională, cu ritualuri specifice petrecerilor de nuntă din zona pe care o reprezintă. Nunta ca-n Moldova va fi adusă în scenă de Ansamblul "Străjerii Bucovinei"din Pojorâta (Suceava), nunta ca-n Ardeal va fi prezentată de Ansamblul "Păuniţa" din Sângiorz Băi (Bistriţa Năsăud), iar nunta ca-n Muntenia va fi adusă de Ansamblul "Burnaşul" din Alexandria (Teleorman). Mirii şi miresele fiecărui grup sunt însoţiţi de propriile alaiuri de nuntă. În fruntea alaiurilor se vor afla cei doi "vornicei'', doi tineri interpreţi iubiţi şi apreciaţi de marele public: Gelu Voicu şi Maria Didraga.

La petrecerea de nuntă sunt invitaţi să cânte o parte dintre cei mai reprezentativi interpreţi ai cântecului popular: Petrică Mâţu Stoian, Constantin Enceanu, Sava  Negrean Brudaşcu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cristian Pomohaci, Emilia Dorobanţu,  Marius Zgâianu.

În rolul părinţilor, dar şi cu momente artistice: actriţa Rodica Popescu Bitănescu şi Cornel Borza. În rolul naşilor: Ştefania Rareş şi Radu Ciordaş.

“Românii au nevoie de poveşti frumoase care au ca subiect tradiţiile, acum mai mult ca oricând. Traversăm o perioadă inundată de mondenităţi şi riscăm să uităm ce înseamnă cu adevărat momentul nunţii: cel mai important moment din viaţa omului între naştere şi moarte. Spectatorii  vor participa efectiv la o nuntă. Încă de la intrare vor primi mărturiile de nuntă, pe tot parcursul desfăşurării spectacolului vor avea parte de multă distracţie şi surprize în daruri  de nuntă din partea organizatorilor şi vor pleca cu bucuria în suflet că au petrecut o seară de neuitat”, ne-a mărturisit Florentina Satmari.

×