x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Supercool!

Supercool!

26 Aug 2004   •   00:00

Exista niste tipologii abisale la National TV. In matinale, de pilda, am remarcat-o pe aceasta Andree, un fel de Gigi Becali al peizajuluimazmediaromanezg, daca-ntelegeti ce vreau sa spun. Ca si Gigi, Andreea ne vorbeste la persoana a treia.

LUIZA LUPU - C(RAMPE)

Nu stiu psihologie, dar stiu ca daca vorbesti despre tine la persoana a treia ("Andreea va doreste o zi cat mai frumoasa"), ai o problema. N-ai minte sanatoasa in corp sanatos! Te depersonalizezi. Iesi din tine. Devii un altul. Ai probleme de identitate.

Cred ca Andreea, cand se duce la magazin, nici macar nu e cu ea. S-a trimis putin pana jos ca sa-i ia niste suc si, daca mai au paine d-aia dietetica, sa-i ia si ei una. Da’ sa fie proaspata, ca altfel ii trage un sut in cur cand vine inapoi. A-nteles, da?

Oricum, intre noi fie vorba, dintre toti vorbitorii la persoana a treia tot nea Gigi e cel mai simpatic. Are el stilul ala al lui, care nu-l lasa sa cada in dizgratie.

Remarc o alta tipologie la fel de abisala: cea a prefixelor "super" si a calificativelor pozitive. De pilda, o tipa trendy vorbeste cu multi de "super". Adevarul e ca-i cam greu sa te tii deoparte!

Dar sa izbesti cu superuri peste superuri, in stanga si-n dreapta in aceeasi replica mi se pare chiar excentric, nebunesc, aiuritor.

"Super" rulz, doamnelor si domnilor, ne guverneaza existenta! Recunosc ca-l folosesc si eu, dar parca fata asta de la National numai p-asta-l stie. Ca sa nu mai zic de "extraordinaruri", "exceptionaluri", "specialuri", "stralucitoruri", eventual toate cu "super" in fata. In conditiile astea, revin la febletea mea de pe OTV, despre care am scris ieri. Ea nu vorbeste cu "super", dar "ocheste". Inclin sa cred ca dimensiunea trendy a discursurilor o sa se duca incetul cu incetul inspre o alta zona: cea a arhaismelor si a regionalismelor.

Sper s-apuc si eu vremea in care vocabularul nostru cel in continua schimbare sa fie populat de cuvinte supercool ca de pilda "babarnoc", "amelechiu", "gazdaci" si, nu in ultimul rand, "giurinca" si "uiaga". Ma duc sa mananc niste piciouci porjoliti.

×
Subiecte în articol: arte