x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Splendoare americana - magia obisnuintei

Splendoare americana - magia obisnuintei

31 Iul 2004   •   00:00

Un american a devenit celebru povestindu-si viata in benzi desenate. Pana aici nimic spectaculos, doar ca americanul n-are nici o particica de personaj cu puteri supranaturale.

CRISTINA BAZAVAN Jurnal de cinefil

E un om obisnuit, cu o viata aproape banala. Harvey Pekar si-a pus viata intr-o serie de carti cu numele "Splendoare americana". Succesul cartilor i-a adus o rubrica in emisiunea lui Dave Letterman, iar acum doi tineri i-au ecranizat povestea in filmul "Splendoare americana".

Comparand cu realitatea apropiata, cand te gandesti la splendorile americane iti apar in fata ochilor imagini cu staruri hollywoodiene. Dar, la fel ca in filmul de la care plecam astazi, vazuta de aproape, viata "splendorilor de Hollywood" e lipsita adeseori de poleiala.

Kelsey Grammer. Actor. 12 nominalizari / 3 Premii Emmy, 7 nominalizari / 2 Globuri de aur. Primul actor american care a castigat un milion de dolari pentru un episod tv. Cea mai lunga prestatie intr-un serial, 20 de ani, ca Dr. Fraiser Crane. Astazi lucreaza la un muzical tv si repeta ore in sir pana cand toate miscarile sunt perfecte. Intelegi ca are o vointa de fier si ca asa a reusit sa treaca peste cele trei accidente mortale din familia sa (tatal, fratele si sora) si peste problemele cu alcoolul. "Ati avut multe tragedii in viata, mai credeti in miracole?" Se incrunta si raspunde scurt. "Da, mai cred. Miracolele exista."

Jane Krakowski. Actrita. Un Premiu Tony (Oscarul pentru teatru). O nominalizare la Globurile de Aur. Vedeta in serialul "Ally McBeal" (Elaine, secretara dornica de atentia barbatilor). De la Ally incoace a jucat alaturi de Alec Baldwin, Jude Law, Antonio Banderas si a cucerit Broadway-ul cu un muzical exceptional. Zilele trecute, la repetitii, partenerul a ridicat-o gresit, a lovit-o si si-a rupt doi dinti. N-a facut scandal, nici n-a aratat ca o doare. Un stomatolog i-a rezolvat rapid problema. "Esti o femeie puternica?" Sta un pic, apoi repeta intrebarea ca sa castige timp si spune cu sinceritate: "Orice femeie e mai delicata si mai sensibila decat lasa sa se vada".

Brian Bredford. Actor. Castigator al tuturor marilor premii pentru teatru. Unul dintre cei mai buni interpreti din lume pentru roluri shakespeariene. Inclus in American Theatre Hall of Fame. Nu-i place sa faca film, dar… "Televiziunea imi aduce publicitatea pe care n-as obtine-o intr-o viata de turnee cu teatrul." Intreaba daca avem Teatru National si adauga imediat: "Oricum n-aveti bugete ca teatrul sa faca turnee, sa ajunga in orasele mici. E nevoie de clasici ca mine ca sa se pastreze traditia. Voi, tinerii, aveti nevoie de noi", si tonul vocii ma lasa sa inteleg ca vrea sa se convinga pe sine ca mai avem nevoie de el.

Sunt trei actori - splendori americane - care au ajuns pe culmile succesului. Castiga milioane, dar muncesc pe rupte pentru ele. Ii vedem in poze frumoase, aranjati si retusati, la petreceri de lux, iar purtatorii lor de cuvant ne spun ce cadouri costisitoare primesc. Ne place sa credem ca asta e viata lor.

Saptamana trecuta am fost pe platourile de filmare ale productiei Hallmark "A Christmas Caroll". Toti trei munceau din greu, imbracati ca de iarna, la 35 de grade Celsius. N-au protestat cand, in singura pauza pe care o aveau, si-au impartit timpul intre pranz si intalnirea cu jurnalistii. Era parte din meseria lor. Si oricat de obositi/transpirati au fost, au raspuns la intrebari politicosi, interesandu-se de tara fiecaruia dintre cei pe care-i aveau in fata.

Ar fi fost mai usor pentru mine sa vad ca sunt "splendori" pline de pretentii decat sa stiu ca sunt oameni obisnuiti si ca ascund fiecare tragedii, singuratati sau neputinte. Tot asa cum e mai usor sa credem ca traiesc intr-o lume magica, nu ca muncesc zeci de ore pentru o secventa de cateva minute. E magia obisnuintei dictata de ceea ce se vinde cu ajutorul presei. O simtim si pe marile ecrane, dintr-o alta perspectiva, in filmul "American splendor".
×
Subiecte în articol: arte