x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Spiritul poporului român scormonit de un irlandez

Spiritul poporului român scormonit de un irlandez

de Carmen Anghel    |    09 Dec 2013   •   16:57
Spiritul poporului român scormonit de un irlandez

“Drumul crucilor” – ”the Way of the Crosses” este o carte care se lansează marţi, la ora 17:30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român(MNŢR). De fapt, “Drumul crucilor” este “o călătorie iniţiatică în spiritul poporului român, văzută prin ochii unui irlandez”, prin ochii lui Peter Hurley.

Peter Hurley este un iubitor al Săpânţei. “Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, în special călătoria pe jos de la Săpânţa la Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţară “vest” europeană care încă mai păstreaza vie, nealterată, civilizaţia rurală autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara nepreţuită pe care o reprezintă tradiţiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.”, se arată în comunicatul MNŢR.

“Irlanda este o ţară străveche, dar noi trăim cu vestigiile civilizaţiei noastre ţărăneşti. În România, aceleaşi tradiţii le găseşti încă vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce înseamna poziţionarea României”, spune Peter Hurley.

La 26 noiembrie 2012, Peter Hurley a pornit într-o călătorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea şi ospitalitatea oamenilor. A mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, parcurgând câte 30 de kilometri pe zi. Pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinaţie.

După lansarea de la MNŢR, Peter porneşte din nou la drum, înapoi spre Săpânţa, de data aceasta cu o maşină plină de cărţi. Volumul apare la editura Martor a MNŢR.

×