x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale STUDIU CNA / Violenţa la televizor

STUDIU CNA / Violenţa la televizor

de Adrian Vaduva    |    23 Ian 2009   •   00:00
STUDIU CNA / Violenţa la televizor

Gradul de violenţă la televizor a înregistrat în 2008 un trend descendent faţă de 2004. Cu toate acestea, programele dure continuă să ocupe un loc însemnat în grila posturilor tv din România.



Potrivit studiului "Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc", realizat de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), agresivitatea verbală este cea mai întâlnită formă de violenţă prezentă în programele televiziunilor generaliste, spre deosebire de cea fizică, prezentă în special în desenele animate. "Poate părea îmbucurător pentru unii, dar şi cuvintele pot să ucidă, nu doar în sens simbolic, ci în sensul cel mai propriu al termenului", a spus Ioan Drăgan, coordonatorul proiectului.

Cele mai frecvente forme de manifestare a violenţei de tip verbal sunt: injuriile (16%), ţipetele şi ridicarea de ton (16%), limbajul licenţios, obscen (15%), insulta (12%), cearta (9%), ridiculizarea (9%), întreruperea celuilalt (5%), etichetări, stereotipii etnice (4%), atac la persoană (3%). Postul care a difuzat în cea mai mare proporţie violenţă verbală a fost Kanal D (94,1%), fiind urmat de B1 TV (71,2%).

REALITY-SHOW-URI

Cercetarea a analizat conţinuturile violente din programele a 13 canale tv – TVR 1, Antena 1, Antena 3, Acasă, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix, Minimax – timp de o săptămână (13-19 octombrie 2008). "Televiziunea nu prezintă realitatea, aşa se scuză reprezentanţii unor posturi tv de la noi, ci arată televiziunea sau mai bine spus percepţia acesteia despre realitate. De altfel, televiziunea este cel puţin predispusă pentru spectacolul violenţei. Datorită competiţiei, luptei pentru audienţă, se joacă destul de mult pe acest element, care ţine de emoţionalitate şi violenţă. Iar efectul cel mai grav, care este unul cumulativ, neintenţionat, este cel al instaurării unei culturi a violenţei, care are între coordonatele sale în mod deosebit o anumită acomodare cu violenţa. Se poate ajunge la o apologie a crimei", a declarat Ioan Drăgan. Potrivit studiului, cele mai multe acte de violenţă apar în emisiunile de tip "reality-show" (20,7%), divertisment (15,5%) şi dezbateri (8,3%).

PRIMA TV, ÎN TOP
În ceea ce priveşte violenţa din cadrul jurnalelor de ştiri, potrivit studiului, Prima TV a difuzat în perioada monitorizată cele mai multe ştiri violente (12,6 ştiri în medie la jurnalul principal al zilei). Totodată, şi durata medie a ştirilor violente a fost cea mai mare la Prima TV (22 minute la jurnalul principal al zilei).

Cele mai violente filme sunt cele de acţiune (28% dintre cazurile de violenţă), în care predomină violenţa fizică, dar apare şi cea psihologică şi cea economică. Acestea sunt urmate de serialele româneşti (altele decât telenovelele sau sitcom-urile), cu o pondere de 22% din totalul actelor de violenţă.

Amenzi CNA

Răsvan Popescu a precizat că raportul va fi analizat, Consiliul încercând să facă o nouă cercetare de acest gen, pentru a putea urmări evoluţia lucrurilor. "Este evident că escaladarea violenţei de limbaj nu va fi tolerată de CNA, care aplică din ce în ce mai apăsat prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual privind limbajul injurios şi cred că trebuie să acordăm o atenţie mai mare promo-urilor, pentru că şi ele se supun aceluiaşi regim de programare orară ca filmele", a spus Răsvan Popescu. De altfel, preşedintele CNA a declarat anul trecut că instituţia pe care o conduce a acordat 38 de somaţii, 19 amenzi şi 3 suspendări de emisie din cauza violenţei verbale.

×
Subiecte în articol: arte violenta