x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ştefan Iordache se va odihni pe veci la Gruiu

Ştefan Iordache se va odihni pe veci la Gruiu

de Maria Sârbu    |    14 Sep 2008   •   00:00

Trupul neînsufleţit al Actorului va fi depus marţi, între orele 10,00-14,00, în holul sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Înmormîntarea va avea loc miercuri, în jurul orei 14,00, la Gruiu.



S-a gîndit la toate, chiar şi la ”casa” de dincolo de viaţă. Ştia unde îi va fi mormîntul. Ştefan Iordache se va odihni pe veci la Gruiu, nu departe de vie, de nuc, de casa lui dragă. Acolo va fi înmormîntat. Acolo îi este familia. Acolo îl va jeli marea lui dragoste, marea doamnă care mereu i-a stat alături în cei 40 de ani de căsnicie, Michaela Tonitza-Iordache. Este un teatrolog desăvîrşit, un pilon al şcolii româneşti de teatrologie, este nepoata marelui pictor Nicolae Tonitza, dar întotdeana a stat îndărătul marelui actor pe care l-a iubit şi care a iubit-o. La Gruiu îl va jeli şi sora lui, Ileana Iordache, şi cei mulţi şi buni prieteni, şi vecinii, şi oamenii satului.

Mulţi, foarte mulţi au fost sălăşluiţi în sufletul marelui artist. Au încăput toţi, căci mare i-a fost inima care i-a cedat în dimineaţa zilei de 14 septembrie, într-o clinică din Viena. Plecase cu două zile în urmă cu avionul în Austria, pentru consultaţii medicale. Spera să-i dea veşti bune un mare doctor. L-a însoţit bunul său prieten din copilărie Nicolae Păun, pe care Ştefan Iordache îl alinta ”Cucu”. A mers cu ei de la Bucureşti la Viena şi un medic.

A murit de Ziua Crucii, ca un semn. Era profund credincios, după cum spunea în Mărturisirea sa de credinţă. Cel mai mult pe lume a iubit viaţa. Întotdeauna susţine că hobby-ul său e viaţa.
 Marele actor a fost iubit de public. I se închinau trecătorii, cînd mergea pe stradă. A fost cred cel mai popular artist. La rîndu-i, a iubit publicul, pe care îl considera împăratul său. A îngenuncheat în faţa spectatorilor de foarte multe ori. Pentru ei trăia, pentru ei făcea teatru.

Era foarte trist, cînd dispărea un actor. În cartea ”Regele scamator. Ştefan Iordache”, semnată de Ludmila Patlanjoglu şi apărută la Editura Nemira în 2004, el spunea că atunci cînd moare un actor, moare o lume. ”Refuz să mă împac cu gîndul şi îi aştept să se întoarcă, pe George, Amza, Petruţ, Cozorici, Rauţchi, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Poldi…”, spunea atunci. Doamne, cîţi au mai fost după… Acum, el. Şi moare o lume. Lumea celui mai mare, celui mai popular actor, Ştefan Iordache.
Un gând frumos al său - o reţetă pentru tineri, îl decupăm din cartea ”Regele Scamator. Ştefan Iordache”: ”Cei ce trudesc în mine, mai ales inima şi creierul, care m-au ajutat să nasc vreo 100 de oameni - copii ai mei - în toropeala care mi-a liniştit bătăile inimii şi mi-a adormit gândirea într-un somn dulce, dar, sigur, neodihnitor, îmi răspund cu delicateţe, gingăşie, umor şi milă: Nu eşti NIMENI!”.

Trupul neînsufleţit al Actorului va fi depus marţi, între orele 10,00-14,00, în holul sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Înmormîntarea va avea loc miercuri, în jurul orei 14,00, la Gruiu.

×
Subiecte în articol: arte iordache ştefan