x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Studiu de deszăpezire

Studiu de deszăpezire

de Luiza Moldovan    |    18 Dec 2007   •   00:00

C(RAMPE)
A zăpezi, zăpadă, zăpezire, deszăpezire. O deszăpezire se produce in urma intervenţiei utilajelor de deszăpezire. Utilajele de deszăpezire nu acţionează atunci cănd nu e zăpadă, că atunci ar intra in conflict cu insăşi denumirea lor de utilaje de deszăpezire.


C(RAMPE)
A zăpezi, zăpadă, zăpezire, deszăpezire. O deszăpezire se produce in urma intervenţiei utilajelor de deszăpezire. Utilajele de deszăpezire nu acţionează atunci cănd nu e zăpadă, că atunci ar intra in conflict cu insăşi denumirea lor de utilaje de deszăpezire. Utilajele de deszăpezire se numesc astfel pentru că ele intervin numai in condiţii de zăpezire. Utilajele de deszăpezire sunt de mai multe feluri. Unele care acţionează pe bulevardele patriei incă de la primii fulgi de zăpezire, lucru care pare ca un viol asupra oraşului (nu dau bine primii fulgi de zăpezire că poc, te pomeneşti pe stradă cu promptele utilaje de deszăpezire care deszăpezesc sălbatic şi profesionist nezăpezirea). Mai există un alt soi de utilaje de deszăpezire şi acestea, potrivit spuselor unui intelectual din Primăria Bucureştilor, nu intervin tocmai pentru că s-a zăpezit şi nu se poate interveni. Deci aceste utilaje de deszăpezire sunt, practic, neputincioase in faţa primilor fulgi de zăpezire care bucură ochiul cetăţeanului aflat in spatele ferestrei de domiciliu, dar il umple de spume pe cetăţeanul aflat la volanul... ă... aflat la volanul. Aflăm chiar că un elveţian a murit pe DN 7 pentru că, din cauza zăpezirii, autoturismul pe care-l conducea a alunecat şi a intrat intr-un tir. Bineinţeles, zăpada este cea care face ravagii. E de la sine inţeles că fulgii de nea sunt primii (şi singurii!) vinovaţi de accidentele rutiere. Ca să nu mai pomenim nimic de frontul atmosferic! Care se deplasează inspre noi, singură numai această deplasare făcăndu-l vinovat in faţa derivelor autoturismice de pe cărările patriei. Să nu mai vorbim nimic, că ştim noi cine e primul şi primul vinovat (responsabilul cu zăpezirea, din ceruri!).


Tot potrivit intelectualilor din Primăria Capitalei, temperaturile scăzute (minus cinci grade???) sunt cele care impiedică intervenţia, nu-i aşa, a utilajelor de deszăpezire. Păi, e normal. S-aşteptăm să se facă vreo zece - cinşpe grade afară ca să se intervină şi cu utilajele-alea, că intelectualii de pe utilaje ie şi ei oameni şi nu poate ieşi pe stradă, chiar aşa, in condiţiile astea meteorologice, că in condiţiile astea meteorologice nu scoţi afară nici un căine, darmite un intelectual din Primăria Capitalei (avem aici de-a face cu o atitudine o-me-neas-că!).


Deszăpezirile nu se numesc deszăpeziri pentru că "zăpezeşte in mod des", ci pentru că acţionează ca o contra... ă... acţiune la zăpezire. Cu alte cuvinte, orice zăpezire işi are deszăpezirea ei. Să ne bucurăm ca nişte copii de această zăpezire. Să ne bucurăm că are pe unde să vină Moş Crăciun, că, dacă interveneau utilajele de deszăpezire, pe unde mai venea sania lui? Aud? Că d-aia nici n-au intervenit intelectualii ăia cu utilajele lor, pentru ca să aibă sania domnului Moş Crăciun pe ce să alunece. Vezi? Şi aceasta este tot o atitudine o-me-neas-că. J

×
Subiecte în articol: arte deszapezire zăpezire