x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spiritul Olteniei în cultura românească

Spiritul Olteniei în cultura românească

de Carmen Anghel-Dobre    |    14 Ian 2011   •   02:00
Spiritul Olteniei în cultura românească
Sursa foto: Muzeul Ţăranului Român/

Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia. Aceasta este tema expoziţiei de fotografie care s-a vernisat la Muzeul Ţăranului Român la 12 ianuarie. Institutul de Memorie Culturală (CIMEC) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită să vizitaţi această mărturie de spiritualitate românească în Sala Foaier până la sfârşitul lunii ianuarie, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

 Tematica expoziţiei a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia (secolele XVIII-XIX) reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, spun organizatorii. Din nefericire, există un număr redus de astfel de locaşuri de cult conservate, aceasta transformându-le însă în repere arhitectonico-iconografice. Expoziţia mai conţine şi aspecte din viaţa culturală şi cotidiană din Oltenia. „În arta europeană a veacurilor XVIII-XIX, pictura murală exterioară a bisericilor din Ţările Române reprezintă un fenomen artistic deosebit, scrie doctor Florentina Udrea. Spre deosebire de bisericile din Moldova secolelor XV-XVI, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial tocmai prin unicitatea lor, datorită picturilor murale ce acoperă în întregime faţadele bise­ricilor, monumentele de cult din Oltenia secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea reprezintă o altă faţetă a acestui fenomen. Având o deosebită valoare estetică, pictura murală a bisericilor din Oltenia, unde de cele mai multe ori numai anumite zone exterioare sunt pictate, realizează o uniune perfectă între stil, imaginea figurativă, elementele decorative şi spaţiul arhitectural.”

„Picturile exterioare din Ţara Românească (...) păstrează o este­tică de tradiţie bizantină, manifestată din plin în arta medievală românească şi balcanică. Spaţiul cel mai bogat în ctitorii din Ţara Românească, ce păstrează încă picturi murale exterioare, este cel din Oltenia (Valahia Mică în epoca medievală), cu precădere cel din arealul subcarpatic al acestei regiuni istorice”, adaugă specialistul.

Conform informaţiilor deţinute de un alt specialist, Andrei Paleolog, la începutul secolului al XX-lea mai existau peste 200 de bi­serici ce păstrau picturi murale exterioare, din care 145 atestate documentar în Oltenia. Astăzi, din datele existente, se mai păstrează în jur de 80 de locaşe. Pictura exterioară a locaşelor de cult din Ţara Românească reprezintă, pentru Andrei Paleolog, „un capitol dintre cele mai importante ale istoriei artei româneşti”, iar pictura exterioară a bisericilor în Oltenia este „spiritul Olteniei în cultura românească”.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică