x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ştefan Gheorghiu s-a stins din viaţă

Ştefan Gheorghiu s-a stins din viaţă

17 Mar 2010   •   00:00

S-a stins din viaţă Ştefan Gheorghiu, maestrul şcolii româneşti de vioară.

Născut în 1926, elev al lui Eduard Caudella, aplaudat de George Enescu, la recomandarea căruia a intrat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, Ştefan Gheorghiu a debutat ca solist de orchestră de 17 ani, sub bagheta lui Mihail Jora.

În prima ediţie a Festivalului "Internaţional George Enescu", a primit, împreună cu fratele său, pianistul Valentin Gheorghiu, premiul I pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a 3-a "în caracter popular românesc" de George Enescu.

Maestrul Ştefan Gheorghiu a fost şi un pedagog desăvîrşit. Printre studenţii său se numără nume celebre, precum Corina Belcea, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Gabriel Croitoru, Irina Mureşanu, Alexandru Tomescu, Florin Paul, Adelina Oprean.

Notorietatea maestrului Ştefan Gheorghiu, în domeniul pedagogiei a făcut să fie invitat în juriile unor prestigioase concursuri - "Marguerite Long - Jacques Thibaud" de la Paris, "Paganini" din Genova, "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, "Wieniawski" din Poznan - Polonia, "Tibor Varga" din Sion - Elveţia.

Modest, maestrul Ştefan Gheorghiu spunea într-un interviu: "Am căutat să slujesc muzica, nu să mă slujesc eu de muzică".
Radio România Actualităţi

×
Subiecte în articol: arte